Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burkov - специалист
Външен термостат означава, външен за терморегулаторите.
Те имат вградени температурни датчици, но тъй като са в самото тяло и са много близо до отоплителния уред, не могат да дадат идеална точност. Обикновенно се поставя някъде в помещението, по-близо да хората.

При шели, в зависимост от конфигурацията може да се ползва изключително много устройства, дори не е нужно да са техни. Те си имат и техни варианти разбира са, но за начало можете да започнете с термо главите и след това да добавите и термостат.

Но както казаха и по-нагоре, първо котел, после инсталация и накрая автоматизация.
M.B. - напреднал
ср дек 15, 2021 11:00 amburkov написа:
Външен термостат означава, външен за терморегулаторите.
Те имат вградени температурни датчици, но тъй като са в самото тяло и са много близо до отоплителния уред, не могат да дадат идеална точност. Обикновенно се поставя някъде в помещението, по-близо да хората.

При шели, в зависимост от конфигурацията може да се ползва изключително много устройства, дори не е нужно да са техни. Те си имат и техни варианти разбира са, но за начало можете да започнете с термо главите и след това да добавите и термостат.

Но както казаха и по-нагоре, първо котел, после инсталация и накрая автоматизация.
Да, разбирам че аз съм тръгнал малко отзад напред, но понеже за котела в момента не знам нищо освен киловатите които аз съм избрал и това, че е на пелети, разпитвам за другите неща, защото след като ми го предоставят ще трябва да го вкарам в ред за следващия отоплителен сезон. Та предпочитам да проверя как стоят нещата и какво е желателно да закупя или да не закупя, за да подобря работата му и комфорта вкъщи, както и да си улесня донякъде лично моята работа свързана с отоплението. Веднага щом разбера какъв е и котела, ще пусна тема и за него и ще се надявам някои ако може да ме вкара малко в час или поне да ми обясни кое е удачно да закупя за него.
elenmet - специалист
ср дек 15, 2021 9:55 amphipe написа:
вт дек 14, 2021 5:29 pmelenmet написа:
Виж и това
https://www.poersmart.com/
Откъде се купува това, че нещо не мога да се орентирам през сайта - директно през тях ли ? Ни цени ни чудо няма...
https://www.poersmart.com/shop/

В Али-то:

Прикачен файл

Screenshot_2021-12-15-13-41-48-574_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
m0m43 - специалист
burkov написа:
Останах с впечатлението, че говориш за шелитата.
Нямат общо с китайците от алиекспрес.
Не, имах предвид главите от 1вия пост със снимката :)

Към автора, като за начало прочети какви неща са ти необходими за самата отоплителна система да я направиш по-добре. Има си тънкости, описани във форума - всичко което знам, съм го чел от тук, че ми предстои на пролет направа на нова.
Хубаво е да е на 2 кръга, с трипътен вентил, ако е необходим буфер. Това е с цел котела да работи на номинална мощност и същевременно да го запазиш за по дълго време и т.н.
Също така всичко трябва да е добре изолирано, за да нямаш загуби по тръби и т.н. От тези неща ще спестиш доста повече отколкото от "умни" глави и ще стоиш на топло :)

За регулирането, има и такива по външна температура, аз лично не съм запознат с тях - не съм се интересувал. Доколкото знам (може и да се лъжа) ти пускат водата към радиаторите на Х градуси, спрямо външната температура - което следва че ще ти трябва и буфер.

По мои наблюдения, се използват стайни термостати - през него си задаваш колко градуса да стане в стаята (термометъра е в него, или поне на повечето, така че трябва да прецениш къде да го сложиш) и като е под тези градуси, запалва котела (или пуска помпата, зависи от системата), а като ги стигне - гаси.
M.B. - напреднал
ср дек 15, 2021 10:02 pmm0m43 написа:
burkov написа:
Останах с впечатлението, че говориш за шелитата.
Нямат общо с китайците от алиекспрес.
Не, имах предвид главите от 1вия пост със снимката :)

Към автора, като за начало прочети какви неща са ти необходими за самата отоплителна система да я направиш по-добре. Има си тънкости, описани във форума - всичко което знам, съм го чел от тук, че ми предстои на пролет направа на нова.
Хубаво е да е на 2 кръга, с трипътен вентил, ако е необходим буфер. Това е с цел котела да работи на номинална мощност и същевременно да го запазиш за по дълго време и т.н.
Също така всичко трябва да е добре изолирано, за да нямаш загуби по тръби и т.н. От тези неща ще спестиш доста повече отколкото от "умни" глави и ще стоиш на топло :)

За регулирането, има и такива по външна температура, аз лично не съм запознат с тях - не съм се интересувал. Доколкото знам (може и да се лъжа) ти пускат водата към радиаторите на Х градуси, спрямо външната температура - което следва че ще ти трябва и буфер.

По мои наблюдения, се използват стайни термостати - през него си задаваш колко градуса да стане в стаята (термометъра е в него, или поне на повечето, така че трябва да прецениш къде да го сложиш) и като е под тези градуси, запалва котела (или пуска помпата, зависи от системата), а като ги стигне - гаси.
Тръбите са с изолация и до всеки радиатор има индивидуално пуснати тръби, като имам 2 колекторни кутии :една за приземен етаж и 1 етаж и една за 2 етаж, а ако можеш да ми кажеш на кои теми по скоро да се спра да прочета ще съм ти благодарен, защото има няколко хиляди и не знам кога ще смогна да ги прочета :mrgreen: .
gecata1059 - специалист
Ако може да попитам в тази тема. Имам монтирани термоглави Данфосс. На тях има означения за градуси през 4. Настроено на 20 гр. в стаята е 21.5-22. Ако се постави в междинно положение между означенията за 16 и 20 градуса ще работи ли коректно.
https://www.romstal.bg/%D1%82%D0%B5%D1% ... 12615.html
andy_forresite - майстор
При позиционирането на механичната термоглава всеки милиметър наляво-надясно променя поддържаната температура. Няма значение че не е на "белег" :drinkers:
gecata1059 - специалист
пет яну 07, 2022 2:05 pmandy_forresite написа:
При позиционирането на механичната термоглава всеки милиметър наляво-надясно променя поддържаната температура. Няма значение че не е на "белег" :drinkers:
Благодаря. Това ме интересуваше. :partyman:
вт дек 14, 2021 5:08 pmm0m43 написа:
пон дек 13, 2021 6:03 pmburkov написа:
пет дек 10, 2021 7:59 pmm0m43 написа:
Тея глави са от али-то и вървят по ~50тина лв. Нищо не пречи да го поръчаш от там и да спестиш някой лев. Доставката ако е от EU склад ще е седмица. Аман от али-прокопвачи...

Иначе дали са zigbee/wifi все тая - пак ще можеш да си ги контролираш през нета. Ако са wi-fi си помисли дали рутера ти ще успява да смогне с толкова устройства, или ще трябва да купуваш допълнителен.
Толкова да не си в час, и толкова глупости да изпишеш... Ти имаш ли идея коя е компанията и какво прави?
Аман от разбирачи.
Би ли бил така добър да кажеш, кое не е точно така? Даже ще ти дам и точки, за да ти спестя скрояването:
1) "Тея глави са от али-то и вървят по ~50тина лв. Нищо не пречи да го поръчаш от там и да спестиш някой лев. Доставката ако е от EU склад ще е седмица. "

screenshot1.png

Явно не можеш да търсиш в интернет, затова прикачвам скрийншот. Кое е различното освен цената? (Малка бележка, цената е 63 лв за един брой. За комплект e по-ниска. Също така има други марки термоглави, малко по-евтини, тея на снимката са Moes)

2) Отностно Zigbee / WiFi -и тук те е домързяло да потърсиш в нета.. Ето инфо, за да ти спестя търсенето:
Zіgbее изпoлзвa cтaндapт ІЕЕЕ 802.15.4 c oтвopeн ĸoд. Toвa oзнaчaвa чe ниĸoй нe пpитeжaвa Zіgbее и вceĸи мoжe дa пишe ĸoд зa нeгo. Πoддъpжa ce oт Zіgbее Аllіеnсе. C 128-битoвoтo cимeтpичнo ĸpиптиpaнe нa АЕЅ, щe зaпaзвa дaннитe ви (cпoдeлeни oт ycтpoйcтвo ĸъм ycтpoйcтвo) oтнocитeлнo cигypни. Toй paбoти нa 2.4GНz, ĸoeтo e дocтa дoбpe, нo мoжe и дa дoвeдe дo cмyщeния oт вcяĸo дpyгo ycтpoйcтвo, paбoтeщo нa тaзи чecтoтa.
WiFi е безжична мрежова технология, въведена през 1998г. Тя създава локална мрежа без нужда от кабели.
Предполагам, виждаш че и двете са тип мрежи..

ето 3та "глупост" дето съм написал, явно е за рутера... Та ето и още малко цитати:
Kaчecтвoтo нa pyтepa e oт знaчeниe – ĸoгaтo cвъpзвaтe мнoгo ycтpoйcтвa (10+), ĸaчecтвoтo и възмoжнocтитe нa вaшия pyтep cтaвaт вaжни.

Koнcyмaция нa eнepгия – WіFі нe e тexнoлoгия c ниcĸa мoщнocт, тaĸa чe изиcĸвa пocтoяннo зaxpaнвaнe, или вaшитe ycтpoйcтвa щe ce нyждaят oт cилни бaтepии.

Πpeпълнeнa чecтoтa – Имaйĸи мнoгo cвъpзaни ycтpoйcтвa ĸъм pyтepa ви, тoвa щe дoвeдe дo зaбaвянe нa интepнeт cĸopocттa. Bъпpeĸи тoвa, ycтpoйcтвaтa изпoлзвaт интepнeт c paзличнa cĸopocт и aĸo вaшитe изпpaщaт pядĸo ĸoмaнди, тoвa нямa дa пoвлияe нa вpъзĸaтa ви тoлĸoвa знaчимo, ĸoлĸoтo нaпpимep тeглeнeтo нa видeoĸлип.
Много бих искал да разбера, къде пиша глупости. Моля те сподели, и с удоволствие бих се извинил, ако нещо съм подлъгал някого :)

Поздрави
Здравейте, да попитам и аз тъй като виждам,че сте в час ... Как е по-добре да бъдат термоглавите - с хъб и през Zigbee или директно с вграден Wi-Fi в тях ?!
пет дек 10, 2021 3:26 pmburkov написа:
Скоро поръчах от новите на Shelly.
Българска компания, най-големия производител на подобни уреди в европа, с изцяло wifi глави и без нужда от гейтуей.
По-скъпи са, но предвид останалите им продукти, според мен си заслужава.

Ще дам отзиви след месец.
Здравей колега, може ли да дадеш отзив за термо главите на Shelly ?! Доволен ли си и т.н. ?

Тема "Мнения за Термо Глава." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: