Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Радиаторите стават утайници и се налага да се промиват. И тогава се усеща разликата м-у чугунени и алуминиеви радиатори. В новите абонатни има филтър преди помпата. Трябва да се почиства. И за да не се източва системата при промиване на филтъра трябва да има работещи кранове преди и след филтъра. Обичайно крановете отцепват и помпата и филтъра от отоплителната инсталация. Ако отоплителната система е с черни тръби се налага по-често промиване на филтъра.
dragozow - майстор
Калояне, какви въпроси задаваш, уж си умно момче...
По пътя на логиката и аз мисля, че не трябва да се източва, но понеже ми е първи сезон в абонатната, веднага се появиха "специалисти", които твърдяха обратното. Аз за това питам, тука има доста хора, които се занимават с парно. Даже с Топлофикация се преборих да сменят две от помпите, защото бяха прецакани, да изчистят филтрите, които твърдяха, че са чистили, но не е отбелязано в дневника и др. Едната помпа я бяха оставили на 8 бара и се получаваше доста шум в тръбите без реално да има нужда от тези 8 бара, намалих я на 5,9 и сега почти не се чува без да се отразява на топлината на радиаторите. Сега всичко е шест.
Фитилчо - майстор
Аз като си купувам пелетни камини 2 употреба, винаги ги пълня с вода, правя им тапи отзад, прюавя им водна проба и ги оставям пълни! Никога без вода... :cool: :wink:
dragozow - майстор
Я нещо друго да питам, на покрива има отворен разширител, водата се изпарява и в отоплителния сезон се налага доливане през няколко дни. Има ли как да се преправи в затворена система и удачно ли е?
kozl - майстор
Не само, че има, но се чудя защо още не е направено.
Абонатната на Топлофикация ли е или ваша?
dragozow - майстор
Абонатната е на Топлофикация, разширителя за покрива е наш и можем да правим каквото искаме. Сега от разширителя има една тръба, по която като прелее системата, водата слиза в сифона в абонатната. Системата е на 5,4 бара, на 5,6 прелива в тръбата. Проблема е, че в този разширител водата се изпарява и в сезона се налага доливане на няколко дни. На долния кръг си е хидрофорен съд към 300 литра долу в абонатната, там накарахме Топлофикация да сложи един клапан за автоматично доливане, който естествено не бяха регулирали, но след няколко опита го нагласихме. За горния кръг нямали такъв клапан за доливане и остана така. На два/три дни някой слиза и долива малко, което не ми се струва ок. Снощи се наложи да източвам до 4 бара, защото един, който прави ремонт на 18 етаж решил да слага сега радиаторите, та източих, изчаках ги да звъннат, че са вързали всичко и пуснах да пълни до като прелее през тръбата. Спирам пълненето, пускам помпата за 5 минути, после я спирам и пускам да пълни, като отварям крана на преливника, така няколко пъти до като спре да изкарва въздух. Дори така не е обезвъздушено хубаво, защото следващите доливания ще изкара още въздух до като всичко се обезвъздуши. Ще ми се извън сезона това с автоматичното доливане и разширителя да го решим с някой парнаджия.
kozl - майстор
съб дек 18, 2021 8:10 amdragozow написа:
Ще ми се извън сезона това с автоматичното доливане и разширителя да го решим с някой парнаджия.
А дали няма да стане с датчик за ниво в казана (РС), кабел до абонатната и електромагнитен вентил за допълване :? Може би през реле (контактор) :?
Като падне нивото да се включва ел.вентила и почва да пълни. Като надвиши - се изключва ел.вентила. И може би ще трябва да се добави таймер изключването да става след известно време, след реакция на датчика за достигнато ниво.
Ама защо трябва да обяснявам на някой, който се занимава с подобни системи :?
Или греша :?
chapara - майстор
Системата трябва да е затворена, минал съм тези неща, но ги направи топлофикация. В абонатната има разширителен съд, а на последния етаж се орязват всички тръби към разширитения съд на тавана и се поставят автоматични обезвъздушители. Апропо, пълненето става само през връщашта тръба, ти си грамотен човек, ще ти кажа с две думи, радяторите се пълнят от долу, за да гонят въздуха през подаващата тръба и така на горе. Скоростта на пълнене е също важна, прави се с малък поток. Затваряш подаващата тръба и пълниш през връщаща за да няма въздушни възглавници!
Последна промяна от chapara на нед дек 19, 2021 1:00 pm, променено общо 1 път.
dragozow - майстор
Ама защо трябва да обяснявам на някой, който се занимава с подобни системи :?
Или греша
Грешиш.
електромагнитен вентил за допълване
Сега на долния кръг е решено по подобен начин, но без датчик, просто има вентил за автоматично допълване, който държи към 3,8/9 бара, колкото ни трябва. Щеше ми се тази вода да не се изпарява в нищото от РС, защото така ще се налага и много по-рядко да има корекция на нивото.
kozl - майстор
съб дек 18, 2021 4:04 pmchapara написа:
Системата трябва да е затворена, минал съм тези неща, но ги направи топлофикация. В абонатната има разширителен съд, а на последния етаж се орязват всички тръби към разширитения съд на тавана и се поставят автоматични обезвъздушители. Апропо, пълненето става само през връщашта тръба, ти си грамотен човек, ще ти кажа с две думи, радяторите се пълнят от долу, за да гонят въздуха през подаващата тръба и така на горе. Скоростта на пълнене е също важна, прави се с малък поток. Затваряш подаващата тръба и пъниш през връщаща за да няма въздушни възглавници!
Топлофикация и там се е справила с класиката (първия кръг за по-ниските етажи), но са се отказали за високите етажи щот им се завило свет от труднорешими проблеми.
Явно сградата, в която живее dragozow е някой от "софийските соц. небостъргачи" по над 20 етажа.
Ако съдя по напора 5,6 бара до РС, за височина 2,70 м на етаж от манометъра до РС са 21 етажа.
То в тези "небостъргачи" и вода от водапровода не мое да се качи на последните етажи, та некои от тях имат и хидрофорна уредба.

Тема "Да се източва ли парното след отоплителният сезон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: