Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara - специалист
Благодаря за отговора.
Май започвам да се настройвам да си купя готов панел. Мисля за един селективен 1.66кв.м на сънсистем (струва около 470лв) и за бойлер 100л. с мантел и серпентина. При разстояние между тях 3м. с тръби мед 13х1.5 и с помпа, дали ще циркулира добре?
romanpm - майстор
antmadara написа:
Това във връзка с кое го казваш, че извинявам се ама нещо не разбрах!
Схемата и писаното по-надолу от първа страница :)
2v6 - майстор
romanpm написа:
Няма принципно такъв колектор ![Долу има същата връзка , така че потокът е през всяка тръба поотделно вертикално !
Как така няма?! Този какъв е:
http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... 41&lang=bg

Или пък този:
http://www.springsolar.hu/collector.html
romanpm написа:
...Гони се дебит , а не температура ! Топлообмена не е толкова важен , това не е скоростен подгревател !
...
Схемата и писаното по-надолу от първа страница :)
Според теб топлообмена между абсорбера (ламарината) и тръбите ли не е важен? По тази логика може да се опре в средата на ламарината една тръба ф28. Ще има голям дебит и това достатъчно ли ще е? Разбира се не, защото топлообмена между краищата на ламарината и тръбата ще е слаб.
Последна промяна от 2v6 на чет май 08, 2008 5:51 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
antmadara написа:
Благодаря за отговора.
Май започвам да се настройвам да си купя готов панел. Мисля за един селективен 1.66кв.м на сънсистем (струва около 470лв) и за бойлер 100л. с мантел и серпентина. При разстояние между тях 3м. с тръби мед 13х1.5 и с помпа, дали ще циркулира добре?
Бойлер с водна риза е подходящ да се използва само за системи с естествена циркулация, защото има малко хидравлично съпротивление. Ако имаш възможност монтирай бойлера над колектора! Ще ти спести доста пари, а и поддръжката след това е минимална.

Ако слагаш помпа твърда тръба ф15х0.7 ще е по добро решение. В такъв случай е по-добре да се използва бойлер с две серпентини - долната за слънчевия колектор, горната за котлето.
antmadara - специалист
Ще вържа серпентината на колектора, а мантела към парното.
Системата ще е затворена с пропилен-гликол на 2atm. Помпа ще взема може би най-малката Грундфос до 110 градуса, клас F.
Колебая се за арматурата, че от сънсистем ми предлагат едни скъпи неща: обезвъздушител - 45лв, балансен клапан 6atm - 60лв, възвратен клапан 1" - 60лв, филтър - 50лв, разширител 8л - 42лв. Как ви се струва?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Ще вържа серпентината на колектора, а мантела към парното.
...
И защо така реши? Взел ли си бойлера? Какъв модел е?
antmadara - специалист
Бойлера е модел Sunsystem BB V/S1M 100литра. Прочетох по-добри отзиви за варианта серпентина+мантел, в сравнение с тези с две серпентини. А и най-малкия с две серпентини на сънсистем е 200л, което ми е много. Аз и в момента имам 80литров със серпентина на елдом, но той е вързан на котела и там ще си остане. Като вържа и мантела на новия към котела през зимата ще ги ползвам и двата.
Днес ходих да гледам помпи Вило, има една за 165лв соларна и не ми е ясно оправдано ли е да я взема при положение, че и на нея и на обикновената за 135 лв, е дадена температура 110 градуса.
Соларната схема от сайта на Ерато например си е с абсолютно стандартни части за отоплителна инсталация, с помпа Грундфос 25/40 и с клапани на 2.5бара и разширител да 4бара. И изобщо главата ми бръмна!
2v6 - майстор
antmadara написа:
Бойлера е модел Sunsystem BB V/S1M 100литра. Прочетох по-добри отзиви за варианта серпентина+мантел, в сравнение с тези с две серпентини. А и най-малкия с две серпентини на сънсистем е 200л, което ми е много. Аз и в момента имам 80литров със серпентина на елдом, но той е вързан на котела и там ще си остане. Като вържа и мантела на новия към котела през зимата ще ги ползвам и двата.
Днес ходих да гледам помпи Вило, има една за 165лв соларна и не ми е ясно оправдано ли е да я взема при положение, че и на нея и на обикновената за 135 лв, е дадена температура 110 градуса.
Соларната схема от сайта на Ерато например си е с абсолютно стандартни части за отоплителна инсталация, с помпа Грундфос 25/40 и с клапани на 2.5бара и разширител да 4бара. И изобщо главата ми бръмна!
Зимата като вържеш мантела към котела серпентината за какво ще ти е?
Можеш ли да напишеш моделите на помпите? Все по нещо трябва да се различават.
От моята схема ли ти бръмна главата?
antmadara - специалист
Нищо и няма на твоята схема, даже си е доста практична. Просто през последните дни чета и слушам, за какви ли не варианти и вече трябва да отсея най-удачното за моя случай.
А за помпите Вило, мисля че евтината беше - Wilo Star RS 25/6 180 Rp 1”, а соларната Wilo Solar Star ST (за номера не съм сигурен). Доколкото видях, каточели имаше разлика във водния им стълб.
По принцип като марка, коя е за предпочитане Вило или Грундфос?
antmadara - специалист
2v6 всъщност нещо не ми е ясно в твоята схемичка, ако в системата се образува пара как ще излезе при липса на автоматичен обезвъздушител. Или не смяташ, че това ще е проблем за нормалната циркулация?

Тема "Относно соларните системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: