• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 3:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет дек 05, 2024 2:03 pmjamezon написа:
...
Нямам представа и тази електронна помпа как да я настроя, струва ми се че и тя прави проблем...
Тази електронна помпа си я купил защото е евтина. Върни я, ако можеш!
Това ми предложиха и казаха,че ще върши работа,действително е така,просто аз не мога да уцеля още,кой режим е най-добре.
radius - майстор
Хахаха буфера бил енергиен вампир :lol: :lol: :lol: , вампир му е изпил на този не кръвта, а мозъка .
Ако ще и 2 тона да топлиш, те си остават в къщата, просто е.
ivanovbg - майстор
чет дек 05, 2024 2:23 pmjamezon написа:
чет дек 05, 2024 11:26 amradius написа:
Не каза колко е делта Т на подовото, според мен тая помпа е малка. Буфера ще е акумулатор истински, ако го топлиш до 80С, но с такова малко загряване, колко да акумулира, имам формулата, но не ми се смята на тоя етап.
Забравих да спомена и че в буфера има серпентина чрез,която загрявам водата от котел на твърдо гориво, който използвам само събота и неделя.
С него загрявам водата до около 55 -60 градуса, следователно също имам и термостатичен/термостатен вентил.Но когато я загрея и на тези градуси,отново водата в буфера изстива за около 40-50мин,когато подовото работи.
Еми значи толкова си харчи. Подовото има ли термовентили? Премери температурата ма пода. Трябва да е под 27⁰
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 5:12 pmivanovbg написа:

Има електрически задвижки от скоро.Мисля,че в първия пост ги описах как са свързани кръговете.
Къде и кога да меря подовете,на места е с ламинат на места с теракот.При ламинат е по ниска температурата.
Също и зависи дали термостатите са включени или изключени,когато не работят няколко часа,подовете са хладни.В банята е най топъл пода,понеже там е най-гъста стъпката.
bobivg - специалист
Каква марка и модел е термопомпата?
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 5:48 pmbobivg написа:
Каква марка и модел е термопомпата?
Китайска

Прикачен файл

Screenshot_20241205-175530~2.png

Прикачен файл

Screenshot_20241205-175634~2.png
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 4:51 pmradius написа:
вампир му е изпил на този не кръвта, а мозъка .
Може и така да е,а относно другите неща нещо?
С промяна на хистерезиса не виждам почти никаква разлика в графиката и в он/оф режима.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо и няма на системата, няма нужда от никаква преработка. Термопомпата е преоразмерена двойно и затова цикли, но вече е късно. Лудост е да се сменя буфера. Не пише с какви тръби е подвързването, с вградена помпа или с външна, но като цяло не виждам нужда от преработка, даже и не виждам какво трябва да се пренастройва. Повече ми се струва, че авторът страда от дефицит на внимание :-D
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 6:19 pmLazarGanev написа:
Нищо и няма на системата, няма нужда от никаква преработка. Термопомпата е преоразмерена двойно и затова цикли, но вече е късно. Лудост е да се сменя буфера. Не пише с какви тръби е подвързването, с вградена помпа или с външна, но като цяло не виждам нужда от преработка, даже и не виждам какво трябва да се пренастройва. Повече ми се струва, че авторът страда от дефицит на внимание :-D
Термопомпата е преоразмерена,защото ще се добавят още 30м2 подово,т.е още толкова тръби,че даже и повече.Подвързването е с ППР Ф32 стъклофибър/стъкло влакно и там още сума ти простотии дето им викат.Помпата е вградена. А според вас нормално ли е за 50м2 подово 120лв само за него(имам контролен електромер)? 600квч или по 20квч на ден? Смятах,че с добавянето на другите стаи ще стане двойна сметката,от там почнах да ровя за преработки и т.н.,но от изчетеното във форума,се оказва че няма да е така,може даже да падне... А при минус 10 колко ще е :?
Предпочитам ако може нещо да се бутне,да е преди да е станало толкова....

Също и нормално ли е при всяко включване,10 Мин след това да прави дефрост? Както се вижда и от графиката,на абсолютно всяко включване,дали на БГВ или на отопление има дефрост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: