Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
пет сеп 27, 2019 9:57 pmandy_forresite написа:
Хе, че и аз изкарвам зимата с маратонки. Стаята на работа ми е една от най-студените. Дебели пуловери обличам при минус двадцат и надолу.
Много от климатиците не достигат зададената температура. Например при 25 задание в стаята реално е 21.5-22°С. Имаме едно старичко LG смотан модел и то също е така. Конвенционален с дефродт по часовник. Може външният ТО да няма и заченки на обледеняване, той 20 минути се размразява, пука, и понякога изхвърля пАра като влак. Файда под -5 нема, просто приключва. Това в хол в къщата. Сега купихме един друга марка за апартамент с възможност за корекция на температурата - когато има разминаване м/у температура задание и стайната (датчик дистанционно) в отопление или охлаждане, при желание се коригира докато станат 1 към 1. Или почти. Още не съм го разопаковал, ама се надявам да топли и да не става буца лед.
Та 25 градуса не значат развъдник на бактерии и вируси, но ако термометърът или дистанционното са на пътя на струята, може и да се "подминат" 25-те (реално да са 20).
Всичко, което казваш за поддържането на температурата, дефростите и работата под -5 е вярно за най-дъртите климатици, а при теб вероятно и климатикът не е правилно подбран според помещението.
Не казваш каква е новата придобивка, но това с четенето на температурата от дистанционното не е никаква новост (имам над 15 годишна Осака с такова дистанционно) и не гарантира топленето или необледеняването на външното тяло. При определени условия, всеки климатик се заскрежава, но на качествените климатици дефростът е интелигентно направен и не се забелязва. Топленето също зависи от качеството на климатика, но и от правилно подбраната му големина. Много хора се заблуждават, че като си вземат по-малък климатик то и сметките за ток ще са по-малки - климатикът просто трябва да е правилно подбран. Много често подборът се прави "на око", гледа се само квадратура, респективно кубатура на помещението, отчита се в някаква степен качеството на дограмата, понякога се съобразява изложението и до там. При равни други условия, един и същи климатик може да е добре за междинен етаж в някой блок, но да е недостатъчен за първи или последен етаж в същия блок. Същото важи за помещения с външни стени, изложения със северна съставна и т.н. Подобна е заблудата и с преоразмеряването на климатика - преоразмереният климатик започва да работи като обикновен ОН/ОФ, комфортът пада в канала, сметките за ток не са по-ниски, самата машина се скапва по-бързо.
В случая не става въпрос да се самонавиваме, просто на мен ми увря кофата след двадесетина години ползване на климатици в тухлен и панелен апартамент, а в последните години и в къща.
andy_forresite - майстор
Нямах предвид датчика в дистанционното. Разбира се че това е "старост", не новост. Казвах че повечето машини работят под зададената температура и че тези 25 са реални 23-22. От менюто може да се зададе корекция -3 и тогава 25 ще са 25 или 24.3 да кажем. А може просто да се увеличи заданието...
Както и да го въртя и суча не мога да изляза от офтопик. Старият (в къщата) е K12AH Neo. Абсолютна пръчка за отопление. СОР=3.5. Монтажът е разделяне на двете тела от стената 25-30 см - едно срещу друго са. Не знам дали има значение за това LG, но под -5 нищо не прави. Новият е хитачи rac25-wpd или нещо такова. На първи етаж в апартамент ще е за трапезария и кухня, пък като е лабаФ, има една суха Прити десятка, така че ...

Точно заради избягване на многото цикли On/Off, на първа страница се опитах да дам някакъв ориентир при какви атм. условия машината да се изключва и съответно да не се изключва.
Kondor1 - специалист
съб сеп 28, 2019 10:47 amandy_forresite написа:
Нямах предвид датчика в дистанционното. Разбира се че това е "старост", не новост. Казвах че повечето машини работят под зададената температура и че тези 25 са реални 23-22. От менюто може да се зададе корекция -3 и тогава 25 ще са 25 или 24.3 да кажем. А може просто да се увеличи заданието...
Аз мисля, че това се дължи на скапани сензори за температура. С какво измерваш каква е реалната температура? Може другият термометър да е крив.
ky-kyy - майстор
Не ви знам, какво и как си мерите, но на мен лично, а и на семейството ми, въобще не ни дреме, колко градуса показва някакъв си датчик. Гледам, да ми е нормално и комфортно на тялото и от там на душата. Като ми е хладно - усилвам, като ми е горещо намалявам, ако и тогава ми е топло- изключвам и отварям прозореца :)
burner - специалист
Много правилно мнение. Усещането за топлина е субективно и затова не трябва да се гледат градусите на контролните устройства,
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
andy, каква студена стая бе мен? 21гр.?
Аз на работа нямам климатик и в 8 сутринта е към 0-1гр. зимата при -10гр. вън да речем.
Духалка 2кВ бичи цял ден.
Чак към 17ч. става 15гр. в стаята и може да се поотпуснем малко.
Като паля компютрите сутринта, вентилаторите бръмчат на умряло.
preslav - доста истини каза.
При преоразмеряването само малко не съм съгласен.
Въпроса е колко е минимума реално на климатика за да не заработи ОН-ОФФ.
nikolov333 - майстор
..Изолация му е майката.. Кви са тия духалки по цял ден.. :-D
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
То е на работа.
Пари нема - действайте!
Иначе вкъщи съм със най-малко тройно преоразмерен климатик в малка стая.
Хич не ми пречи. Реалният минимум е важен. Има набедени марки климатици, няма да ги споменавам дето са уж върха на сладоледа, пък са гола вода минерална горнобанска!
nikolov333 - майстор
Така де..в офиса съм с едно фибранче 3-5см подложка за краката, че само с климатика, без подово, краката ми са студени.. :-D :lol: :lol:
съб сеп 28, 2019 11:01 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
... набедени марки климатици, няма да ги споменавам дето са уж върха на сладоледа, пък са гола вода минерална горнобанска!
То ясно, че ще стане едно спорене и мерене, ама спомени поне един, дет става за в работа!
Един климатичкажия, беше ми казал- или си купуваш климатик от 500 лв.(калорифер) или от 2500. Щом си минал уж тънко за "смарт" инвертор- тъй ше е до края на гаранцията.
Минимум ок. 300 вата. За пролет и есен е кошмар. Преди да спре, компресора тресе къщата. Три пъти къса тръби. Инак, колкото по студено става, толкова по добре работи. Справял се е при -22 (минус е, не тире).
Има едни инфрачервени подложки, за офис краченца, оформени в дърво.
Ма ползвайте ги де!
И още, един друг беше написал една статия за отоплението с климатици.
Статията внушаваше идеята, че климатиците са отоплението на бедните.
Много му се разсърдих.

Тема "Отопление с климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: