Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Ще я изплагиатствам , надявам се, да не се сърдиш :wink:
milenskior - специалист
Защо да се сърдя.
Нали затова е форума всеки да се учи и помага с каквото може.
ico_3 - специалист
Като гледам инсталациите ни са еднакви моя Виадрус е 6 секции 29 кв за дърва твоя колко е?Каква площ отопляваш помпата ти към горелкта ли е свързана или към котела?В една друга тема се дискутира за димоотводи някой може ли да покаже какво представляват?
Фитилчо - майстор
Виж моята тема за котел SIme, има доста интересни неща в нея... от разни колеги постнати.
ico_3 - специалист
:-D Точно там гледох но не открих какво представляат димоотводите.
Фитилчо - майстор
ico_3 написа:
:-D Точно там гледох но не открих какво представляат димоотводите.
Ако разлстиш снимките на Милен, ще ги видиш и там.
Зигзагообразни ламарини горе в глидерите предси комина, както и прегради в котлето, от шамот , чугун, ламарина, неруъъждавейка който правят котела няколко ходов(има се предвид ходовете на пушека/топлината) за да може да се охлади достатъчно, тоест да отдадеповече топлиуна към водната риза.
milenskior - специалист
ico_3 написа:
Като гледам инсталациите ни са еднакви моя Виадрус е 6 секции 29 кв за дърва твоя колко е?Каква площ отопляваш помпата ти към горелкта ли е свързана или към котела?В една друга тема се дискутира за димоотводи някой може ли да покаже какво представляват?
Котела ми е 5 секционен за въглища.
Отоплявам къща около 110 кв. с частична изолация.
Помпата се управлява от горелката.
Имам и стайни термостати и съм разделил къщата на 4 зони(миналата зима бяха 3 сега ще добавя и четвъртата), като за всяка зона имам вентил с ел. задвижка.
Предстои ми слагане на термоглави на радиаторите в коридора и баните сега.
Не знам какво имаш в предвид под димоотводи, но ако думата е правила, то това са комини.
Ако става на въпрос за турболатори, то тогава това са зигзаобразните ламарини, които се слагат в последния ход на котела, за да турболизират потока и повишат степента на топлоотдаване.
Назад в темата съм писал и снимки съм качил. Сложих на моя и температурата на изходящите газове падна.
Сега с огнището от долу се надявам да повиша още малко КПД-то на котела.
Имам идея да направя дори още един ход с преградни ламарини, но това ще го реша като запаля горелката.
ico_3 - специалист
Извинявай,толкова съм и прочел :-D за това ставаше въпрос
"Ако искаш по-високо КПД сложи един самоделен неръждаем топлообменник за 200-300 лв на изхода, направи го с източване на конденза и ще имаш КПД над 90% и димни газове под 100 градуса."
milenskior - специалист
Това вече е друго нещо.
Според мен обаче няма смисъл.
Едва ли бих се хванал да правя такова нещо, по скоро бих сменил котела.
Понеже този ми е заварено положение затова правя тези доработки.
Ако нямах котел щях да си взема направо горелката с котела на Грейко.
Иначе в момента както съм го замислил Виадруса преминава от пелети на дърва и въглища само с поставяне на оригиналния пепелник.
ico_3 - специалист
Ок разбрах.Къщата ти на един или два етажа.Чудя се за кутията дали ще мога да се справя сам един лист ламарина дали ще ми стигне гледам че са 2/1 м щото ми искат 300 лв за нея.И моята помпа е към горелката а на един приятел същия майстор който монтира моята си я е оставил към котела,чудя се дали този варинт не е по добър?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: