вт яну 09, 2024 3:30 pmHursa написа: ... Може ли това обратно свързване на вентила да го притваря.Не.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Трифон П.Трифонов
- майстор
36 мнения в "Обърнати кранове на радиатор - колко зле е това за консумацията?"
dika24
- помощник
вт яну 09, 2024 2:25 pmHursa написа: Но радиатора е такъв е като показания. А знаете ли дали от към страната на входа, долу е поставена "тапа" след първите едно/две ребра? (А може би към средата?)Тези, които са "правилно" включени - от към страната на входа първите им ребра чувствително по-топли ли са по цялата височина?За тапа не мога да кажа, както споменах, на заварено положение са. Но ребрата са си еднакво топли навсякъде.
вт яну 09, 2024 3:07 pmivanovbg написа:Както вече споменах, вентила не се регулира от собствената си температура. Има стаен термометър, който е далеч от радиатора и мери температурата на въздуха в стаята. Двете устройства са свързани посредством home assistant и си говорят помежду си, както и с котела, за да намалява температурата, когато в зададената температура е достигната или близо до достигане.вт яну 09, 2024 1:39 pmdika24 написа:Имам така свързани радиатори, но панелни и си работят перфектно. Но крана мисля, че е свързан неправилно. Целта му е да регулира температурата на помещението. Все си мисля, че като металната му част отдолу е топла топлината ще се качва нагоре и ще лъже термочувтвителния елемент. За мен врътката трябва да е на 90градуса. Може и да не съм прав, но логически ми се струва по правилновт яну 09, 2024 12:16 pmHursa написа:
Какви са радиаторите?
Това е стара снимка, в момента е с Shelly TRV.
Въпросът ми беше, че вдясно влиза топлата вода и е поставен конусният болт, а в ляво е "студената (жаргонно да я наречем)" с термо вентила и как това се отразява на сметката ми и на цялостното затопляне на стаята.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Никак на сметката и никак на затоплянето на стаята, но за второто ти можеда кажеш, като достоверен източник.
dika24
- помощник
вт яну 09, 2024 4:49 pmТрифон П.Трифонов написа: Никак на сметката и никак на затоплянето на стаята, но за второто ти можеда кажеш, като достоверен източник.Аз точно оттам тръгнах да се притеснявам, защото се усеща, че по-бавно загрява. Но пък стаята има една северна външна стена, така че може и това да оказва влияние в сравненията.
Благодаря за мненията. Ще източвам на пролет

Трифон П.Трифонов
- майстор
вт яну 09, 2024 8:46 pmdika24 написа:А размерите на радиатора/мощността му, спрямо квадратура/обем на стаята, сравними ли са с тези на останалите помещения?вт яну 09, 2024 4:49 pmТрифон П.Трифонов написа: Никак на сметката и никак на затоплянето на стаята, но за второто ти можеда кажеш, като достоверен източник.Аз точно оттам тръгнах да се притеснявам, защото се усеща, че по-бавно загрява. Но пък стаята има една северна външна стена, така че може и това да оказва влияние в сравненията.
Благодаря за мненията. Ще източвам на пролет![]()
Намирал съм причина за подобен проблем- по бавно затопляне на помещение, причинено от погрешно подвързване на тръбите- вход долу, изход горе. Различно е.
Ще бъде хубаво да споделиш резултатът от поправката.
пп. 10.01.24, 08.30ч.
Цяла нощ, доколкото е възможно при безсъние, съм сънувал вентили, хаха.
Миналата година умувахме подобен проблем. Спомних си тестовият кран, който и сега е на масата пред мен.
Монтиран с грешна посока, ако е бил затворен и въру него се упражнява по високо налягане, то при отваряне пружината избутва щока за да се освободи проходното отверстие, но уплътнителният елемент остава притиснат в леглото и дебитът е невъзможен.
Устройството е подобно на кеклов кран- налягането обръща гумичката и......
Иначе, съвсем субективно, пропускливостта в двете посоки е еднаква.
Та, според мен, щом радиаторът е затоплен, то драмите с по бавното загряване вероятно се крият другаде- северната стена и други подобни, които увеличават топлозагубите на помещението.
Трифон П.Трифонов
- майстор
вт яну 09, 2024 3:48 pmТрифон П.Трифонов написа:Всъщност, подвел съм аудиторията- съжалявам! Не точно "притваря", но...вт яну 09, 2024 3:30 pmHursa написа: ... Може ли това обратно свързване на вентила да го притваря.Не.
Да се прочете горното мнение!
kozl
- майстор
ср яну 10, 2024 8:31 amТрифон П.Трифонов написа:Тъкмо щях да пиша контра и съм закъснелвт яну 09, 2024 3:48 pmТрифон П.Трифонов написа:Всъщност, подвел съм аудиторията- съжалявам! Не точно "притваря", но...вт яну 09, 2024 3:30 pmHursa написа: ... Може ли това обратно свързване на вентила да го притваря.Не.
Да се прочете горното мнение!

Според мен състоянието зависи от пружината избутваща кеклата на вентила в отворено положение.
Термо приставката действа противоположно на пружинното действие и избутва кеклата към посока затваряне.
Според зависи посоката на налягането, съответно посоката на движението на течността, то при грешно свързан вентил спрямо стрелката на корпуса, силата на налягането ще действа в посока на затваряне на кеклата. Т.е. като при ОК. И понеже налягането в отоплителните системи е достатъчно ниско, за да се противопостави на силата му на пружинната сила то резултата е баланс на сили.
В неква "аналогова" термо глава това може би ще измени настройката за Т спрямо правилно свързани вентили. Обаче в случая главата е с "цифрово" управление и вероятно промянта в реакцията на вентила със сбъркана посока ще се компенсира от управлението му.
Възможно е обаче в момент на изравняване на зададена и действителна Т във вентила да се появят вибрации, защото кеклата ще действа като ОК в момент на притваряне на кеклата.
То и при мен един от термовентилите, правилно свързан по посока, влиза в режим на вибрации в момент на изравняване на Т по настройка и в помещението. Даже издава тонален звук. Малко да мръдна настройките и звука спира до следващо изравняване на Т.
Трифон П.Трифонов
- майстор
ср яну 10, 2024 9:22 amkozl написа: Тъкмо щях да пиша контра и съм закъснелТова вече е Не. Няма да те мъча с видео, щото кучката иска силикон- не остана за ГоПро.![]()
Според мен състоянието зависи от пружината избутваща кеклата на вентила в отворено положение.
...
Пружината си издърпва щока- над мократачаст е.
Проблемът се състои в това, че уплътнителното гумено нещо остава на място, приплъзвайки по аксиално по щока.
Сори, не можех се въздържа от употреба на ентелегентност!
Козлин, "налягането в отоплителната система е достатъчно ниско", ко ше рече?
Два бара достаъчно ниско ли е?
Ама ги пишеш едни!!!
ЦП създава известна разлика- диференциал, но не шпер.
Ако си специализант, пожелавам ти невероятен успех!
пп. Имаш монтирана пружинна ОК. Аудиото иде от него, освен ако не е от ципокрили. Знам, че нема се обидиш, а и не е това целта.
Тема "Обърнати кранове на радиатор - колко зле е това за консумацията?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература