пет яну 27, 2023 7:59 pmradius написа: А кое му е капилярното на туй чудо?Капилярен е конденза на влагата по студения таван при охлаждане.
Не разбрах, той как се отвежда или просто имаме мокър таван, който капе?
пет яну 27, 2023 8:18 pmТрифон П.Трифонов написа: Възможно е и да няма конденз, при стенно/таванно охлаждане.
....
Не съм чел някъде у нас да е направено. Само рекламни материали, вече десетина години.
Относителната влажност (% съотношение на действителното количество- виж https://www.shu.bg/wp-content/uploads/t ... 274924.pdf
водни пари към максимално възможното при дадена температура), следва обратно
пропорционален ход на температурата, като минималните стойности на
относителната влажност са през месец юли (най-ниски за Петричко-Санданския
район 53-54%, най-високи по Черноморието 70-75%), а максималните за месец
декември (над 80%)
пет яну 27, 2023 7:19 pmivan93 написа:Е, ако се разхождаш в гората, няма как да ги срещнеш. Явно гледаш фирми, които нямат представителство в Бг. Рехау имат, Упонор имат и със сигурност не са ги копирали от бека, гека или дека. Пионери в тази област са Рехау, всички копират от тях, но и техните продукти са най-скъпи. Един колега си направи в Бургас, но не ползва готовите панели, а за по-евтино тръбата я закрепи на тавана с "гребени" и после мазилка. Няма влага, ако се ползва адекватна автоматика.пет яну 27, 2023 7:12 pmLazarGanev написа: Има готови панели от гипсокартон с наредени тръби ф10, които са съединени и изводите са ф16. Помежду си панелите се свързват с пресфитинги. Има налични в Бг, но цената мога да я кажа в понеделникНе съм ги срещал.Аз си харесах тези които са за вграждане с мазилка/замазка.
пет яну 27, 2023 10:21 pmiliya_i написа:Именно поради което написах "Възможно е" и т.н.пет яну 27, 2023 8:18 pmТрифон П.Трифонов написа: Възможно е и да няма конденз, при стенно/таванно охлаждане.При 70 % относителна влажност и 30 градуса температура, ако се свали температурата на стените и тавана до 21 градуса се достига точката на оросяване.
....
Не съм чел някъде у нас да е направено. Само рекламни материали, вече десетина години.
...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: