Здр, искам да попитам дали може течноста в колектора да е вода понеже мисля да монтирам колектор и да го ползвам само за летния сезон? Имам бойлер който е 150л и през зимата ми се нагрява от парното, има още едни изводи та мога да свържа и колектор към него но течноста трябва да е вода за да може през зимата да го превключа на парно. Ако не стане с него ща трябва да слагам друг бойлер само за колектора и тука идва втория проблем, понеже колектора ще трябва да ми е или на покрива или на една от терасите които са на втория едаж а налягането на водата през лятото ми е доста слабо и на втория етаж тече супер слабо няма да мога да захранвам втория бойлер със студена вода. Бойлера който ползвам сега ми е в избата но пък ако вържа колектора към него пътя от колектора до бойлера ще ми е доста дълаг, не знам това дали изобщо е проблем. И другия ми въпро е дали може да се върже колектор без електроника?
mjjmiro написа:Здр, искам да попитам дали може течноста в колектора да е вода понеже мисля да монтирам колектор и да го ползвам само за летния сезон? Имам бойлер който е 150л и през зимата ми се нагрява от парното, има още едни изводи та мога да свържа и колектор към него но течноста трябва да е вода за да може през зимата да го превключа на парно. Ако не стане с него ща трябва да слагам друг бойлер само за колектора и тука идва втория проблем, понеже колектора ще трябва да ми е или на покрива или на една от терасите които са на втория едаж а налягането на водата през лятото ми е доста слабо и на втория етаж тече супер слабо няма да мога да захранвам втория бойлер със студена вода. Бойлера който ползвам сега ми е в избата но пък ако вържа колектора към него пътя от колектора до бойлера ще ми е доста дълаг, не знам това дали изобщо е проблем. И другия ми въпро е дали може да се върже колектор без електроника?
Доколкото разбирам , бойлера ти е с две серпентини. Те не са свързани помежду си , така че може да ползваш различни работни флуиди във всяка от тях! Бих ти препоръчал да заредиш кръга на колектора с антифриз , за да си спестиш източването на системата през зимата. Трябва обаче да предвидиш кран за да предотвратиш циркулирането на антифриза през зимата и съответно охлаждането на водата в бойлера!