Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Аз ползвам Грейко и съм доволен много.
Котела е доста по ефективен от другите, който съм гледал. Аз ползвам Експерт, сега и нов вариант, който е малко по ефтин.
А горелката им си хрупа всякакви пелети и може да си играеш с електрониката и, колкото искаш.
morfei1 - специалист
Ша са видите у приключение ако набумкате 50Kw котел, който се движи с 10кг. в час. Язък за тройния стъклопакет и 10см изолация, ако се спрете на този вариант.

На 300кв. аз не бих сложил нещо повече от 30KW, които в случая пак ще ти са много може би :roll:

Предполагам... ще се движиш сразход средно между 1 - 1.5 до 2кг/ч на етаж, което е от 5 - 22.5 до 30KW, ама тва сметнато по кръчмарската, като закръглям към по-голямото.

Добър съвет са ти дали хората с опит, да прежалиш едни 500лв за ОВК проект - послушай ги. Ако ти се видят много, аз ти предлагам да наблегнеш на четенето и сам да си ги изчислиш. Втория начин може и да не е толкова точен като първият, но ще си много близко до истината и ще разбереш защо си хвърлил пари за тройни стъклопакети и 10см изолация.
vasko83 - помощник
добре но иматели впредвид че с този котел ще топлим и вода в боилер 150 л вода която щесе използва за къпане и за кухнята за миене, също котлето кои вариант е по добър със по голямо водна риза или по малка казахами ча котле което събира в него вода 320 л е по ефективно
вт юни 02, 2020 10:15 pmvasko83 написа:
добре но...
Не, не е добре. Няма Но тука. Но, като дадеш парите и не ти хареса. Тука сме безплатни доброволци.
150л вода се затоплят от 40 до 80 градуса за 20 минути, от 21кв. източник, при разход 7 киловата енергия. Смяааатай, колко ти е дерт "големия" бойлер! 150л!!! Дали ще ти усети къщата липса на отопление през този отрязък от време?
320л вода си е много добре да ги имаш, ма тука не виждам да има активна тема за 50 киловатова Тангра. Не ги карат много, но не знам защо.
Нищо против. На теб просто тази Тангра ще ти донесе по набързо бели коси.
Първо, щото силната кола може и бавно да върви, но си гори.
Второто е, че както и да я караш, гори си скъп бензин.
Не е добре и защото просто питаш, а не четеш. Трета страница вече, друже.
Тука който и да пише, все се опитва да ти помогне. Като стане дума за пари....е, що си тука тогава? Нали от две места ти рекоха 50?! Ми стреляй!
vasko83 - помощник
чета чета разбрах че неми трябва 50 кв а 30 но нали и при тях има с по голяма водна риза и с по малка,отварям този въпрос защото двете уж добри фирми в моя град идваха и двете казака котел 50 кв но едната препорачва с голяма водна риза защото по далго работи горелката и несе изклучва и вклучва толкова често след като стопли водата а котлето с малката водна риза бързо нагрява водата но тази вода бързо изтива и котлето пали и гаси по често което небило по добре и сега на кой дасе доверя Голяма водна риза или малка я кажи
ves-ko - специалист
Според мен, колегите тук са напълн прави.
За около 300 м2 с 10 см изолация и тройни стъклопакети (които пък вероятно са и с енерджи стъкла) няма как да имаш загуби от 50 кВт.
Маааааксимум 30 кВт - подкрепям.
Една проста (мн. груба) примерна сметка: (само за ориентир)
вар.1 - 300 м2 х 80 Вт/м2 = 24 кВт (мин.) - с добра изолация. (дори може да стигне и до 50 Вт/м2. т.е. 15 кВт)
вар.2 - 300 м2 х 120 Вт/м2 = 36 кВт (макс.) - с никаква изолация и не добра дограма.
вар.3 - 300 м2 х 100 Вт/м2 = 30 кВт (средно) - примерно 'оптимално'.
да речем, че това е при вън. темп. -10 оС ами при +10 оС ?!? ... ще слезеш на около 3-5 кВт
Бойлера - ами той е едни около 10-тина кВт на ден (едно към гьотере) - размисъл ... 10 кВт х 31 дни х 0.25 лв. = 77 лв./мес. - такива ли са ти сега разходите с ел. бойлер? - просто помисли логично...
т.е. котел (колегите предложиха Грейко) 30 кВт осигурява от 7 (мин.) до 30 (макс.) кВт. и модулира в зависимост от нуждите и не е капризен към пелетите (информация от форума :-) ).
Относно това, което ти предлагат - ами защо да ти продадат котел за 3500 лв, като могат да ти продадат такъв за 5000 лв. (примерно 10-20% Т.О. (търг. отстъпка) са си за тях). Разлика от 1500 лв. х 20% са 300 лв. само от тук имаш половината ОВК проект. (аз от незнание (преди да започна да чета и да се опитвам да си обяснявам логично нещата) в едната стая съм лсожил един радиатор в повече, който е 200 лв. - още малко за ОВК-то). Както ти писа и Трифон - Повечето и по-голямото не винаги е по-добре. Може да доведе и до големи проблеми.

ТОВА Е САМО ЗА ОРИЕНТИР И ЗА РАЗМИСЪЛ. НЕ Е ОСНОВА ЗА ПРОЕКТ ИЛИ ПРИЧИНА ЗА ПОКУПКА.

Правилно си решил да търсиш информация, за това: ЧЕТИ и МИСЛИ !
Най-добрият съвет, който ти дадоха колегите - Търси да ти направят ОВК проект, а защо не и с изграждане на системата, НО и с ГАРАНЦИЯ. Да ти изчислят загубите и да ти определят точно от колко топлина ще имаш нужда. Колко ще е при -10-15 оС външна темп. и колко при +5+10 оС примерно. мин. , макс. и оптимум на системата.

Относно водната риза: повече вода по-бавна, по-мудна и по-инертна система. Има си и предимства и недостатъци. Ако ще го палиш сутрин и вечер за по няколко часа - по-добре да е с по-малко вода, за да започне по-бързо след пуска да топли. Мисли логично и го съобрази с твоята идея за използване.

НО ! В крайна сметка РЕШЕНИЯТА СИ ГИ ВЗЕМАШ ТИ и парите, които харчиш са си ТВОИ. Мисли и си ги харчи разумно.

Успех с начинанието.
morfei1 - специалист
ср юни 03, 2020 12:24 amvasko83 написа:
чета чета разбрах че неми трябва 50 кв а 30 но нали и при тях има с по голяма водна риза и с по малка,отварям този въпрос защото двете уж добри фирми в моя град идваха и двете казака котел 50 кв но едната препорачва с голяма водна риза защото по далго работи горелката и несе изклучва и вклучва толкова често след като стопли водата а котлето с малката водна риза бързо нагрява водата но тази вода бързо изтива и котлето пали и гаси по често което небило по добре и сега на кой дасе доверя Голяма водна риза или малка я кажи
Колко по голям бре мой човек, за къв си купил модулираща горелка последно поколение къдe топли без да харчи. Тва цялото писание е погрешно, защо.... не ми се влиза в подробности, щот съм на бая ракии. Трябва да го изпиташ на гърба си и да си платиш няколко пъти за това като бухаш пелети няколко сезона подред за лудо, за да ме разбереш и да запееш мойта песен.

Месните специалисти ми бутнаха 25кв. На 2x70кв. реалността показва, че повече от 12kw нямам нужда, да ги закръглим на 15кв. На спецовете ли да вярвам или на това което харча - плащам? Знаиш ли как от 25кв се правят 15кв.? Аз не знаех ма ми се наложи да се науча.

Да не си помислиш, че тея 15кв къде ми трябват, идват от големия котел с голям топлообменик и запас от 10kw? От другаде са.

Тоя 150л бойлер дето го имаш за товар, не че не е, но на фона на 50kw, които мислиш да сложиш е смях в залата. Веднъж подгряваш и после доподгряваш, АКО ИМА КОНСУМАЦИЯ на топла вода иначе товар няма (образно казано)

Те от такива сметки, изчисления и специалисти голяма част от BG е с преоразмерени и грешно подбрани инсталации, включително и аз.

Мисли сега, да не ревеш после! ОИ е скъпа и дългосрочна инвестиция.

От презапасяване плащаш повече веднъж първоначално, и после докато използваш системата.
djogobg - специалист
Проект, изготвен от инженер е най-добрият ти ход. Ако нямаш в града, говори с някой от друг град, все ще му платиш 50 лева за командировката, но пак ще си напред. Още първата зима, ако спестиш тон пелети - ето парите за проекта. Още повече, че на мен ми направи изчисленията за 300 лева - радиатори, тръби, бойлер, котел, горелка. Човекът гледа стени, материал, дебелина, прозорци, дограма, изложение, плочи, тераси и всичко влиза в сметката, за да е точна. За сравнение - първата година не бях настроил добре режимите на горелката и изхарчих точно един тон пелети повече отколкото следващите две години - ето ти един проект на година... и то за 130 кв.м. къща. За твоята, с грешния котел и по два проекта на година ще харчиш, ако не е оразмерена добре системата.
andy_forresite - майстор
При тази изолация и дограма температурният контрол най-вероятно ще е по стаен термостат. Още по-добре ще е чрез многозонов стаен термостат. Като Q8RF - безжичен, около 200 кинта. Само че е с 2 приемника и ще трябва да си докупиш още един. Всеки от трите етажа чрез ел. задвижка ще може да пуска и спира горещата вода поотделно. Искаш да отопляваш ет. 1 и ет 3 - няма проблем. Искаш само етаж 2 - също няма проблем.
Термоглава може да сложиш в спалня, за да не става горещо. По другите радиатори се наглася дебИта гореща вода за едновременно темпериране на помещенията.
Котел 25 ще ти е перфектен. Значи 30 киловатов грейко. Ще си го направиш 25 киловата ако искаш. Можеш успешно да се отопляваш и 20-киловатовия комплект, но по-бавно ще идва топлото след сигнал Старт от стайния термостат (или таймера).
320-литров ТУЧ не ти трябва. Това е добре да гори и да не спира. Присъединяваш му радиатор в някоя стая и котелът не трепва.
Охооо, теШката артилерия....
Аз казвам 20 киловата и да не спира отоплението. То е също като управлението на автомобил. Колкото по плавно, толкова по бързо и евтино.
Котела да си избере сам- както всеки си избира автомобила. Нека е Тангра, с много литри воден обем, ако е надвил на масрафа си и не иска да губи време в чистене и изхвърляне на пепел! Ако е по беден, тогас ще е и работлив- нащо Грейко е неговия......избор.
Анди, беше ми залипсвал тука. Не са презастраховай и не са притеснявай да препоръчваш малки мощности! Тепърва потребителите осъзнават истинноста на тая проповед.

Тема "Избор на Пелетен Котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: