Най - вълнуващия въпрос зимно време.
don.nasco - специалист
Да, определено доста изчетох тук и съм 100% наясно, че с медни тръби е най-добре, но заради дългото разстояние между котелното (зимника) и мазето не знам дали искам да инвестирам в тях. Ако можех да сложа котела в мазето, тогава да (не че и тази идея не съм я мислил, но става много сложно за обслужване).
За сега повече клоня към ППР за хоризонталната магистрала до мазето и pex-al-pex за радиаторите. Харесва ми идеята да пусна ф20 вместо 16 и определено ще потърся хубава тръба клас 5. Ако някоя тръба протече при някой фитинг, еми ще се сменя, няма как.
За помпите - разбира се, че не искаш :), не съм се изразил правилно, извинявай. Просто се опитах да си представя какво точно казваш. Не мисля обаче, че имам нужда от три помпи - да си призная първоначалното ми желание дори беше да бъде само една, но пак след четене на коментари и съвети си мисля, че втора само за бойлера ще бъде от полза.
Трипътен вентил ще има, казал съм го в първият пост (или поне съм го загатнал с един от въпросите). Определено клоня да реализирам схемата на @live1102, но с трипътен вентил. Просто до момента не съм намерил по-добра схема.
andy_forresite - майстор
Става. От котела до колекторите с ППР тръби с фибростъкло и от колекторите до радиаторите и бойлера с пекс ал пекс. Оптимално би било мед в котелното до колекторите и натам с пекс. Системата ти не е малка. Аз бих я направил с ППР ф40. Както казах, отговарят на мед ф28 горе-долу. Колектори също на един цол с изходи за ф16 пекс тръби. Пак казвам че не съм разглеждал цитираната от теб схема и не знам за какво става дума, но може би и да стане с една помпа за котел и радиатори и втората само за бойлера. Във вариант малък кръг с една помпа има вероятност циркулацията към радиаторите да не е колкото трябва. Тук ф20 с колектори 1 1/4" ще е по-добре поради по-ниското хидравлично съпротивление при равни други условия в сравнение с ф16 и колектори на 1". Не знам. Едни казват че може с една помпа, други казват 2 помпи (едната рециркулационна, а другата в големия кръг).

Ще ти кажа аз по кой път поех. До миналата година бях с една помпа 25-40 алфа 2L и с антикондензен вентил в малък кръг. Не бях доволен от циркулацията (водата се движеше бавно като цяло). Дали с 25-60 щеше да се получат нещата, това не знам. Имах трасе 21 метра, от които 13 метра с тръба 13,4 мм вътрешно. На радиатора на това трасе имах недостиг на гореща вода.
Една вечер, както си четях темата за грейко и въпросите на ... Ивелин мисля че беше ..., взех ножицата и изхвърлих една ръчна количка ппр тръби. Точно по същото време той зададе въпроси, отговорите на които търсех и аз. Поръчах колектори, тръби пекс ал пекс, фитинги, двата крайни радиатора вече са по 17 метра линии, а не 21 на 13. Сега ще съм с две ЦП - на малкия кръг на входа на котела (смуче от смесителния вентил и РС) и втората точно пред колектора за горещата. Избрах разпределителни колектори с изходи на ф20 заради опцията да монтирам въздушна ТП и няколко водни конвектора. ТП искат хубава циркулация, а аз си патя от тесни и дълги тръби. Имах съмнения за кофти спойка между ППР тръбите. След проверка с едно метално жило ф12 установих, че не съм запушил тръби при слепването, а аз си мислех че съм и затова този радиатор се захранва на 50-60%.
Един от основните недостатъци при работа с ППР тръби е вероятността тръбите да се прегреят и при слепването отворът вътре да стане като молив. Тръба 40-ка вътре е с ф28 да кажем, ти я прегрееш, или набуташ фитинга по-навътре от необходимото и после се чудиш защо не достига вода и т.н. и не знаеш къде да търсиш. Ще ти трябва опитен майстор. Всеки може да ти слепи две тръби с лепачка, но не всеки ще ти го направи както трябва. Има си своите особености, колкото и да е лесно да си купиш "лепачка" за 40 лева и да почнеш да майсториш. Няма нищо общо с парите, необходими да си набавиш хубави прес клещи или хубави ключове... Потърси си добър майстор с тези ППР дето мислиш да слагаш.
В толкова дълги постове се губи нишката и става едно говорене...
Полипропилен?!! Добре, но кой ще го лепи? Добър ли е? Йофтеното излиза скъпо.
Анди, тука си потърпевш. Подозирам, че сам си си лепил тръболяка, та затова питаше за втора помпа на няма и пет радиатора!!! Все още не си си натъкмил парното, нямаш собствена тема с въпроси за да го подобриш, но даваш предложения и мнения. Не е редно.

Анди, за пореден път ти го казвам- тръболяка ти е тотал щета, без да съм го виждал.

Просто някъде си преполипропинелил, а по вероятно и на почти всички места.
Полипропилен- само на подходящи места и от добър полипропиленчик.
Всичко, което съм направил с мед, не е мръднало. Показвал съм как се държи система на 115 градуса. Заваряване с твърд припой. С мек не мога, иска си умения.
Ко речи за поли.......?
Да съгласен съм, но не е за всеки домашното. Да го направи Майстор!
sokolov.91 - майстор
Не е толкова пък голяма философия лепене то на ППРа. Преди 2 години не бях пипал нито ппр тръба, нито лепачка. Цялото парно от нулата го направих с ппр тръби от близката железария. Сръбски някакви стабилизиран със стъклофибри. Pestan. 5 радиатора всички по отделно до котела с 25ца тръба плюс трасе за бойлера. Имам 3 трасета по 14 / 15 метра, едно 10 метра и 2 по 6 метра. Колко колена и муфи са това идея си нямам ама са МНОГО. Сухи тренировки направих точно 2 преди да започна същинската работа. Нямам нито един теч. В момента помпата на котела е на 2ра модулираща степен (wilo 25/60) и проблем с циркулацията нямам в нито един кръг. Поръчах си една смотана китайска лепачка от ОЛХ заедно с една смотана ножица за 30 кинта тотал с доставката. Та вие си правете сметката каква е философия да лепиш ППР... А и да допълня последно - в 99% от спойките съм бил сам. Без чирак.
don.nasco - специалист
Благодаря Анди - разбирам какво се опиташ да кажеш. Моята идея обаче е друга, от котелното трябва да вървят два хоризонтални щранг-а, единият до колектора, другият само за бойлера. Поне така разбирам принципните схеми, които Грейко са посочили. Ако трябва да пусна само един меден щранг, да речем 2х 15м мед - около 200 лева може да ги прежаля, но ако трябва и бойлера да е така, тогава не ми харесва цената :)
С ППР не мисля че ще имам проблем, има хубави лепачки и като се спазва технологията става - с баща ми ще се справим, няма да е първата инсталация, която правим. Майстор едва ли ще извикам. Аз исках да извикам дистрибутора на Грейко, от който купих котела, ама те много работа имат и просто гледаха да ми го продадат. Разбира се, ще дойдат да го пуснат, когато системата е готова.

Трифоне, имаш право, че постовете се разводняват, ама то донякъде там е идеята на форума. Всеки има мнение и го изказва, гледа да помогне :)
Благодаря за клипчетата, ще ги погледна. Едно съм се убедил, човек учи нещо ново всеки ден.
Ако искаш да не се разводнява толкова, ами вземи и отговори на въпросите ми от първата тема, обоснови отговорите си и хващам да правя нещата така.
После като стане ще почерпя и затваряме темата.

А тези след нас, като тръгнат да четат няма да им се налага да прелистват по над 10к мнения, докато изровят есенцията. Да, лесно е да кажеш на някой "хайде върви почети малко" тогава ела да питаш. Много такива теми видях и в тях няма нищо полезно. И аз не бих тръгнал да се обяснявам на някой, дето сега е решил да пита някаква глупост и чака със скръстени ръце някой да му даде всичко на готово, ако може смляно.

Анди, сега жената сметна коефициента на външните стени, изкара ги 1.4, така че адмирации, беше близо с твоите 1.5.
(ако се питате защо жената, просто е, тя е строителен инженер, някои неща ги е учила като част от общата подготовка в УАСГ, но ОВК-то не й е силна страна :)
ср окт 14, 2020 3:15 pmdon.nasco написа:
...
Трифоне, имаш право, че постовете се разводняват, ама то донякъде там е идеята на форума. ...
Ако искаш да не се разводнява толкова, ами вземи и отговори на въпросите ми от първата тема, обоснови отговорите си и хващам да правя нещата така.
После като стане ще почерпя и затваряме темата.

А тези след нас, като тръгнат да четат няма да им се налага да прелистват по над 10к мнения, докато изровят есенцията. Да, лесно е да кажеш на някой "хайде върви почети малко" тогава ела да питаш. Много такива теми видях и в тях няма нищо полезно.
... :)
Опалянкаааа, идеята на форума ква била!!!
"Ако искаш"- не не искам, защото форумът не е мястото където ще поръчаш проект и ще ти го изпълня, аз или който и да е.
Много пъти съм апострофирал- "Четете бре". Аз как можах, без да питам?!
Ае потърси една тема, в която да съм питал нещо! Айде де!
В никой случай не съм по умен от тебе, но явно съм по упорит и трудолюбив от повечето.
Помагам с научено, когато сметна, че не е нагъл въпросът и с принципни съвети. Понякога е по конкретно, но на интелигентен да зема да му смятам...
Няма кък да стани тъс работа, мойто м'че!

"Да, лесно е да кажеш на някой "хайде върви почети малко" тогава ела да питаш. Много такива теми видях и в тях няма нищо полезно. "

Такива теми няма, "приятелю". Има такива постове и доста мои са подобни.
Сигурно вече се досещаш кога и на кого ги пляскам?!
Няма какво и за кого да обосновавам. На доста съм помогнал, на няколко "оправих" майсторски грешки, по картинки, но тук не съм майстор и нямам титла, която да защитавам ежедневно. Тук съм потребител, като теб. Явно малко по различен потребител. Пък виртуално колко съм черпил, да знайш?!!
Айде успехчееее!

Насе, форумът е по скоро база данни, библиотека, а не някакъв чат. Понимаеш? Постараешься добиться успеха.
don.nasco - специалист
Наистина, че започваме да излизаме от темата, а нямам това желание.
Благодаря и респект!
шоп - майстор
ср окт 14, 2020 1:21 pmandy_forresite написа:
аз си патя от тесни и дълги тръби.
Не си само ти!
Омръзна ми да повтарям. При тръба с по-голямо вътрешно Ф може да мине и много и малко топлоенергия.
При дребната икономия от диаметър на тръби и китайски фитинги с вътрешно Ф8 какво можем да очакваме?

Ми очакваме теми и върпоси от типа: помощ радиатора е студен...в стаята е студено...

Утре сменяме каминката на дърва с кондензен газов котел или термопомпа, някой радиатор го заменяме с воден конвектор и пак същите писъци...помощ!

Да обаче единствената помощ при тръбичка с външно ф16 е къртене и полагане на нови тръби.
Икономията от спестените 200-300лв излиза 2000-3000 (примерни цифри)
Пожелавам на всичики четящи раздела отопление безаварийно и евтино осигуряване на топлинният комфорт!
andy_forresite - майстор
Трифонов, казваш на хората да четат, а ти не си допрочел. Писах че съм проверил 43 метра ппр трасе и НИКЪДЕ няма запушване. И да, аз си го лепих преди 4 г. Също нямам теч ... от ппр. От металните резби имаше доста :lol: но поне изплакнах котела. При Грейкото не протече никъде и не промих. А трябваше.
ср окт 14, 2020 8:44 pmandy_forresite написа:
Трифонов, казваш на хората да четат, а ти не си допрочел. ...
Анди, аз с учителите си не споря.
Твоето къще би се обслужвало от 25/4(40), но ти отиваш на 2 ЦП!!!
Само прочита на характеристиките на една помпа, т.е възможностите ѝ и познаването на изискванията на една инсталация, биха били достатъчни за да ти е топло и да не сменяш котли и тръби през 2 години.

Темата пое в правилната посока, Насе.

Тема "Изграждане на локално парно с Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: