• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Спрямо DB с-ма:
1 - топлинните загуби зависят от изолацията на елементите. Елементите в с-ма под налягане са повече ,като брой: обратен клапан,РС,обезвъздушител!
2 - разхода на ел.енергия не е по-малък,имаш разходи за пропилен-гликол и части
3 - настройките са едни и същи,като при DB липсва такава за прегряване на СК и охлаждането му
fbr - майстор
Точно така е, дрейнбег системата е утопия, и как няма да е така, след като снега вали на определени за целта места.
Стиви - специалист
FBR, моля те да се разграничиш от начина на действие на абревеатурата ти и да не ми вкарваш думи в устата! Коментарите ми към тебе са били само относно местоположението на датчика ти и параметрите които следи! Този метод няма как да работи коректно и при трите вида системи! Метода ти е погрешен още на принципно ниво!

Относно вида система, смятам че и трите вида имат място под слънцето, всеки със своите предимства и недостатъци. Гледната ми точка, която смятам, че не е засегната в темата е:

Не винаги по-евтиното решение е по-рентабилно! Практиката е доказала точно обратното!

Всяка система трябва да се разглежда в комплект с ПОЛЗВАТЕЛИТЕ ѝ! Чак тогава може да се изберат коректно всичките ѝ параметри, включитело вида ѝ. Всичко останало са празни приказки и заяждане на дребно по форумите!
fbr - майстор
Всеки има глава на раменете си, и нека сам да решава кое му е по-рентабилно. Апропо, можеш ли да цитираш значението на думата рентабилност. Тя по дефиниция включва по-ниски първоначални разходи.
Стиви - специалист
Рентабилността освен първоначална инвестиция включва и последващи разходи/приходи за определен период от време!
kalin72 - майстор
Супер, значи моята ДБ системка е с жестока рентабилност, първоначални минимални разходи приблизително 1К лева, и последващи, за 2 години, разходи, за 0 лв :) От еленергията за подгрев на бойлера лятото съм спестил средно по 40 лева на месец, за 10 месеца (първата година 4 и втората година 6 месеца) това са си близо половината от цената на системата :)
fbr - майстор
Значи, разбрахме се.
Стиви - специалист
Сподели повече за системата cи! За първи път чувам за термо сифонен дрейн бек :?
kalin72 - майстор
Това с термосифонния ДБ къде е?
Стиви - специалист
kalin72 написа:
първоначални минимални разходи приблизително 1К лева, и последващи, за 2 години, разходи, за 0 лв :)
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: