• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Разбрах- вижда се от допълнителните снимки.
На първата, с помпите, явно е само да се покаже как са монтирани.
kozl - майстор
То като спре помпата шум няма, но няма и дебит през тръбите. Така не може да се разбере шума по причина на помпата ли е или от движението на водата по тръби и разклонения.
Снимай разклоненията за към трите къщи ако се виждат.
Да не би къщите да са последователно свързани към абонатната :?
Тази къща с влошеното отопление най-далече ли е от абонатната?
Swiftymoves - специалист
пон мар 04, 2024 3:23 pmkozl написа:
То като спре помпата шум няма, но няма и дебит през тръбите. Така не може да се разбере шума по причина на помпата ли е или от движението на водата по тръби и разклонения.
Снимай разклоненията за към трите къщи ако се виждат.
Да не би къщите да са последователно свързани към абонатната :?
Тази къща с влошеното отопление най-далече ли е от абонатната?
Тръбите от аботната влизат в моята къща и продължават в съседната къща. Тръбите за другата къща се отклоняват от аботната станция "в другата посока" (представи си все едно аз съм в центъра и тръбите се разклоняват в двете посоки). Иначе след замяната на помпите парното върви навсякъде нормално (с изключение на шума при мен). Проблемът с липсата на топло беше в една четвърта постройка, която беше най-отдалечена и нещо като гаражи с гарсониера отгоре, около 40 квадрата макс). Прилагам снимките на тръбите, които минават през мен

Прикачен файл

20240304_160023.jpg

Прикачен файл

20240304_160022.jpg
Swiftymoves - специалист
При така изложената информация, може ли някой да ми даде "диагноза" къде може да е проблема, с разбирането, че до зимата на 2022 не е имало проблем с шума? Помпата работи на налягане около 1.2 бара. По-маломощна помпа би ли решила проблема? Има ли някой друг компонент по една отоплителна система, който може да генерира шум в системата ако се е счупил или развалил?
ivanovbg - майстор
Аз пак не разбрах. Кръвното мери ли?

Човек питах те какъв е шума: като на вода ли шмие, като на стържене ли е, тракане ли е. Що за идиот си та повтаряш само шум.

Като променяш скоростта на помпата променя ли се шума и как?

Вземи една отверка. Пипай с желязото тръбите, а дръжката сложи на ухото и така ще локализираш по добре тоя шум. Пробвай да отвориш крановете и на другата помпа за да намалиш налягането и скоростта в системата и да видиш как се променя шума. Ако имаш други кранове завъртай ги в различни посоки и гледай как ще се променя шума.
Иванов, не карай пил!
Примера с отвер'ката изстреля имиджа ти в космоса.
Swiftymoves - специалист
пон мар 04, 2024 7:33 pmivanovbg написа:
Аз пак не разбрах. Кръвното мери ли?

Човек питах те какъв е шума: като на вода ли шмие, като на стържене ли е, тракане ли е. Що за идиот си та повтаряш само шум.

Като променяш скоростта на помпата променя ли се шума и как?

Вземи една отверка. Пипай с желязото тръбите, а дръжката сложи на ухото и така ще локализираш по добре тоя шум. Пробвай да отвориш крановете и на другата помпа за да намалиш налягането и скоростта в системата и да видиш как се променя шума. Ако имаш други кранове завъртай ги в различни посоки и гледай как ще се променя шума.
Шумът се увеличава с увеличаването на скоростта на помпата, това го пробвах. Въпреки, че като сменям коя от двете помпи да работи , от горната помпа шумът е по-силен от долната. Не мога да го определя как звучи, не е на стържене или тракане със сигурност. По-скоро се чува как работи парното (помпата) или как циркулира водата. Изпращам линк с шума, записан от телефона. Това е от радиатор, спрян от крана, както и от болта. - https://www.youtube.com/shorts/_06WZ8VxuXE

Иначе долу има кран, с който се пуска/спира централното топлоподаване. Там не съм пипал крана.

Отбелязвам, че шумът понякога променя интензитета си, не знам от какво. Когато налягането е много ниско (например 0.4-5 бара) шумът е по-силен. Понякога обаче налягането си стои същото (примерно 1.5 бара), но силата на шума се променя.

". Пробвай да отвориш крановете и на другата помпа за да намалиш налягането и скоростта в системата и да видиш как се променя шума" - променя се към по-лошо, сега пробвах
пон мар 04, 2024 7:33 pmivanovbg написа:
...Пробвай да отвориш крановете и на другата помпа за да намалиш налягането и скоростта в системата и да видиш как се променя шума. Ако имаш други кранове завъртай ги в различни посоки и гледай как ще се променя шума.
Паралелни помпи, какво променят? Поне се допитай до Гошо преди да съветваш!
Жокер- като в електротехниката, Иванов.
Hursa - майстор
Swiftymoves написа:
Шумът се увеличава с увеличаването на скоростта на помпата, това го пробвах...
Отбелязвам, че шумът понякога променя интензитета си, не знам от какво. Когато налягането е много ниско (например 0.4-5 бара) шумът е по-силен. Понякога обаче налягането си стои същото (примерно 1.5 бара), но силата на шума се променя.
"Пробвай да отвориш крановете и на другата помпа за да намалиш налягането и скоростта в системата и да видиш как се променя шума" - променя се към по-лошо, сега пробвах
Може би е кавитация. Когато са увеличили разхода за да включат още един "абонат" - вероятно скоростта в тракта от към смукателната страна (на помпите) вече е твърде голяма. Това заедно с относително големият им разход може да е причина за кавитация (според мен).
Можете ли да изключите някой от другите "абонати" - само за проверка. Или всички ваши радиатори.
ivanovbg - майстор
Пробвай да притваряш един по един крановете преди и след помпата. Подозирам, че в помпата се получава кавитация. Може топлообменника на абонатната или филтър преди помпата да се е позапушил.

Заедно сме писали :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Шум в парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: