Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rexxar_tm - напреднал
Тука темата по български се разми и почна да влиза в други измерения :D. Благодаря за коментарите :) Очевидно дори и да има загуба на КПД, няма да се усети, но пък ватата на тавана ще работи в моя полза да се топля по ефективно при всички случаи :)
Дааа, на никого не харесва критика и мнения на въпреки.

Топлоизолация в повечето случаи е от полза.
chapara - майстор
съб фев 01, 2025 11:06 amrexxar_tm написа:
Тука темата по български се разми и почна да влиза в други измерения :D. Благодаря за коментарите :) Очевидно дори и да има загуба на КПД, няма да се усети, но пък ватата на тавана ще работи в моя полза да се топля по ефективно при всички случаи :)
👍
Николов Н. - специалист
Прав си! Абе върти го,сучи го - Т.П.Т. си е Т.П.! И нищо отгоре. Вярвам ,че никой от тук присъстващите няма да се припознае. е,ако някой се-да д.."каза Л. Пенев". :lol:
съб фев 01, 2025 7:41 pmchapara написа:
съб фев 01, 2025 11:06 amrexxar_tm написа:
👍
След долния цитат...
пет яну 31, 2025 9:00 amrexxar_tm написа:
По моята логина и според физичните закони, както беше споменато вече, топлия въздух ходи на горе, това означава, че климатика предназначен за отопление ще трябва да е възможно най-високо за да може да бута топлия въздух надолу и да миксира добре въздушните маси за да уеднакви температурата до колкото е възможно и да ползва топлия въздух в горната част на стаята. Ако се сложи на ниско, в горната част на стаята ще остава един топъл въздух, който ще топли комшията отгоре и не е полезен за цялостното отопление. Демек губи се КПД.
Друг колега спомена, че за нисък монтаж си има други тела, които пък правят обратното. Дърпат студения въздух от ниската част и го бутат на горе докато го отоплят, по този начин се сздава нужната циркулация, по приятни са на топлина и не ти духа в главата (но преди 8 години когато го слагах, не бяха на мода :D).
Ако бъркам в теорията ме поправете :)...
Явно не приема поправката, проблема си е негов, а мнението е уникално.

ИнжИнер кемал, съгласен ли сте с теорията на питащия?
Записвам си за спомен и понеже "живота" среща отново.
съб фев 01, 2025 8:17 pmНиколов Н. написа:
Прав си! Абе върти го,сучи го - Т.П.Т. си е Т.П.! И нищо отгоре. Вярвам ,че никой от тук присъстващите няма да се припознае. е,ако някой се-да д.."каза Л. Пенев". :lol:

Ще напомня, в удобен случай и ще попитам кой, какво, кого!
rexxar_tm - напреднал
съб фев 01, 2025 8:18 pmТрифон П.Трифонов написа:

След долния цитат...
пет яну 31, 2025 9:00 amrexxar_tm написа:
По моята логина и според физичните закони, както беше споменато вече, топлия въздух ходи на горе, това означава, че климатика предназначен за отопление ще трябва да е възможно най-високо за да може да бута топлия въздух надолу и да миксира добре въздушните маси за да уеднакви температурата до колкото е възможно и да ползва топлия въздух в горната част на стаята. Ако се сложи на ниско, в горната част на стаята ще остава един топъл въздух, който ще топли комшията отгоре и не е полезен за цялостното отопление. Демек губи се КПД.
Друг колега спомена, че за нисък монтаж си има други тела, които пък правят обратното. Дърпат студения въздух от ниската част и го бутат на горе докато го отоплят, по този начин се сздава нужната циркулация, по приятни са на топлина и не ти духа в главата (но преди 8 години когато го слагах, не бяха на мода :D).
Ако бъркам в теорията ме поправете :)...
Явно не приема поправката, проблема си е негов, а мнението е уникално.

ИнжИнер кемал, съгласен ли сте с теорията на питащия?
Записвам си за спомен и понеже "живота" среща отново.
Честно казано не разбрах към мен ли е критиката? Поправка към моя пост не прочетох за да приема каквото и да е? Аз изразих мнение/теория по мое осмотрение, което не съм твърдял, че е вярно и бих желал да разбера къде ми е грешката. Със заяждане не се обменя информация :) Наздраве!
Никой не се заяжда, на въпросите е отговорено. В мненията има намесени лични отношения, които не те касаят и се извинявам! Н. Николов си е помислил, че може да си върне.......нещо.
При необходимост, препрочитай!
Svetoslavoff1 - майстор
Rexxar_tm, първия абзац от поста ти е грешен, физични закони, нищо лично.
Пише се усмотрение, може би просто техническа грешка при писането.
ПП Повече от 5 г имам монтиран стенен под прозорец и върши чудесна работа за отопление.
chapara - майстор
Часни случаи не се доближават до общоприети правила😉 и не стана ясно какъв тип е климатика Svetoslavoff1? Помещението с равен таван ли е?

Колега Rexxar_tm, направи си тавана, а вътрешното тяло винаги можеш да преместиш, нали? Дори и на пода може да го сложиш😁😄👍
Във форум ще получиш 1001мнения🙄😉
Svetoslavoff1 - майстор
нед фев 02, 2025 5:27 pmchapara написа:
Часни случаи не се доближават до общоприети правила😉 и не стана ясно какъв тип е климатика Svetoslavoff1? Помещението с равен таван ли е
...
Ако това е към мен, не бих го категоризирал точно като частен случай а като не масов такъв. :) Хитачи, конвенционално, моносплит с вътрешно тяло за стенен монтаж. Таванът е равен, на 2,5м.

Тема "Отношение на климатично тяло към таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: