Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Том Джоунс - помощник
Помпа ще сложим в къщата, понеже трябва и буфер да има, юпиес също. Термосифонният кръг е по-скоро бонус.
Относно РС - как се изчислява височината, на която трябва да бъде при отворена система с помпа? В апартамент (един етаж) възможно ли е изобщо системата да бъде отворена? Нали за работата на помпата има изисквания за налягане.
Генератор ... и до там ще стигнем някой ден. :-D
Hoвoceлckи - майстор
Нямам никакво намерения да си го меря с ваще (акъла). Всички си хвалите своята направа. Не се хваля, само казвам (за пореден път) - термосифонката ми, на един етаж, с попреработена печка, ми служи безотказно повече от 20 години. Няма юпиес, акумулатори и най-вече огромни диаметри тръби - тръгвам 1 цол поцинкована.
пон сеп 07, 2020 8:51 pmТом Джоунс написа:
Помпа ще сложим в къщата, понеже трябва и буфер да има, юпиес също. Термосифонният кръг е по-скоро бонус.
Относно РС - как се изчислява височината, на която трябва да бъде при отворена система с помпа? В апартамент (един етаж) възможно ли е изобщо системата да бъде отворена? Нали за работата на помпата има изисквания за налягане.
Генератор ... и до там ще стигнем някой ден. :-D
Буфер, термосифонна инсталация, антифриз, ЮПС...???!!! Обитание от време на време..........
Абониран съм за темата, та няма да се налага да го правя просто поради едното любопитство.

...а колко по просто би било с една по друга системка.

Новоселски, що да не си го мериш, след като знаеш какво правиш?
Hoвoceлckи - майстор
За въздушна инсталация ли намекваш?
andy_forresite - майстор
Том Джоунс, РС в отворена система се поставя като най-висока точка. Слагаш го до тавана вътре в апартамента и това е.
пон сеп 07, 2020 10:33 pmHoвoceлckи написа:
За въздушна инсталация ли намекваш?
Не, за сухи печки.
В началото мислех да препоръчам да премислят (семейно). Една затворена система се прави в пъти по лесно, възможността за грешки е по малка.
Сега, след като и аз попремислих, препоръчвам, преди да заживеят постоянно там, просто да инсталират обикновени печки. Дано не са изхвърлили старите, като са купили къщата! Едва ли ще пълнят двата етажа уЙкендно, а час-два по късно, след като пристигнат, ще имат топли стаи. С водното, радиаторно отопление, докато стоплят и трябва да си ходят.

Така постъпвам аз, в момента. С благоверната си имаме от скоро къща на село. Първата зима ще е с печица, както си е било и преди нас. Като се преместя и аз там (свързано е с работата ми), вероятно ще е пелетна камина.
Hoвoceлckи - майстор
То-о ... за да им е топло като отидат (ако наистина е инцидентно), би могло с класически маслени радиатори и да ги включват през нета ...
вт сеп 08, 2020 1:02 pmHoвoceлckи написа:
То-о ... за да им е топло като отидат (ако наистина е инцидентно), би могло с класически маслени радиатори и да ги включват през нета ...
Моооже, ма ако посещенията не са с чисто еротичен характер, къде отиде романтиката- да нацепиш, разпалки, малко пушек, смях, суетня....?!
Та дори и горното да е, пак си е веселба.
Всичко може, но трябва да се обмисли и да се избере според изисквания и възможности (не визирам финансови), което не ми се връзва с гравитачно парно .

Бих си го направил, заради предизвикателството. Участвал съм в направата на такова, а след знанията, придобити от този форум.........чувствам са зарибен.
Том Джоунс - помощник
Инцидентно е по-скоро неизползването, обикновени (сухи) печки има - с тях се топли до сега. Камина и радиатори също има, само дето не са монтирани. :-D Та ще се прави системата със сигурност. Ако излезе сметката - с термосифон, ако не излезе - без него, това не е най-важното.

При затворена система необходимо ли е изводите за оттичане и пълнене да бъдат близо до камината или могат да бъдат навсякъде? Противоположният край на системата примерно - след 40 метра тръба.

За система с помпа необходимо ли е да има кръг без радиатори с трипътен вентил, през който да минава водата докато загрее камината? За големите котли знам, че трябва. За термосифон предполагам няма да има нужда.
пон сеп 07, 2020 9:51 pmHoвoceлckи написа:
Нямам никакво намерения да си го меря с ваще (акъла). Всички си хвалите своята направа. Не се хваля, само казвам (за пореден път) - термосифонката ми, на един етаж, с попреработена печка, ми служи безотказно повече от 20 години. Няма юпиес, акумулатори и най-вече огромни диаметри тръби - тръгвам 1 цол поцинкована.
Може ли повечко информация за системата?
Или линк ако си разказвал някъде за нея.

Стоманени тръби и собствено производство фитинги не излиза кой знае колко по-скъпо от тънки пластмасови с месингови връзки. Като изключим труда, естествено.
Hoвoceлckи - майстор
Не съм я описвал никъде. Спазвал съм минимални наклони. Най-ниската точка е непосредствено зад печката. "Топлата" върви високо, да речем педя под тавана.
С метални съм, защото тогава фитингите за пластмасовите бяха още много скъпи. Друга причина е провисването. Закрепването към стената трябва да е по-нагъсто.
Впрочем имам монтирана помпа, но я пускаме изключително рядко.

Тема "Изграждане на парно - няколко въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: