Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Няма ли там някой тарикат комшия който разбира.т.е да има и той котел да ти го погледне или фирмата монтажник , дори да платиш поне да решиш проблема.
2v6 - майстор
jj77 написа:
Котела е DAKON, обезвъдушителя на помпата го видях, но явно е запушен и неможах да изкарам и капка вода оттам.

А къде е този на разширителния съд? Видях една капачка на едно резервоарче, най-отпред, челно като сваля капака на котела, но не смея да бутам като не знам какво е. Дали е това?

при пуснат котел манометъра не играе, филтрите съм ги проверил, чисти са.
На разширителния съд обезвъздушител няма.
Направи следното:
1. Изпусни налягането от системата.
2. Провери налягането в разширителния съд. Намира се на гърба на котела. Става с помпа за автомобилни гуми. Налягането трябва да е около 1.5 бара.
3. Трябва да има един автоматичен обезвъздушител за котела - има достъп отгоре. Напълни системата поне на 2 бара. Отвий капачката на автоматичния обезвъздушител. Вътре има вентил като на автомобилна гума. Натисни с нещо тънко (малка отверка). Ако не излиза нищо значи проблема е в него.
jj77 - специалист
до 2V6:
направих пробата с автоматичния обезвъздушител на котела, но май не спази реда който си описал.
1. При пълна система натиснах винтила и излезе доста въздух, а и като цяло се чу бурно движение на въздух в цялата система. СЛед това потече малко вода, но след няколкократно натискане на винтила, спря да тече повече вода.
2. Изпуснах системата. и я напълних на ново като обезвъздушавах и през този винтил. Вода не потече.
3. Отново изпуснах системата и откачих този резервоар от меката връзка, източих го добре и го продухах, както почистих и винтила. Направи ми впечатление, че до определен момент продухването е безпроблемно, но изведнъж сякаш нещо се запушва вътре и се образува налягане. Дали това е нормално???
4. Вързах всичко обратно и пуснах системата.
5. Проблема ми със студени радиатори продължава. При стартиране на котела, температурата бързо скача и горелката се изключва. След това мноооого бавно изстива, т.е горелката се пали след доста време. Прави впечатление, че 1-во повече се загрява тръбата по която влиза охладената вода. Чак след 3-4 мин се загрява изходящата тръба, като входящата се охлажда.

някакви идеи да ми помогнете какво да прверя още, че се видях в чудо вече 1-2 месеца без парно и малко бебе.
Мерси още веднъж.
2v6 - майстор
jj77 написа:
до 2V6:
направих пробата с автоматичния обезвъздушител на котела, но май не спази реда който си описал.
...
някакви идеи да ми помогнете какво да прверя още, че се видях в чудо вече 1-2 месеца без парно и малко бебе.
Мерси още веднъж.
Притеснява ли те нещо да направиш това, което съм ти написал :?:
След всяко обезвъздушаване допълвай системата до 2 бара!
jj77 - специалист
Накрая напълних на 2 bara, и пробвах да обезвъздуша, но вода от винтила не излезна.
filmatoplo - майстор
Добре де развий го този обезвъздушител или го натисни с една игла .
2v6 - майстор
jj77 написа:
Накрая напълних на 2 bara, и пробвах да обезвъздуша, но вода от винтила не излезна.
А въздух излезе ли?

На снимката се вижда моя котел отгоре.
Синята капачка е за разширителния съд - там трябва да има въздушно налягане 1.5 бара при 0 бара на котела. При пълна с вода система тази капачка не се пипа!

Черната капачка е за автоматичния обезвъздушител. Трябва да е леко отвита за да излиза въздуха. Завива се само ако капе вода (не може да затвори плътно). Вода от него не трябва да излиза, освен ако принудително не натиснеш игличката под капачката.

Обезвъздушаването и пълненето се прави при изключен котел. След обезвъздушаване котела се включва и ако помпата заработи шумно се спира и се изчаква да излезе въздуха през автоматичния обезвъздушител (10-15 секунди). Допълва се вода ако е спаднало налягането и пак се включва котела.

Как е разположен разширителния съд при теб? Имаш ли такъв автоматичен обезвъздушител?

Прикачен файл

air_valve.JPG
Разширителен съд и автоматичен обезвъздушител на стенен газов бойлер
air_valve.JPG (60.96 KиБ) Видяна 3412 пъти
filmatoplo - майстор
смени трипътния вентил :lol:
Последна промяна от filmatoplo на съб яну 24, 2009 9:25 pm, променено общо 1 път.
jj77 - специалист
здравейте,
Котела ми няма такъв обезвъдушител, а има само на помпата.
В крайна сметка извиках фирмата от която закупих котела преди 5 г. и се оказа Термостатичен трипътен винтил. Смениха го за "скромна сума" и всичко се оправи.
А аз голямо обезвъздушаване му ударих 1 месец.
Благодаря Ви много за помоща. НАучих доста полезни неща.
filmatoplo - майстор
Радвам се че проблема е решен :) , ама то малко беше все едно вие летите с повредена совалка и ние от земята даваме акъл за поправка :lol:

Тема "Възможно ли е радиаторите да са по-ниско от камината?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: