• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 10:24 amnikolov333 написа:
Ако не си с климатици или термопомпа, цената на тока винаги ще ти бъде"голяма".. :idea:
Ще дам пример, за голяма цена на ток. Дъщеря ми, не понася духането на климатици и затова с конвкторни радиатори на ток. Миналата година, жената гледа внуците, в нейното жилище, заради училището не искаха да ги вземем в нас. Зет ми и дъщерята бяха тогава в чужбина....Както и да е....Мисълта ми е, че сметките ги плащах аз и говоря от първо лице, не е преразказ. Най-високата сметка беше 400 лева януарската май или декемврийската беше. Другите зимни, бяха около 300. Летните по 80 лева. Говоря за четири адекса, бойлер на ток, и бойлер под мивката + останалите електроуреди, които са необходими за едно домакинство. За година, сметни колко е тока- около 2500 груби сметки. Сметни цената на адексите и бойлера. А сега удари една черта и сметни само материалите, и горелката, тръби, радиатори, настилки, кърпежи, прибави и труда, прибави и пелтите или дървата, или каквото там ще се тъпче и не забравяй и парите които ще дадеш за ток за другите ел уреди.
А ако прибавиш и лихвите, ако си направил целия този гяволък на кредит и вярно си яко в джаза.
А който иска, да се вслушва в лазаровци и сие, да му обясняват, че съм профи в ркиенепиенето и отричам "прогреса"

ПП И не на последно място. Връщаш се от работа - топло, чисто и комфортно. Не тичаш да търсиш дърва, или пелети, не чистиш, не дишаш пушеци, не се чудиш що не ще тръгне горелката, че как да я настроиш, че тия пелети не горели, че не знам си кво. А просто, жената готви, ти си пиеш ракията и си щракаш с дистанционното.
speka_rs - майстор
Да кажа и аз две думи по въпроса:
- Един приятел се отоплява със такова електрическо котле и сметките му за котела започват от 200 лв и стигат до 550 лв в студените месеци, което е много много парички според мен ;
- Камината е много хубаво нещо но си има своето чистене, това е автоматизирано горене на твърдо гориво има свойте особенности;
- Климатиците много хубаво топличко няма занимавки сметките са нормални, но духат;
- Термопомпите въздух вода хубаво, но далеч от ефтино.
kalin72 - майстор
ПП И не на последно място. Връщаш се от работа - топло, чисто и комфортно. Не тичаш да търсиш дърва, или пелети, не чистиш, не дишаш пушеци, не се чудиш що не ще тръгне горелката, че как да я настроиш, че тия пелети не горели, че не знам си кво. А просто, жената готви, ти си пиеш ракията и си щракаш с дистанционното.
Ми то и при мен е така, нищо, че съм на пелети. А и защо мислиш, че тръби, горелка, котел и ала бала струват по-малко от хубава термопомпа? А това с радиатори или конвектори....само ще се усмихна :)
Сметките ми за ток за 60-110 лева целогодишно, 1800 лева за пелети. И ни е топло.
ky-kyy - майстор
Уж, все се усмихвате, а се оказва че се озъбвате...

Никого, не задължавам, да мисли като мен. Всичко, което споделям, е от лични наблюдения и преживявания. Всеки си има глава и преценя, на кой да вярва :)
preslav - майстор
Сутринта попаднах на темата когато още нямаше 1 страница - нещо ми се скри и сега виждам, че вече е набъбнала до 3 страници. Нещото, което ми направи впечаление е "електрическо котле или електроден котел" и по-точно електроден котел, другото, което ми направи впечатление е трифазния ток за битови нужди - цялата тая работа силно ми намирисва на "мазето...", но може и да греша.
Това, което ми идва на ума е да се ползват трите фази, а да се плаща само едната, така сметките ще са 3 пъти по-малки, а и няма как да ти затворят кранчето защото все пак плащаш - е наистина "няма такава Държава", живееш на "пъпа на центъра" (както казваше една позната), а се топлиш на дърва, имаш пари за жилище, ама нямаш за отопление, "издухваш" през ауспуха на трошката си 100-200-300 лв. месечно, а се циганиш за 50 лв. разлика в цената на отоплението, не мислиш, че след отоплителния сезон идва и охладителен, ларж си на кебапчетата и се циганиш за хлебчетата.
Всеки знае себе си, но съм напълно съгласен, че на кредит - само в аварийни случаи.
Как се топля и охлаждам съм го коментирал в други теми.
Gadnyara - специалист
Котлетата с ел. нагреватели бяха модерни през деветдесетте. В момента не сещам за нито една причина да избера такова, освен да стои в резерв при авария в основен централен за жилището топлоизточник.

В изграждането на скъпи системи, платени с тежък кредит не виждам икономическа логика, също като Rakia power.

Съществува и вариантът, в който има едни пари сега и не се знае дали ще изкарваш добре след години. В този случай, въпреки бавното изплащане на ОВК система, парите влизат в сравнително сигурна инвестиция и ще помогнат в тежък финансов период. :wink:
Брех, да му са нивиди!!! То тука като в НС.
Накрая народа се си страда, въпреки вносните слова.
И оня не е Rakia power, а е ky-kyy.
Изплащане!!! Ко изплащане бре, тва да не ти е инвестиция?!! Харчиш за да ти е топло или готино, ма не ти носи печалби и възвращаемост. Единствено може да ти е малко по евтино, от друг енергоизточник. Кой както може, та после избира според това и харча са почва.
Папагали.
ky-kyy - майстор
Възвращаемост, може имат тия дето произвеждат и продават. Иначе крайния потребител, все е вътре, независимо, какво пее радиото, или телевизора. Народа го е казал - по-добре бройлерче в ръката, отколкото патката Гошо в морето, нищо че е лебед :lol:
nikolov333 - майстор
пет дек 20, 2019 10:52 amky-kyy написа:
пет дек 20, 2019 10:24 amnikolov333 написа:
Ако не си с климатици или термопомпа, цената на тока винаги ще ти бъде"голяма".. :idea:
Ще дам пример, за голяма цена на ток. ..
Примерите принципно не са коректни, защото няма две еднакви постановки, като постройка, разположение, етажност, отопляемост на съседната собственост, дограма, изолация и климатични условия.. За това разделям технологиите за получаване на топлина с висок КОП и всички останали.. :partyman:
П.П.Забравих да добавя, крадения ток.. :-D :lol: :lol:
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 4:02 pmnikolov333 написа:

Примерите принципно не са коректни, защото няма две еднакви постановки, като постройка, разположение, етажност, отопляемост на съседната собственост, дограма, изолация и климатични условия.. За това раздрлям технологиите за получаване на топлина с висок КОП и всички останали.. :partyman:
П.П.Забравих да добавя, крадения ток.. :-D :lol: :lol:
Да, прав си :) Не е меродавен, но общо взето дава представа. А и баба знае и две и двеста, много хора оцеляват, като отопляват една стая, в спалнята затоплят само леглото с ел. одеало...Примери много.
Но мисълта, която се опитвам да споделя, е да разбия митовете , че човек, трябва да стане зависим от банки, от производители на пелети, от дистрибутори на котли и една камара майстори за довършителни дейности, за да е в крак с времето и модерен. И че тази илюзия се натрапва с години и все повече хора се връзват...
От моите скромни наблюдения, единствено гърците, успяват да живеят на гърба на държавата, най вече на френската и германската...Ама ние сме много далеч, от тяхното умение :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: