Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fichtenweg - специалист
Един съвет за тези които търсят да си вземат хоризонтален бойлер.
За нас не е от толкова голямо значение вече, тъй като ползваме топла вода централно, но докато чакаме да ни я пуснат (в съвсем нов блок сме) забелязохме следното:

при 80 литров хоризонтален бойлер на който термостата е настроен да загрява водата на възможно най-висока температура, топлата вода се изчерпва в рамките на 10-15 минути, при положение че на смесителя е настроен възможно най-икономичния дебит (на топлата вода).

Ефекта се получава от разположението на бойлера вследствие на което смесването на постъпващата студена вода с топлата става доста по-бързо отколкото при вертикалните, и още по-бързо в сравнение с вертикалните с по тесни и по високи водосъдържатели.

наскоро дори намерих статия, в която се казваше че ако при един вертикален бойлер пактически използваемия обем гореща вода е около 70%, то при хоризонталните най-добрите постижения са 50-55%.

Решението ако вече сте си взели хоризонтален бойлер и по някаква причина не можете да се отървете от него, е да поставите по мощен нагревател.

така че преди да помислите колко място ще ви спести, поразпитайте хора които са сложили вече хоризонтални бойлери.
popovvv - специалист
До Fichtenweg,
От 13 години ползвам ел. бойлер на Елдом инвест с емайлиран водосъдържател и анодна защита.Бойлера е за вертикален монтаж, но съм го монтирал хоризонтално, кото тръбата за топла вода е отгоре.Наистина в началото констатирах, че топлата вода свършва бързо,но причината бе, че терморегулатора при хоризонтален монтаж е отгоре и изключваше бойлера преди всичката вода в него да достигне зададената температура.Развих фланеца и го завъртях така, че терморегулатора да попадне максимално ниско във водосъдържателя и всичко се оправи.Не съм запознат с устройството на хоризонталните бойлери, затова огледайте дали причината за малкото количество вода не е тази която Ви описах.
fichtenweg - специалист
перфектна идея, изобщо не съм мислил че може да завъртя фланеца (естествено трябва обаче да отчетем, че гаранцията отпада с тази намеса, или ако повикам хората да видят бойлера ако нещо се случи, трябва да върна фланеца в началното му положение. Интересно е дали ще личи това преместване изобщо)

а иначе и аз подозирам (сега както го описваш) че осезателя е разположен над средната ос на бойлера и дефакто изключва нагревателя щом температурата на горните пластове стигне максимално зададената.

обаче възниква и още един въпрос, след като се премести осезателя по-ниско няма ли горните пластове вода да се нагряват прекомерно и да създават по-високо налягане от предварително предвиденото. Не става ли твърде опасно. Как точно ще предвидиш на колко да настроиш да изключва термостата. В този случай е ясно че да се сложи да загрява на максимум ще е твърде опасно, особено ако някой без да знае за това "custom" решение, реши да сложи термостата на максимална температура.
popovvv - специалист
При работещи предпазен и възвратен клапан няма основание за притеснение, защото при увеличаване на налягането над допустимото трябва да сработи предпазният клапан и бойлера да се облекчи.Не е задължително да свалите сондата на терморегулатора до най- ниската точка.По отношение на градусите на водата, трябва да Ви призная, че оригиналният терморегулатор, който бе с външна врътка за настройка на градусите бе първото нещо което се развали и съм го заменил с обикновен, така, че градусите могат да се променят само ако се отвори капака на бойлера.Мисля, че с няколко опита оптималната температура ще се уточни без проблеми.Относно гаранцията не мога да кажа нищо, не си спомням дали болтовете на фланеца са пломбирани срещу развиване.
dmi - специалист
gogoroska написа:
Здравейте
Искам да си закупя 120 литров бойлер със серпентина и при поредното пазаруване в магазина за ВиК видях, че се продава бойлер на Sunsystem. Попитах продавч-консултанта как са с качеството и съпоставяики ги с елдома кой би ми препоръчал, а той ми отговори така:
"Като качество Sunsystem са добри на като дизайн стандартна работа, а при елдома е обратното, пипнали са го отвън но все нещо им куца отвътре"
Кой от двата бойлера вие бихте ми препоръчали :?
Жено, в кой магазин са ти отговорили по този начин :? :lol:
fichtenweg - специалист
popovvv написа:
Относно гаранцията не мога да кажа нищо, не си спомням дали болтовете на фланеца са пломбирани срещу развиване.
аз нямах предвид дали са пломбирани или не - и изобщо дали има някаква пречка да се завърти фланеца, а по-скоро дали това може ЗАБЕЛЕЖИ при евентуална претенция по оставащата гаранция (това че е завъртян фланеца)

Тема "Бойлер на Sunsystem" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: