пет сеп 27, 2019 9:57 pmandy_forresite написа: Хе, че и аз изкарвам зимата с маратонки. Стаята на работа ми е една от най-студените. Дебели пуловери обличам при минус двадцат и надолу.Всичко, което казваш за поддържането на температурата, дефростите и работата под -5 е вярно за най-дъртите климатици, а при теб вероятно и климатикът не е правилно подбран според помещението.
Много от климатиците не достигат зададената температура. Например при 25 задание в стаята реално е 21.5-22°С. Имаме едно старичко LG смотан модел и то също е така. Конвенционален с дефродт по часовник. Може външният ТО да няма и заченки на обледеняване, той 20 минути се размразява, пука, и понякога изхвърля пАра като влак. Файда под -5 нема, просто приключва. Това в хол в къщата. Сега купихме един друга марка за апартамент с възможност за корекция на температурата - когато има разминаване м/у температура задание и стайната (датчик дистанционно) в отопление или охлаждане, при желание се коригира докато станат 1 към 1. Или почти. Още не съм го разопаковал, ама се надявам да топли и да не става буца лед.
Та 25 градуса не значат развъдник на бактерии и вируси, но ако термометърът или дистанционното са на пътя на струята, може и да се "подминат" 25-те (реално да са 20).
Не казваш каква е новата придобивка, но това с четенето на температурата от дистанционното не е никаква новост (имам над 15 годишна Осака с такова дистанционно) и не гарантира топленето или необледеняването на външното тяло. При определени условия, всеки климатик се заскрежава, но на качествените климатици дефростът е интелигентно направен и не се забелязва. Топленето също зависи от качеството на климатика, но и от правилно подбраната му големина. Много хора се заблуждават, че като си вземат по-малък климатик то и сметките за ток ще са по-малки - климатикът просто трябва да е правилно подбран. Много често подборът се прави "на око", гледа се само квадратура, респективно кубатура на помещението, отчита се в някаква степен качеството на дограмата, понякога се съобразява изложението и до там. При равни други условия, един и същи климатик може да е добре за междинен етаж в някой блок, но да е недостатъчен за първи или последен етаж в същия блок. Същото важи за помещения с външни стени, изложения със северна съставна и т.н. Подобна е заблудата и с преоразмеряването на климатика - преоразмереният климатик започва да работи като обикновен ОН/ОФ, комфортът пада в канала, сметките за ток не са по-ниски, самата машина се скапва по-бързо.
В случая не става въпрос да се самонавиваме, просто на мен ми увря кофата след двадесетина години ползване на климатици в тухлен и панелен апартамент, а в последните години и в къща.