• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Здравейте колеги. Бих имал един въпрос в тази интересна и активна тема, за да видя, дали правилно си го предтавям. Говоря стратегически, дотук съм купил само Панелите - вакуумно-тубни с по 19 тръби всеки - доколкото зная, около 300 литра загряват спокойно... (поправете ме ако греша)

Живея в къща и имам котел на твърдо гориво, ще използвам и това.
Притежавам 2 правени бойлера от неръждавейка, които са перфектни и стават излишни.

Идеята е да купя един 300 литра бойлер с 2 серпентини и нагревател (предполага,ще е Теси) и да ползвам двата неръждаеми бойлера за още 160 литра буфер към големия 300 литров.
Къщата е с 2 семейства 4 члена.

Добре ли си го представям?

Мога ли да заменя някак нагревателя с газов проточен бойлер?

Благодаря на отзовалите се(ако има такива)
шоп - майстор
Моето мнение след над 20 годишен не професионален опит в отоплителните инсталации и инсталациите за БГВ е , че всички бойлери с изключения на неръждаемите е пари хвърлени на вятъра.

Вкъщи ситуацията е следната: 2 бр неръждаеми 120 литрови бойлери с по 1 серпентина на Елдом инвест се захранват проточно от 240 литров буфер.

Буфера е от 240 л. пласмасов бидон за 30 лв в който са монтирани 2 бр серпентини ф 20 х 100 м. от тръба Рх с ал. вложка за по 85 лв за 100м.

Буфера се захранва от слънчеви колектори с 50бр. вакумни тръби и/или чугунен руски котел на Тв. гориво КЧМ-5
шоп - майстор
За да не съм голословен, като повечето "колеги" тук ето и снимки

Прикачен файл

SAM_7974.JPG

Прикачен файл

SAM_7973.JPG Долна проточна 100м серпентина от Ф 20. Натисната е на дъното с 5-6 бр теракотени плочки за да не изпалва

Прикачен файл

SAM_7950.JPG От горе изолацията е временна 80 мм фибран и 100 мм вата, защото предстои монтирането на още един 240л буфер

Прикачен файл

SAM_7946.JPG Изолацията е 80мм фибран, 400 литра перлит и 50мм каменна вата от към външната стена

Прикачен файл

SAM_7945.JPG
шоп - майстор
Тъй като една снимка говори много повече от 100 думи продължавам със снимките

Прикачен файл

SAM_7983.JPG помпена група и за вторият 120 литров бойлер

Прикачен файл

SAM_7978.JPG 100 м серпентина ф 20 за 85 лв

Прикачен файл

SAM_7975.JPG Помпена група за едната серпенртина. 10,2 вата е помпата, която се захранва от вотоволтаик :-)
Andri01 - майстор
Щом ти върши работа-Ок ! Серпентината как работи? Гледам витките са една върху друга май? Така не работят ли само найвътрешния и най външния слой? Или като са в бидонЯ са разпределени като серпентина,със разстояние между тях?
шоп - майстор
РЕКАПИТУЛАЦИЯ:
бидон 20-30 лв
фибран 20-30лв
перлит 30-40лв
серпентина 1 бр 100м Ф 20 за 85 лв

горната сметка е за буфер с обем 240 л. със себестойност 185 лв., който може да захранва проточно ВСЕКИ бойлер.

По темата. След като прочетох цени на бойлери 1000-2000-3000!! лв направо се втрещих.
Форума все пак е направи си сам!
Успехи!
шоп - майстор
Andri01 написа:
Щом ти върши работа-Ок ! Серпентината как работи? Гледам витките са една върху друга май? Така не работят ли само найвътрешния и най външния слой? Или като са в бидонЯ са разпределени като серпентина,със разстояние между тях?
При 100м дължина на серпентината няма никакво значение каква е формата и разположението на навивките.

Флуида в серпентината има време и площ спокойно да предаде/или да отнеме температурата си.

Все пак снимката е при немонтирано положение. В БидонЯ е малко по-разтеглена и има разстояние м/у навивките. :-)
Не измислям топлата вода. Американците от над 20 год. ползват тази система. Обаче в БГ тези системи са ТАБУ заради вносители и дистрибутори на соларните и отоплителни системи.
Успехи на всички!
Стиви - специалист
Не знам за американците, но англичаните ползват "бойлери", които не са под налягане, а разчитат само на височината на водния стълб за налягане на топлата вода. Това разбира се създава известен дискомфорт, особено предвид разликата в налягането между топлата и стидената вода.
miroki - майстор
Фен съм на творчество и поздрави за снимките и проекта.
Това не е ли тръба с алуминиева вложка?
Тя от вътре и вън е пластмасова. Махнал ли си някой слой, за частта серпентина?
Ако не, не е ли по-добре в бидона да е парче друга. За по-добро топлоотдаване?
Няма да е толкова скъпо предполагам.
шоп - майстор
Нищо не съм махал от тръбата.
100 метра Ф 20 китайскам тръба е 85 лв

По мой практични наблюдемия има същата топлопроводимост като 25-30 метра неръждаемо гофре ф16 за 90 лв
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: