• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Тоя пич с парното бил спрял крановете на 2 радиатора -5 ребра има спукани и олял половин етаж , шунтирах му спуканото и запалихме котела да суши там 20 дена най малко :-D дочух за много поразии и при други сгради из града . минус -20-25 гр и всичко отиде на кино .За панели няма оплакване -като се стопли ще видим . :wink: преди години един пукна 10, забравил да ги източи бяха с вода . :wink:
filmatoplo - майстор
Утре имам да режа едни кръчета на вентил конвектор да пасне на пода -преди при монтаж беше на мокет , сега има монтиран паркет .Конвектора е бил свален при монтажа на паркета -сега има разлика с 2 санта , ще се резнат да слезе малко на долу .Тръбите са мед и парното си работи по др стаи така че това е решението и желанието на клиента . :wink:
filmatoplo написа:
Утре имам да режа едни кръчета на вентил конвектор да пасне на пода -преди при монтаж беше на мокет , сега има монтиран паркет .Конвектора е бил свален при монтажа на паркета -сега има разлика с 2 санта , ще се резнат да слезе малко на долу .Тръбите са мед и парното си работи по др стаи така че това е решението и желанието на клиента . :wink:
Как да синхронизирам работата на конвектора и гозовия котел.
filmatoplo - майстор
В какъв смисъл да ги синхронизираш , какъв ти е вентилконвектора .Какво прави или не прави котела и конвектора -кажи нещо за да се хвана за случая. :)
filmatoplo написа:
В какъв смисъл да ги синхронизираш , какъв ти е вентилконвектора .Какво прави или не прави котела и конвектора -кажи нещо за да се хвана за случая. :)
Клима 2000 с електронно управление.Не съм го монтирал още.Как ще работи с газов котел и може ли да се позва със стаен термостат.В спалните ще е с радиатори.Ползвал съм го на твърдо гориво и работи добре.Но с газов котел който се настройва отделно не знам как ще се синхронизира работата им.Благодаря за отговорите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има много неизвестни, така че трябва да гадаемкак ще се държи. Предполагам, че се опасяваш да не духа студено в някои моменти. може да се получи такава ситуация в някои моменти, особено при преоразмерен котел, ама не знаем нито котела, нито радиаторите, нито помещенията. Това нещо може да се избегне напълно, ако конвектора има втори датчик - на питата, който да не включва вентилатора, ако питата е студена. При добре изчислена инсталация може и без него. Някои модели котли имат възможност да управляват външни устройства - помпи, вентили, вентилатори.
Не може ли стайният термостат да включва едновременно котела и конвектора.Котела ще е IMMERGAS ELO MINI 24 KW
LazarGanev - "Велик майстор"
Принципно може, ако е он-оф, ама трябва да окабелаваш. Освен това е добре вентилаторът на конвектора да закъснява малко докато дойде топлата вода от котела. Най-добре е с датчик на питата
Може би така ще го направя.Ще пусна кабели в пода и термостата ще подава и към двата.Някакви препоръки за термостат ?
filmatoplo - майстор
Сега контролер със седмично нагласяне на температурата е хубаво да се сложи допълнително към котела за да го управлява него -тоест да му модулира горивния процес -някой му викат и процесор.От магазина котлите могат да работят само он-оф тоест пали -гаси но така горят много газ .Принципа е следния -в зависимост от заложената температура в помещението в което е стайния термостат който следи температурата му и дава сигнал до котела кога да гори интензивно , кога да намаля огъня .На радиаторите си монтираш вентили с термоглави които при достигане на желана температура притварят.Само в стаята със стайния термостат не слагай термоглава .Сега вентилконвектора снабден със терморегулатор ТР 300 си има 2 та датчика за контрол по температура на водата в питата и по температурата на въздуха в стаята .На регулатора на конвектора се наглася долна граница за он-оф на вентилатора при режим отопление -да кажем 35-40 градуса .Примерно котела е включил и подава вода към консуматорите - радиаторите и конвектора който до този момент си седи в покой и когато датчика в питата усети температура 1 градус над 40 ще включи вентилатора на конвектора.Отделно на регулатора на конвектора се задава желана температура в стаята да кажем 23 градуса -при достигане спира вентилатора .Стайния термостат за котела се поставя в такова помещение което няма да се стопли най бързо -понеже ще изключи рано спрямо другите стаи.Има и контролери които могат да управляват температурата на всяка стая независимо но са по скъпи .Колегите да ме допълнят. :)
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: