Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon - майстор
вт фев 04, 2025 11:21 pmSwiftymoves написа:
вт фев 04, 2025 10:25 pmresistbody написа:
Какво караш с тая помпа 32-120 ?? Аз съм със 32-100 за триетажна къща с 15 радиатора... и няма никакъв шум дори само една задвижка да е отворила, Е да със инверторна съм аз, но и сус старата УПС2 не съм имал шумове...
Не знам, за съжаление не съм специалист, но виждам проблема. Радиаторите са доста повече от 15 в моя случай. Помпата е на първа скорост
Щом на първа скорост ви шумят радиаторите, помпата е преоразмерена.
Сега беше момента да сложите по-малка, освен ако не сте в блок с 50%
свалени радиатори...
Swiftymoves - специалист
ср фев 05, 2025 1:43 amresistbody написа:
вт фев 04, 2025 11:20 pmSwiftymoves написа:

За такъв тип помпи, колко е нормално да е налягането в системата като барове?
Помпите на грундфос са много лесни за четене 32 - светъл отвор 1 цол, 120 - напор 120дециметра=12метра=1.2бар грубо...
последното е разстоянието между фланците в твоя случай 220... моята е 32-100-180 примерно... 25-40-130 е 3/4 отвор 4 метра напор и 130мм монтажен размер
При 1.2 бара обаче няма топло до всички радиатори и шумът е по-силен. Дори сега имам един студен радиатор при 2 бара налягане на системата. Ориентировъчно се намира на около 20 метра от помпата (по дължината на тръбите). Общо са около 200 ребра.
Swiftymoves - специалист
ср фев 05, 2025 6:24 ambigdragon написа:
вт фев 04, 2025 11:21 pmSwiftymoves написа:
вт фев 04, 2025 10:25 pmresistbody написа:
Какво караш с тая помпа 32-120 ?? Аз съм със 32-100 за триетажна къща с 15 радиатора... и няма никакъв шум дори само една задвижка да е отворила, Е да със инверторна съм аз, но и сус старата УПС2 не съм имал шумове...
Не знам, за съжаление не съм специалист, но виждам проблема. Радиаторите са доста повече от 15 в моя случай. Помпата е на първа скорост
Щом на първа скорост ви шумят радиаторите, помпата е преоразмерена.
Сега беше момента да сложите по-малка, освен ако не сте в блок с 50%
свалени радиатори...
И аз така започвам да си мисля. Работата обаче е че дойдоха едни майстори, казаха че старата помпа е вече износена и трябва да се замени. Помпата от първата снимка е старата, от втората е новата. Сега, ако двете помпи са еднакви, защо първата не е шумяла, а втората е шумяла. Не е пипано друго по системата.
raduloff - напреднал
Да не е въздух в системата?
Swiftymoves - специалист
ср фев 05, 2025 12:32 pmraduloff написа:
В радиаторите въздух няма. Не знам от къде може да влиза въздух другаде. Иначе шумът практически е чува се как работи помпата. Например при спряно парно и пусната помпа, помпата пак се чува.
kozl - майстор
ср фев 05, 2025 9:41 amSwiftymoves написа:
При 1.2 бара обаче няма топло до всички радиатори и шумът е по-силен. Дори сега имам един студен радиатор при 2 бара налягане на системата. Ориентировъчно се намира на около 20 метра от помпата (по дължината на тръбите). Общо са около 200 ребра.
Първо това са циркулационни помпи, тези 1,2 бара къде ги отчиташ?
Трябва да има 2 манометъра, пред и след помпата и налягането, което прави помпата е разликата в показанията на тези манометри.
Аз понаглеждам абонатни в ЕС и там повече от 0,8 бара разлика м-у двата манометъра помпите не правят.
От налягането на изходящия манометър се съди за системата дали е достатъчно запълнена.
Примерно при наша абонатна с и над 3.6 бара на изходящия манометър последните етажи имат нормално отопление. Като падне показанието под тази стойност последните етажи страдат.
Така че въпросът при какво налягане работи помпата, отчитано само по един манометър не е критерий за помпата, а за ВОИ.
Каква е височината от абонатната до най-високия радиатор?
По-голямо налягане в системата ще осигури и по-голяма височина за захранване на радиатори и също по добро условие за обезвъздушаване на системата.
kozl - майстор
ср фев 05, 2025 12:48 pmSwiftymoves написа:
В радиаторите въздух няма. Не знам от къде може да влиза въздух другаде. Иначе шумът практически е чува се как работи помпата. Например при спряно парно и пусната помпа, помпата пак се чува.
Тръбите до радиаторите стоманени ли са?
Какво значи спряно парно?
Спрян радиатор и спряно парно за мен са различни неща.
Аз мога да спра парното в абонатната, като затворя крана след помпа ВОИ и помпата да работи.
Ако и тогава се чува шум, това аз бих го приел като шум от вибрациите на помпата, който се пренася по тръбите или по конструкцията на сградата. Имаше подобна тема във форума - шум от циркулационна помпа и пак след подмяна на помпата.
Swiftymoves - специалист
пет фев 07, 2025 8:23 amkozl написа:
ср фев 05, 2025 12:48 pmSwiftymoves написа:
Тръбите до радиаторите стоманени ли са?
Какво значи спряно парно?
Спрян радиатор и спряно парно за мен са различни неща.
Аз мога да спра парното в абонатната, като затворя крана след помпа ВОИ и помпата да работи.
Ако и тогава се чува шум, това аз бих го приел като шум от вибрациите на помпата, който се пренася по тръбите или по конструкцията на сградата. Имаше подобна тема във форума - шум от циркулационна помпа и пак след подмяна на помпата.
Тръбите са медни. Спряно парно означава спряно топлоподаване. Помпата се чува как работи при спрени радиатори и спряно топлоподаване.

Иначе аз мисля че е същото - помпата генерира шум. Питах различни майстори да проверят помпата как е сложена, дали има проблем. Гледаха умно и ми казаха, че всичко било наред.
Swiftymoves - специалист
пет фев 07, 2025 8:10 amkozl написа:
Трябва да има 2 манометъра, пред и след помпата и налягането, което прави помпата е разликата в показанията на тези манометри.
Аз понаглеждам абонатни в ЕС и там повече от 0,8 бара разлика м-у двата манометъра помпите не правят.
От налягането на изходящия манометър се съди за системата дали е достатъчно запълнена.
Примерно при наша абонатна с и над 3.6 бара на изходящия манометър последните етажи имат нормално отопление. Като падне показанието под тази стойност последните етажи страдат.
Така че въпросът при какво налягане работи помпата, отчитано само по един манометър не е критерий за помпата, а за ВОИ.
По-голямо налягане в системата ще осигури и по-голяма височина за захранване на радиатори и също по добро условие за обезвъздушаване на системата.
1.2 бара е на входящият манометър (този, преди помпата). Иначе в момента налягането е 1.8 бара на входящият и 2.5 бара на изходящият. Бих казал, че шумът е по-малък.

Височината от помпата до най-високият радиатор е около 10 метра като обаче това не е по права вертикала. Ако мога да го опиша със следната схема. Дължината на тръбите от помпата до радиатора е около 20 метра

Прикачен файл

received_605632372222862.jpeg
received_605632372222862.jpeg (14.56 KиБ) Видяна 1283 пъти
Swiftymoves - специалист
пет фев 07, 2025 8:10 amkozl написа:
Да попитам - какво е "безопасното" ниво на налягане в системата. Под безопасно имам предвид няма шанс нещо да се пръсне. Манометрите са до 6 бара. Например 4 бара налягане окей ли ще е ?

Тема "Номер на помпа за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: