Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
Значи погледнете го така.
Налягането на вход на помпата е равно на налягането на изхода и, минус хидравличните загуби по тракта до нейния вход.
А тези хидравлични загуби зависят от много неща, включително и от разхода.
ves-ko - специалист
Изчисляване:
НАПОР
H = (F x R × L) / (p × g) или (F x R × L) / 10 000 (m)
H налягане, изразено в метри на водна колона (необходимо, за да преодолее съпротивлението на системата (а не да подкачи вода примерно на 6м))
F коефициентът за санитарно оборудване е (1,3) за фитинги и (1,7) за термостатичен клапан, ако и двата вида компоненти са инсталирани в линията, коефициентът е 2,2, ако има миксер или гравитационна спирачка (1,2), общата стойност при наличието на всичките 3 компонента трябва да бъде увеличена до 2,6.
R хидравличното съпротивление или загубите от триене в тръби, изразени в паскали на линеен метър, са в диапазона от 50 Pa/m. до 150 Pa/m.
L дължина на тръбопроводите
р плътност на охлаждащата течност, когато се използва вода, нейният индикатор е 1000 кг / кубичен метър
g максималната височина на водния стълб, ограничена от атмосферното налягане, е 10,33 метра (при изчисления е закръглена до 10) при липса на хидравлично съпротивление

ДЕБИТ
Q = Φ x 0,86 / (TF - TR) в m³/h
Φ Необходима топлина в kW (вижте стр. 46)
Коефициентът на преобразуване (kW към kcal/h) е 0,86
TF Температура на подаващата тръба в °C
TR Температура на връщащата тръба в °C

С получените H и Q избираш помпа от графиката:
Прикачен файл:
pompa-alpha-2l-25-60-180-grundfos-produs-de-grundfos-daf.jpg
pompa-alpha-2l-25-60-180-grundfos-produs-de-grundfos-daf.jpg (72.33 KиБ) Видяна 1511 пъти
nandrolon - специалист
Привет. Благодаря,че си направи труда да обесниш всичко това.

С 2 думи ако не бъркам никъде необходимият ми напор е между 1.1 и 2.6 ( задал съм различни съпротивления)

Както и необходимият дебит 0.86 както и да променям неизвестните. ( като необходима енергия или делта т)

Накрая излиза, че ми е достатъчна и най малката помпа за да преодолее съпртивленията в системата.

:partyman:
ves-ko - специалист
ср мар 04, 2020 4:51 pmnandrolon написа:
Привет. Благодаря,че си направи труда да обесниш всичко това.
С 2 думи ако не бъркам никъде необходимият ми напор е между 1.1 и 2.6 ( задал съм различни съпротивления)
Както и необходимият дебит 0.86 както и да променям неизвестните. ( като необходима енергия или делта т)
Накрая излиза, че ми е достатъчна и най малката помпа за да преодолее съпртивленията в системата.
:partyman:
Именно.
Аз възнамерявам да си реализирам схемата с 3 кръга (помпи) съответно за ет.1, ет.2 и бойлер.
На етаж имам по 7 радиатора и 1 лира. Тук някъде беше споменато, че за по-лесно може да се приеме, че една помпа 25-40 може спокойно да захрани 8-10 радиатора. за повече (до към 14-15) слагаш 25-60. Това обаче е доста относително, а горната методика (не съм я измислил аз :) ) не е сложна и дава добър ориентир.

Тема "Въпрос за циркулационна помпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: