Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
wankata7108 написа:
.
аз ползвам слънчогледови русенски на 210 лв за тон е има пепел но пък цената е по добра от дъресните. Има ли разлика в разхода ти дървесни-слънчогледови.
Не мога да кажа със сигурност- ползвах десетина дни миналия януари.
По скоро няма разлика или е пренебрежимо малка на фона на разликата в цената. Ако мога да си позволя,ще карам на чам.
мисля че не е проблем повечето пепел имайки в предвид ниската цена на сл.пелети
ники_ник - специалист
ЧНГ на всички ! Ще споделя и моя разход на пелети.30 години се отоплявах на въглища и дърва ,и лятото на 2016 реших да се простя с тях.Монтираха ми на Виадруса който е 29 кв горелка Фероли П7 35 кв през септември. Бях разпробил долната врата и монтажа с настройката стана за 1 час . Газоанализатора му бил развален :? Бях закупил 2 т Рико от Троян 5.5 кв кг 75% бук и на 6 октомври започнах да пускам горелката всеки ден При средна темп 10 градуса разхода беше 30 кг за 12-13 часа. Монтирах 2 прави и една крива плоча в котела.Температурата на 40 см. от клапата падна от 200 на 180 градуса и разхода започна да намалява с малко.През ноември извиках неволята и започнах сам да си настройвам горелката :shock: През декември разхода ми беше 1,9 кг на час при външна темп.-8 +1 градус.Отоплявам 128 кв м 2 ет. около 340 куб м с 5 см изолация стиропор и сравнително качествена дървена дограма.Къщата е на северен склон на 700 м надморска височина.Радиаторите са с термоглави без стаен термостат и трипътен вентил.Обща мошност на радиаторите 14 кв + 7 кв мантел на бойлера , който е 150 л. сега на Рикотото му добавям чамови пелети 30 % 5,1 кв кг,Горелката е в модулация 1,2 и темп след клапата е 160 градуса на 2 и 140 градуса на 1 степен (с качествен термометър в средата на димоотвода )
на въглища изразходвах 1600-1700 кг донбас и 5 куб дърва на сезон.Пропуснах темп в помещенита ми навсякъде е от 22 през ноща до 19 през деня а горелката работи между 16 и 12 часа на денонощие.Благодаря на всички за споделената информация , която съм ползвал за моята конфигурация !!!

-
wankata7108 - специалист
achmonek написа:
Честита НОВА ГОДИНА и от мен. Филма ни изпревари с честитките още в 00.00 часа :). Последното денонощие разход 35 кг. слънчогледови пелети. Моите ги вземам от Полски Тръмбеш на цена 144 лева тона с ДДС. Пелетите са 8мм. Добре горят, на дължина нямат големи разлики. Леко са пепеливи, но определено съм много доволен и от разхода и от цената. Като казвам леко имайте в предвид леко пепеливи а не ред пелети ред пепел!

Целия декември - разход 1120кг.
Колега а за много години.Ти с грейко ли ги гориш тези от Полски Тръмбеж .И този разход 35кг. за какво жилище е и колко киловата топлиш,колко часа работи горелката .
filmatoplo - майстор
ники_ник написа:
ЧНГ на всички ! Ще споделя и моя разход на пелети.30 години се отоплявах на въглища и дърва ,и лятото на 2016 реших да се простя с тях.Монтираха ми на Виадруса който е 29 кв горелка Фероли П7 35 кв през септември. Бях разпробил долната врата и монтажа с настройката стана за 1 час . Газоанализатора му бил развален :? Бях закупил 2 т Рико от Троян 5.5 кв кг 75% бук и на 6 октомври започнах да пускам горелката всеки ден При средна темп 10 градуса разхода беше 30 кг за 12-13 часа. Монтирах 2 прави и една крива плоча в котела.Температурата на 40 см. от клапата падна от 200 на 180 градуса и разхода започна да намалява с малко.През ноември извиках неволята и започнах сам да си настройвам горелката :shock: През декември разхода ми беше 1,9 кг на час при външна темп.-8 +1 градус.Отоплявам 128 кв м 2 ет. около 340 куб м с 5 см изолация стиропор и сравнително качествена дървена дограма.Къщата е на северен склон на 700 м надморска височина.Радиаторите са с термоглави без стаен термостат и трипътен вентил.Обща мошност на радиаторите 14 кв + 7 кв мантел на бойлера , който е 150 л. сега на Рикотото му добавям чамови пелети 30 % 5,1 кв кг,Горелката е в модулация 1,2 и темп след клапата е 160 градуса на 2 и 140 градуса на 1 степен (с качествен термометър в средата на димоотвода )
на въглища изразходвах 1600-1700 кг донбас и 5 куб дърва на сезон.Пропуснах темп в помещенита ми навсякъде е от 22 през ноща до 19 през деня а горелката работи между 16 и 12 часа на денонощие.Благодаря на всички за споделената информация , която съм ползвал за моята конфигурация !!!

Здравей колега ,пишеш че нямаш стаен термостат ,кой гаси горелката ,ти или тя сама по температура .

-
achmonek - специалист
wankata7108 написа:
achmonek написа:
Честита НОВА ГОДИНА и от мен. Филма ни изпревари с честитките още в 00.00 часа :). Последното денонощие разход 35 кг. слънчогледови пелети. Моите ги вземам от Полски Тръмбеш на цена 144 лева тона с ДДС. Пелетите са 8мм. Добре горят, на дължина нямат големи разлики. Леко са пепеливи, но определено съм много доволен и от разхода и от цената. Като казвам леко имайте в предвид леко пепеливи а не ред пелети ред пепел!

Целия декември - разход 1120кг.
Колега а за много години.Ти с грейко ли ги гориш тези от Полски Тръмбеж .И този разход 35кг. за какво жилище е и колко киловата топлиш,колко часа работи горелката .
Да колега. С Грейко ги горя тези пелети, Грейко 20 и котела е Грейко 20. Квадратурата която отоплявам е 130 кв. Радиаторите ми са преоразмерени - 26 кв. (Стражишки от новите, останаха от старата система). Но пък проблема с преоразмеряването е решен с термоглавите. За последните 24 часа разхода вече е 40кг., тъй като сме си вкъщи и желаната температура е 24 градуса с изключение на интервала 00.00 - 07.00 (когато спим - 21 градуса). В работни дни термоглавите минават на 21 градуса и през деня когато ни няма в къщи. Тогава разхода е с около 5 кг. надолу за цялото денонощие. От четвъртък го дават кучешки студ, тогава пак ще пиша какво горя ама миналата година стигнах и 65 кг. разход, така че очаквам и тази да имам подобен, въпреки че направих куп подобрения по системата!
Къщата е с 5см. външна изолация, изолация имам и на тавана, дограма ПВЦ от евтината. Горелката си гори нон стоп като предимно е на 1 и 2 а вечер и през деня минава и в съспенд. Управлява се по температура!
Miro4774 - специалист
Моята горелка никога не иска да работи на п1 пробвах с намалени на термо главите от 3 на 2 и пак не работи на п1. Да не би да е от това, че няма трипътен винтил?
kalin72 - майстор
Miro4774 написа:
Моята горелка никога не иска да работи на п1 пробвах с намалени на термо главите от 3 на 2 и пак не работи на п1. Да не би да е от това, че няма трипътен винтил?
Аз имам Ладомат (трипътен с помпа), но и моята горелка досега не се сещам да съм я засичал на P1, вероятно причината е, че топлозагубите са като за работа на P2, просто P1 идва малко слабо в моя случай...така ми мисля де...
Miro4774 - специалист
Да и при мен идва слаба първа работи само на 2 която е п2/ 5/45/42.
Miro4774 - специалист
Сега се използвам само стайния и даже на п2 не я засичам само на п3 си работи загрява водата достига стайната тем. спира изтива водата и помещението пак отначало.
kalin72 - майстор
В момента е минус 5 градуса, от 10 сутринта до 18 вечерта горелката беше изключила от стайния термостат, беше слънчево и у нас температурата беше над 23-24 градуса. Сега включи, започна на P3 - 5.9 / 50 / 48%, достигна 62-63 градуса на котела, и мина на p2 - 3.0 / 50 / 48%. И така ще кара докато не изключи от стайния, някъде около 12 и 30 след полунощ.
Последна промяна от kalin72 на пон яну 02, 2017 6:47 pm, променено общо 1 път.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: