• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mjjmiro - специалист
Здр, искам да попитам дали може течноста в колектора да е вода понеже мисля да монтирам колектор и да го ползвам само за летния сезон? Имам бойлер който е 150л и през зимата ми се нагрява от парното, има още едни изводи та мога да свържа и колектор към него но течноста трябва да е вода за да може през зимата да го превключа на парно. Ако не стане с него ща трябва да слагам друг бойлер само за колектора и тука идва втория проблем, понеже колектора ще трябва да ми е или на покрива или на една от терасите които са на втория едаж а налягането на водата през лятото ми е доста слабо и на втория етаж тече супер слабо няма да мога да захранвам втория бойлер със студена вода. Бойлера който ползвам сега ми е в избата но пък ако вържа колектора към него пътя от колектора до бойлера ще ми е доста дълаг, не знам това дали изобщо е проблем. И другия ми въпро е дали може да се върже колектор без електроника?
Тани - модератор
mjjmiro написа:
Здр, искам да попитам дали може течноста в колектора да е вода понеже мисля да монтирам колектор и да го ползвам само за летния сезон? Имам бойлер който е 150л и през зимата ми се нагрява от парното, има още едни изводи та мога да свържа и колектор към него но течноста трябва да е вода за да може през зимата да го превключа на парно. Ако не стане с него ща трябва да слагам друг бойлер само за колектора и тука идва втория проблем, понеже колектора ще трябва да ми е или на покрива или на една от терасите които са на втория едаж а налягането на водата през лятото ми е доста слабо и на втория етаж тече супер слабо няма да мога да захранвам втория бойлер със студена вода. Бойлера който ползвам сега ми е в избата но пък ако вържа колектора към него пътя от колектора до бойлера ще ми е доста дълаг, не знам това дали изобщо е проблем. И другия ми въпро е дали може да се върже колектор без електроника?

Доколкото разбирам , бойлера ти е с две серпентини. Те не са свързани помежду си , така че може да ползваш различни работни флуиди във всяка от тях! Бих ти препоръчал да заредиш кръга на колектора с антифриз , за да си спестиш източването на системата през зимата. Трябва обаче да предвидиш кран за да предотвратиш циркулирането на антифриза през зимата и съответно охлаждането на водата в бойлера!
mjjmiro - специалист
Тани написа:
mjjmiro написа:

Доколкото разбирам , бойлера ти е с две серпентини. Те не са свързани помежду си , така че може да ползваш различни работни флуиди във всяка от тях! Бих ти препоръчал да заредиш кръга на колектора с антифриз , за да си спестиш източването на системата през зимата. Трябва обаче да предвидиш кран за да предотвратиш циркулирането на антифриза през зимата и съответно охлаждането на водата в бойлера!
май е със водна риза и другите изводи май са в зависимост от това дали искаш от ляво или от дясно да го свържеш, но мисля че ще може да се върже колектор но в такъв случай ще трябва системата да е с вода което ме устройва, пък щом трябва зимата ще го точа. Но ако свържа колектора към този бойлер ми се получава голямо разстояние между бойлера и колектора и не знам дали това не е проблем?
apeiron - специалист
Има много хубави изолации на пазара с които можеш да изолираш спокойно тръбите.
mjjmiro - специалист
някой има ли впечатления от колекторите на Solarline http://www.solar.loop-bg.com/produkti.htm и Sunsistem http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... 19&lang=bg
ironlady - модератор
За колекторите на Sunsystem имам.Като цена и качество са сравнително добри,ще ти свършат перфектна работа
mjjmiro - специалист
Колекторите издържат ли на градушки, няма как да не е предвидено но все пак да питам? Ако е по-евтин все нещо ще е спестено от материали! В какъв ценови диапазон да се орентирам като качество на панела и издражливост на атм. условия?
Takezo Sensey - модератор
mjjmiro написа:
Колекторите издържат ли на градушки, няма как да не е предвидено но все пак да питам? Ако е по-евтин все нещо ще е спестено от материали! В какъв ценови диапазон да се орентирам като качество на панела и издражливост на атм. условия?
до колкото знам вакумно-тръбния , издържа на градушка с диаметър 25 мм.....но лично аз малко се съмнявам , виж за повече инфо по сайтовете за колектори
apeiron - специалист
Аз до сега не съм чул, за колектор(какъвто и да бил той) да е счупен от градушка.
ironlady - модератор
mjjmiro написа:
Нещата тук са малко на късмет :) ,наистина вакуумните са по издръжливи,но пак всичко е късмет
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: