Най - вълнуващия въпрос зимно време.
В никой случай, Евгени. Просто трябва да се откъснеш от БГВ с всякакви тръби и колектори. Да се пренастроиш, което е трудно за всеки. Както и аз едва цапам в непознати води, дето са за мен удурма топлите тръби.
Перфектният пример за това сме аз и Анди, който не бил "предвидил хидравличен баланс". Абсолютен абсурд само като изречение да го погледнеш. Тоя винаги влиза в обяснителен режим със собствената си калпава инсталация, дето ако я докопам, само на ППР ше ми стане.
Изхождам точно от това. Основавам инсталацията си точно върху основа- Хидравличен баланс. Той не бил прочел и се топлел....Ми добре- разбрал си глупостите с вентила, мисли че он му е крив. Що не го смени?! Щото шикалкави, бедната му душица. Цялата помпа сал за вентила работела и радиатора са загрял на половината. Резултата е съвсем ясен. Всички мои помпи, които участват в отоплението, работят на минимума си. Неговата (горката) не може да се справи с максимуса си само с половин радиатор.
Отоплението или го усещаш, или се обучаваш и го прилагаш. Имаш ли проблеми- питаш и слушаш, плащаш и си траеш.
Колко пъти да пиша, че допълнителният радиатор може да работи и с 1/..... тръба. Стига аз да му я напрая. Дистанционно давам съветите както е според Топлотехниката. У дома или на място правя работещият вариант и са приключва. Разтягайте си локумите колкото си искате.
https://photos.app.goo.gl/1Rf2qvjX54CGgdvA8
На клипчето е UPS2 на PPR режим. Ако трябва ше извикам профи екип да заснеме режима на работа.
Имам още eдна помпа Wilо, която е настроена на 1.5 постоянна степен. На газовият котел е, но не сметнах за необходимо да му махам капака, че да покажа и нейният нефелен режим. Настроена е така, за да надделява над радиаторната помпа на пелетарника, когато искам дистанционен контрол на отоплението си.

Ебах го в простия радиатор! С трактора ше го карам, да го ......и няма му харча толко гънки.
morfei1 - специалист
Имам 2 радиатора вързани подобно на схема 2. Единият е 600x1400 и топли 14кв.м. стая, другия, е 600x1600 и топли стая 16кв.м.

За 5 сезона не съм забелязал да има проблеми с недостиг на топлина, излишък имам много. Дали е най-правилният начин..... в моят случай може би да, понеже нямам отделни колектори на всеки етаж. Що се отнася до дебитите, има ли термо глави, тея дебити не са от съществено значение, щот така или иначе са доста ограничени от тях. Може да играят роля при студена къща и първоначално затопляне, когато главите са напълно отворени, но няколко часа след това.... циркулацията е скопена поне с едни 70 да не кажа повече %-ти.

Когато се изгражда ОИ без да се прави основен ремонт на цялата къща, не виждам по-добър начин на вързване с минимално къртене и дупчене.

В твоя случай, имаш колектор пък нямаш достъп до него...... . Решаваш или го правиш като хората, както си го замислил първоначално и имаш максимална ефективност ползвайки колектора, или избираш вариант 2 с минимални главоболия и жертваш евентуално малко ефективност. Вариант 1 за мен е кофти.

Тема "Помощ за радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: