• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
ESPACE написа:
В дълбока заблуда си, че газта се одорира в Русия. Газта за промишлеността в България изобщо не е одорирана, само тази за битови нужди. Това става в АГРС и дори различните газови дружества ползват понякога различни одоранти и газта на различни места мирише различно.
Възможно е и да си прав.
На находището на което бях си я одорираха на място, но вече за къде е била предназначена не съм се интересувал.
В случая не това е проблема. :wink:
liusien - специалист
Добре де, всички скачате да обяснявате как нещо не става... В предишната ми служба при постъпването си ме бяха предупредили изрично, че изразите "НЯМА", "НЕ МОЖЕ" и "НЕ СТАВА" не съществуват!!!
- Всичко има - трябва да знаеш къде да го търсиш!
- Всичко може - важно е да знаеш как!
- Всичко става - при подходящите хора! :idea: :idea: :idea:
Antonii - майстор
Прав си, но никой не е над законите на природата.
И всеки опитал се да ги заобиколи било поради незнание или нарочно си е понесъл наказанието.
В някои случай и най-тежкото.
liusien - специалист
Четох в предишните си постове и не видях да съм писал един въпрос който ме вълнува тия дни, а именно:
Имам кондензен двуконтурен котел на газ. Каква температура на котела да заложа за да използвам максимално кондензния ефект?... до колкото е възможно да се получи уж някаква икономия, де... :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Най добре си постави стаен терморегулатор и забрави за управление по температура на водата.
2v6 - майстор
liusien написа:
Четох в предишните си постове и не видях да съм писал един въпрос който ме вълнува тия дни, а именно:
Имам кондензен двуконтурен котел на газ. Каква температура на котела да заложа за да използвам максимално кондензния ефект?... до колкото е възможно да се получи уж някаква икономия, де... :?
В упътването не пише ли :?:
За да има конденз котела трябва да е под 57 градуса.
Колкото е по-ниска температурата, толкова конденза е по-голям и оттам икономията.
liusien - специалист
2v6 написа:
liusien написа:
В упътването не пише ли :?:
За да има конденз котела трябва да е под 57 градуса.
Колкото е по-ниска температурата, толкова конденза е по-голям и оттам икономията.
В момента съм настроил котела на 45 градуса. Мислих си, че до 50 градуса /в по-студените дни през зимата/ ще е добре...
LazarGanev написа:
Най добре си постави стаен терморегулатор и забрави за управление по температура на водата.
Лазаре, имам стаен терморегулатор, но не ми върши работа. Може и да си забравил проблема ми, но с този котел захранвам с топлина и едно малко кафене залепено до къщата. В него има активна вентилация и не може да регулирам градусите със стайния терморегулатор /при все, че той е с безжична връзка с "майката"/. Миналата зима опитвах, но нищо не стана и го махнах. Сега съм направил отклонение за да направя топлообменник. Всъщност - направих една измислица. Монтирах две радиаторчета от парно на лека кола, но заради тях се намали дебита на чистия въздух, а ефект от стоплен въздух - почти никакъв. Мисля да опитам с по-голям радиатор /за охлаждане на двигателя/. Ако и с него няма ефект, ще отида във ф-ма "Тангра" която е специализирана в продажбата на подобни стоки... Само едно ми е в главата - говорим с братовчед ми и той ми казва, че за да има ефект този топлообменник, температурата на водата трябва да е като на леката кола - около 70-80 градуса... Което ме хвърля в размисъл - как ще се отрази на разхода на газ?... :?
LazarGanev - "Велик майстор"
По-добре си направи проект за вентилация и се ориентирай към истински рекуператор. Струва ми се по-изгодно от метода проба-грешка.
rulom - модератор
liusien написа:
.............
Наличието на активна смукателна и приточна вентилация предполага и използване на отоплителна секция, при чиито монтаж трябва да има датчик против замръзване.Не може да вкарваш студен въздух и при ниски температури да разчиташ само на параджията :wink:
2v6 - майстор
liusien написа:
...
Сега съм направил отклонение за да направя топлообменник. Всъщност - направих една измислица. Монтирах две радиаторчета от парно на лека кола, но заради тях се намали дебита на чистия въздух, а ефект от стоплен въздух - почти никакъв. Мисля да опитам с по-голям радиатор /за охлаждане на двигателя/. Ако и с него няма ефект, ще отида във ф-ма "Тангра" която е специализирана в продажбата на подобни стоки... Само едно ми е в главата - говорим с братовчед ми и той ми казва, че за да има ефект този топлообменник, температурата на водата трябва да е като на леката кола - около 70-80 градуса... Което ме хвърля в размисъл - как ще се отрази на разхода на газ?... :?
Що си се занимавал с малките :?
Радиатор за двигател при 70-80 градуса вода ще дава над 10 kW (зависи от големината на радиатора и дебита на въздуха).
При 40-50 градуса може да регулираш дебита на въздух и водата така че свежия въздух да е с температура над 20 градуса.
Както спомена rulom при отрицателни външни температури ако вентилацията работи, а отоплението не радиатора ще замръзне и нацепи. Вентилацията трябва да се изключва при спадане на температурата на водата под примерно 5 градуса.

Разхода на газ ще е толкова, колкото топлина се използва. Тъй като температурата на водата и котела ще спаднат ефективността ще е по-добра.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: