Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 12:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон дек 02, 2024 12:08 pmkalin72 написа:
Явно не е подвързан както трябва...
Напълно възможно е, ако техника е Люси...................
Трифоне, ПРИ СМЯНАТА НА ДОСЕГАШНИЯ КОТЕЛ С НОВИЯТ, АЗ НИЩО НЕ СЪМ ПИПАЛ ПО ИНСТАЛАЦИЯТА, А И ВЪОБЩЕ!!!!!!!!!!!!! Обадих се на "оторизирана" фирма от БОШ (Ненов газ сервиз), чаках ги повече от месец да дойдат и да ми свържат всичко, както и да подменят досегашния ми котел с новия!!!!!!! Ще кача снимки да видите как са привързани двете серпентини на бойлера. Малко са неугледни, но е много тясно и не мога да направя по-добри снимки...

liusien - специалист
пон дек 02, 2024 2:04 pmkalin72 написа:
От самото начало ми е ясно. Котера е двуконтурен. Няма нужда от втора помпа за бгв.
Проблем с циркулацията.
Някъде по схемата на свързване на тръбите и объркано.
Поправка - котелът ми е ЕДНОКОНТУРЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 3:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Къде са филтрите?
Има филтър на връщащата тръба за отопление, а също и на тръбата с която се пълни системата. Странно ми е, че отоплителната инсталация, както и серпентината към бойлера, се пълнят през подаващата (гореща вода) тръба на радиаторите?!!! На тръбите към бойлера няма филтри! Ако кажеш, ще направя снимки...

Аз също съм с такъв котел и 150л. бойлер от 2017г. и не съм имал никакви проблеми. Котелът работи с една помппа, за БГВ и отопление чрез трипътен вентил, като БГВ е с приоритет. Възможно ли е да има прегрята и частично запушена PPR тръба при запояването?
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 9:16 pmvasil_iliev написа:
Аз също съм с такъв котел и 150л. бойлер от 2017г. и не съм имал никакви проблеми. Котелът работи с една помппа, за БГВ и отопление чрез трипътен вентил, като БГВ е с приоритет. Възможно ли е да има прегрята и частично запушена PPR тръба при запояването?
Възможно е!... И аз си мислех за такъв вариант, но нарочно не го споделих! Имаше един момент, в който започнаха да се шегуват с мен, че съм бил "литератор", като пиша надълго и широко някоя моя мисъл! :-D Колега, искам да попитам -у вас с какви тръби е връзката между котела и бойлера, на едно ниво ли са и какво е разстоянието между тях? Питам, защото при мен, поради липса на пространство, бойлерът съм го монтирал под котела, в мазето... Както по-горе някъде писах, ако тръбата с колената се изправи в права линия, получава се около шест метра дължина...
пон дек 02, 2024 9:35 pmliusien написа:
То щото на друг няма да му мине през главата подобна мисъл, особено на техниците, слепили тръбите!!!

С медни тръби подобни проблеми са изключени. Освен това гарантират спокойствие.
https://photos.app.goo.gl/aK58D2BJCuEjR5uE9

При такива стойности задължително освобождавам пространството около PPR тръбите от телосложението си.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон дек 02, 2024 9:56 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Възможно ли е да има прегрята и частично запушена PPR тръба при запояването?
Едва ли това е проблемът, тръбите са ф25, а не ф20. Първият проблем според мен е неподходящият бойлер (с две серпентини, вместо с една). Вторият, по-важен проблем е неподходящият начин на връзване -паралелно, пез регулираща арматура. Сигурен съм, че в момента циркулацията е само през по- късата серпентина, която е с крайно недостатъчна площ, затова котелът прегрява, изключва и започва да цикли. . За да се избегне това трябва или двете серпентини да се вържат през колектор с дебитомери, или двете серпентини да свържат последователно и задължително да се монтира обезвъздушители
Люсин, Бош има кол център. с нацияонален телефон - обади се да си кажеш болката и да поискаш да ти пратят друга фирма, ако преценят. Няма такова нещо ти да си оправят проблемите
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 9:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон дек 02, 2024 9:35 pmliusien написа:
То щото на друг няма да му мине през главата подобна мисъл, особено на техниците, слепили тръбите!!!

С медни тръби подобни проблеми са изключени. Освен това гарантират спокойствие.
https://photos.app.goo.gl/aK58D2BJCuEjR5uE9

При такива стойности задължително освобождавам пространството около PPR тръбите от телосложението си.
Трифоне, първата ми идея беше, тръбите да са медни!!! Попитах Ненов (шефа на фирмата за инсталация) за какви пари ще стане въпрос ако арматурата е с медни тръби, подмяната на котлите и трудът като цяло. Останах много изненадан от отговорът му! Каза следното - сваляне на "стария" и качване на новиа котел ще струва 400 лева! Работата по връзката между котела и бойлера, ще е още стотина лева, а за медните тръби и фитингите, трябвало да провери, защото цените всеки ден се качвали нагоре! :shock: Реших сам да си ги купя... Когато се разрових в Интернет, се уплаших! Нямаше да ми стигнат 500-600 лева само за тръбите!!! Затова, допълнително му се обадих и казах, че искам да направи връзката с ППР................. По мои сметки, монтажът щеше да ми излезне над 1 000 лева!!!!!!!!!!! Колкото и да се правя на "баровец", лимитът ми отдавна свърши!!!!!!!!!!!!!!! :x
liusien - специалист
пон дек 02, 2024 9:55 pmLazarGanev написа:
Възможно ли е да има прегрята и частично запушена PPR тръба при запояването?
Едва ли това е проблемът, тръбите са ф25, а не ф20. Първият проблем според мен е неподходящият бойлер (с две серпентини, вместо с една). Вторият, по-важен проблем е неподходящият начин на връзване -паралелно, пез регулираща арматура. Сигурен съм, че в момента циркулацията е само през по- късата серпентина, която е с крайно недостатъчна площ, затова котелът прегрява, изключва и започва да цикли. . За да се избегне това трябва или двете серпентини да се вържат през колектор с дебитомери, или двете серпентини да свържат последователно и задължително да се монтира обезвъздушители
Люсин, Бош има кол център. с нацияонален телефон - обади се да си кажеш болката и да поискаш да ти пратят друга фирма, ако преценят. Няма такова нещо ти да си оправят проблемите
Лазаре, отговарям отзад напред... Днес се обадих в колцентъра на Бош. Поисках да изпратят техници, но да не са тези, които ми инсталираха новия котел! Приеха заявката ми и казаха да очаквам обаждане от избрана от тях друга фирма! По въпроса за свързването на серпентините............ Сто пъти им казах, че искам да сложат кранове преди серпентините, но не ги сложиха - "нямало нужда" от тях!!!!!!!!!! А идеята ми беше, с помощта на крановете да пускам едната, другата или двете серпентини, като всеки ден засичам разходът на газ от газомера на улицата! Обяснението на Ненов беше, че двете серпентини свързани в паралел, дават по-голяма мощност и по-бързо загряване на бойлера! Нещо, което въобще не се случва в момента!!! Имам два въпроса - според теб, кой вариант е по-добър за свързване на серпентините? Този с колектор и дебитомерите, или свърването последователно на серпентините? И още един въпрос - ако е по-добре с колектор, може ли той да се монтира точно преди бойлера? Да се използват тръбите, които в момента ги има до бойлера... Благодаря ти и не ми се сърди, че пиша толкова! Каквото ми препоръчаш, ще го споделя със сервизните работници, които очаквам да дойдат и каквото те решат вече.......... Аз веднага ще напиша за мнението им!

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500 W - 14 kW ЕДНОКОНТУРЕН проблеми или не?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: