Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Takezo Sensey - модератор
единак написа:
Takezo,
Kак си чистиш кюнците?
Относно КПД-то на водната риза въпроса е малко спорен, виждал съм най-различни цифри, но тези, които се повтаряха най-много бяха - 20% за обикновена камина, 60-70% за нормална печка и към 90% за с водна риза.
кюнците са 150 мм. правени по поръчка от поцинкована ламарина за улуци , не съм ги чистил от миналата година , май да достятъчно големи и не се задръстват , щом карам 2 сезон без интервенции , а ако питаш за КАМИНАТА ПРЕДНОТО ПАРЧЕ КАРТОН И ДЯСНОТО Е НА МАГНИТИ И СЕ СВАЛЯ ....... :idea:
единак - специалист
Не бе! Магнити?!
Браво!
А фуга някаква не се ли забелязва?
Дай по-подробни снимки от различни ракурси, плз.
ще опитам , но на светло че снимам с телефона да излезе по добре , и ще ти пиша на лични като ги посвам , погледни по внимателно , на снимката над горния корниз над вратата на камината има , 2 перваза които скриват фугата
dalgia написа:
takezo написа:
и площ не се гони , имах един "дипломат" 9 кв. на ризата , 13 -14 литра не си спомням точно , водата беше от свете страни , отзад, и малко отгоре.

- сега съм с "прити" 12 кв. 7 литра , има две триъгълни плочи само отгоре съединени помежду си , с по една тръба или по скоро муфа не почече от 1 цол. .......80 градуса ги вдига от раз, ха сега дерзайте.Триъгълниците са равнобедрени с размер , примерно 35 см. по катетите и 50 см. хипоненуза.

-коя от двете има по голяма площ на ризата , притито като го купин и като ридях 7 литра ,викам си малко е , е да ама не

- по мощна е щото , е на изхода на изгорелите газове , чул сум че стигат до 600 градуса в кюнеца има клапа която хем може да се регулира разхода хем, задържа топлината в горивната , камера :wink:
Ако случайно съм останал неразбран :НАГРЕВНА ПОВЪРХНИНА НА ВОДНАТА РИЗА. 9кв на водната риза е 90 киловата .Не съм виждал такава , ако може снимка :lol: . "между 9 и 12 коя има по гооляма нагревна площ ха сега дерзайте" ти дерзай аз го виждам.Триъгълниците които споменаваш са с повърхнина около0.06квм(единия) което е около1.2Квт :roll: има и друга част от водната риза.По учебник и на практика е 1квм=10квт.Направил съм над 10 котли на твърдо гориво.Количеството на водата има значение .
Колкото по-малко толкова по-бързо се загрява системата.А не като спомена примера за 40 или 50 литра вода колко бавно истива.А колко време ще я греш :roll: (в някой друг пост беше май).Един глидер на алуминиев радиатор е 330грама(Н 500) вода.Ако успееш да докажеш че клапата на изхода на камината задържа топлина бягай за нобелова награда :-D .Българските камини така някакси като ги погледнеш през стъклото и видиш как пламъка излиза направо през комина КПД им е около150% :lol: .Направо чудо.
До ДЪЛГИЯ ,не зная колко котлета си направил но ако беше така може би щеше да знаеш какво е "9 КВ. на водната риза " , и 9+5 какво е , обяснавам 9 киловата на водната риза +5 от топлодаване.Никъде нагоре не съм споменал квадратни метри , :wink: [ .Да тръъгълниците са 0.06 така е но 0.06 по 2 щото това е обемна а не равнинна фигура не е 1.2 , а е 0.12 виждаш ли разликата къде е десетичната запетайка, значи 0.12 едната плоча +още топлоз другата е 0.24 квадратни метра .По твоята "безценна" фолмула , моята водна риза е 2.5 квт. ..... :laola: , браво :lol: .Направих си труда да измеря и дипломата лицето на повърнината на неговата водна риза е 0.465 .Значи да обощя ПРИТИ - 12 квт. 0.245 кв.метра. водна риза , Дипломат -9 квт. 0.465 кв.метра ......къде е логиката.Ето дипломата е с поголяма площ и повече вода защо е само 9КВТ. щото ризата е предимно отзади отстрани а не отгоре както на ПРИТИ защо е с :lol: :lol: , недей ще ти се смеят.Относно количеството вода кое ще изтине по бързо пак питам , 10 литра на 90 градуса , или 50 литра на 60 градуса , помисли .В момента съм с 30 литра за 40 мин . е на 60 градуса но само като притворя клапата , ако не я затворя може и един 1ас да мине.И познай какво става .Топлната , изгорелите газове се задържат по дълго в горивната камера , май е естественно а , след като има какво да им пречи на изхода на кюнеца :wink: ,За глидерите на Н-500 има и с 200 грама вода , и те са примерно 120 вата , тези които събитат 330 са 150 вата .Познаи защо щото са с повече вода колкото и да не ти се иска.......И последно според твоята формука колко трябва да е голям котел 200 квт. , аз съм виждал и мисля че мога да ти го снимам.Захранва боилер 1 тон . с 2 броя 70 киловатови серпентини , Да не мислиш че водната риза е 20 квадратни метра ли :? :? :? :? ....успех
до ЕДИНАК , направих някоя снимка с телефона специално за теб . Ще се раздвам ако мога да помогна с нещо , предното парче и дясното се свалят . Също и това което е под корниза на камината , там дето е ръчката за клапата , отстрани има луфт по 1-2 мм. камината не докосва никъде картона , за 15 -20 мин , може да се извади напред ако се наложи накакъв ремонт :wink:......А каминката може да видиш тук http://www.prity-bg.com/prity.php?section=kameri

Прикачен файл

Изобр.032.jpg
това е перваза от близо , не ляга много плътно но .....
Изобр.032.jpg (78.12 KиБ) Видяна 9437 пъти

Прикачен файл

Изобр.031.jpg
така изглежда камината ГОЛА , ;-))) , кюнеца излиза нагоре
Изобр.031.jpg (99.86 KиБ) Видяна 9437 пъти

Прикачен файл

Изобр.030.jpg
това е обикновен магнит за вратички ....срещу него има само още 1 , хваща директо в-ху CD -то , като има едно допулнително парче UD , за другия магнит , не е мнохо здраво но и катрона лежи назад към стената
Изобр.030.jpg (68.88 KиБ) Видяна 9437 пъти

Прикачен файл

Изобр.029.jpg
трябват само 10 секунди и си зад камината , парчето в дясно зад вазата , нама магнити но под този сгъл не може да падне никога
Изобр.029.jpg (91.06 KиБ) Видяна 9437 пъти

Прикачен файл

Изобр.027.jpg
това е камината , още не е довършена ама .....виж как са отделните парчета под , тези перваза са наставките
Изобр.027.jpg (78.23 KиБ) Видяна 9437 пъти
единак - специалист
Ясно, разбрах.
А как оползотворяваш топлия въздух? И не се ли слага вата с фолио под ГК?
Топлия въздух излиза около кюнеца и отива в стаята на 2 ет. , ве долу около камината не се стои.Това беше и една от причините да направя обшивка с картон.Вата с фолио има само в задната част дето е ламперичта , че не съм я махал .Слага се за топлия въздух , но той си ходи нагоре .Долу не ми трябва :wink:
dalgia - специалист
takezo написа:
dalgia написа:
takezo написа:
и площ не се гони , имах един "дипломат" 9 кв. на ризата , 13 -14 литра не си спомням точно , водата беше от свете страни , отзад, и малко отгоре.

- сега съм с "прити" 12 кв. 7 литра , има две триъгълни плочи само отгоре съединени помежду си , с по една тръба или по скоро муфа не почече от 1 цол. .......80 градуса ги вдига от раз, ха сега дерзайте.Триъгълниците са равнобедрени с размер , примерно 35 см. по катетите и 50 см. хипоненуза.

-коя от двете има по голяма площ на ризата , притито като го купин и като ридях 7 литра ,викам си малко е , е да ама не

- по мощна е щото , е на изхода на изгорелите газове , чул сум че стигат до 600 градуса в кюнеца има клапа която хем може да се регулира разхода хем, задържа топлината в горивната , камера :wink:
Ако случайно съм останал неразбран :НАГРЕВНА ПОВЪРХНИНА НА ВОДНАТА РИЗА. 9кв на водната риза е 90 киловата .Не съм виждал такава , ако може снимка :lol: . "между 9 и 12 коя има по гооляма нагревна площ ха сега дерзайте" ти дерзай аз го виждам.Триъгълниците които споменаваш са с повърхнина около0.06квм(единия) което е около1.2Квт :roll: има и друга част от водната риза.По учебник и на практика е 1квм=10квт.Направил съм над 10 котли на твърдо гориво.Количеството на водата има значение .
Колкото по-малко толкова по-бързо се загрява системата.А не като спомена примера за 40 или 50 литра вода колко бавно истива.А колко време ще я греш :roll: (в някой друг пост беше май).Един глидер на алуминиев радиатор е 330грама(Н 500) вода.Ако успееш да докажеш че клапата на изхода на камината задържа топлина бягай за нобелова награда :-D .Българските камини така някакси като ги погледнеш през стъклото и видиш как пламъка излиза направо през комина КПД им е около150% :lol: .Направо чудо.
До ДЪЛГИЯ ,не зная колко котлета си направил но ако беше така може би щеше да знаеш какво е "9 КВ. на водната риза " , и 9+5 какво е , обяснавам 9 киловата на водната риза +5 от топлодаване.Никъде нагоре не съм споменал квадратни метри , :wink: [ .Да тръъгълниците са 0.06 така е но 0.06 по 2 щото това е обемна а не равнинна фигура не е 1.2 , а е 0.12 виждаш ли разликата къде е десетичната запетайка, значи 0.12 едната плоча +още топлоз другата е 0.24 квадратни метра .По твоята "безценна" фолмула , моята водна риза е 2.5 квт. ..... :laola: , браво :lol: .Направих си труда да измеря и дипломата лицето на повърнината на неговата водна риза е 0.465 .Значи да обощя ПРИТИ - 12 квт. 0.245 кв.метра. водна риза , Дипломат -9 квт. 0.465 кв.метра ......къде е логиката.Ето дипломата е с поголяма площ и повече вода защо е само 9КВТ. щото ризата е предимно отзади отстрани а не отгоре както на ПРИТИ защо е с :lol: :lol: , недей ще ти се смеят.Относно количеството вода кое ще изтине по бързо пак питам , 10 литра на 90 градуса , или 50 литра на 60 градуса , помисли .В момента съм с 30 литра за 40 мин . е на 60 градуса но само като притворя клапата , ако не я затворя може и един 1ас да мине.И познай какво става .Топлната , изгорелите газове се задържат по дълго в горивната камера , май е естественно а , след като има какво да им пречи на изхода на кюнеца :wink: ,За глидерите на Н-500 има и с 200 грама вода , и те са примерно 120 вата , тези които събитат 330 са 150 вата .Познаи защо щото са с повече вода колкото и да не ти се иска.......И последно според твоята формука колко трябва да е голям котел 200 квт. , аз съм виждал и мисля че мога да ти го снимам.Захранва боилер 1 тон . с 2 броя 70 киловатови серпентини , Да не мислиш че водната риза е 20 квадратни метра ли :? :? :? :? ....успех
Господ да те поживи , че пишеш само с едната ръка та по-малко глупости да спретнеш.Първо 9кв може да се приеме и като квадратни метра а киловати се пише "квт" поне на кирилица.За триъгълниците си прав си не сметнах и другата повърхнина , но колко е дебелината на обемната фигура.Второ като имаш по-голяма площ имаш и повече вода.
Има ограничение до което можеш да стесняваш стените на топлообменника все пак е сметнат за естествена циркулация а не с помпа.Ти виждал ли си скоростен подгревател.Та 150квт едвам събира и 3литра от едната страна.Всичко е нагревна повърхнина и дебит на потока.За българските камини не ми се говори просто трагедия.Но пак ти повтарям не е само това водната риза.Трето ЗА КОТЛИ НЕ ГОВОРИ
Ти си ги виждал аз ги монтирам.Няма какво да снимаш земи да се изучиш повече.Четвърто като затвориш клапата спираш притока на кислород в горивната камера и от там окисляването на горивото с две думи намаляваш горивния процес.Та , като задържиш димните газове няма топлообмен ли.Затвори си тогава малко пушек в бутилка и се грей.
Това с клапата е вярно само ако не гори нищо в камината тогава наистина въздуха който преминава през камерата охлажда.А сега една снимка на два модела китайски радиатори с по 330грама вода
на глидер и различна топлоотдаваща повърхност.Което според теб е ЕРЕС.Не е възможно с по-малко вода по голямо топлоотдаване а.
Вземи да се поизучиш още и тогава пиши.Все пак този сайт се посещава от хора които искат да си направят парно и да научат нещо..
Аиде успех с учението.

Прикачен файл

11022008592.jpg
11022008592.jpg (31.55 KиБ) Видяна 9240 пъти
блг. ти много =D> , имах нужда от тази лекция ....ако нещо не ми е ясно ще те питам , това дето съм писал нагоре може и да съм го сънувал знам ли ...ето ти един линк за радиатори де виж кой колко , http://erato.bg/eratoplc/radiatori_bg.html , .......аре сега мир :knuddel:

Тема "Водна риза?Дайте съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: