Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
VelinPetrov написа:
шоп написа:
bmahob написа:
жената не търпи студ комфорта и е 27-28градуса :-D
Уау... :) :) :)
Изглежда е характерно за жените да са топлолюбиви. Моята под 24-25 градуса не признава и и е студено:-)
Така е, и вкъщи е същата работа. Май жените и змиите все пак имат нещо общо :D :D :D
Вдигаш термометъра на 50-60 сантиметра над сегашното положение и получаваш 1 градус топлина в повече. :partyman:
VelinPetrov - специалист
gnt69 написа:
VelinPetrov написа:
шоп написа:

Уау... :) :) :)
Изглежда е характерно за жените да са топлолюбиви. Моята под 24-25 градуса не признава и и е студено:-)
Така е, и вкъщи е същата работа. Май жените и змиите все пак имат нещо общо :D :D :D
Вдигаш термометъра на 50-60 сантиметра над сегашното положение и получаваш 1 градус топлина в повече. :partyman:
Аааа, не става тая работа, те карат на собствен усет вкъщи, не признават какво показвай стайния :D
bmahob - майстор
ДА ама тя да не е балама на термодатчици не вярва!!! Кара го на усет :-D :axe: Тя самата е термометър
шоп - майстор
:-D :-D сложих 2-3 електронни термометъря, но бех обвинен от съпругата, че съм ги манипулирал да показват 24-25 градуса :razz:

Съответно и тя закупи два нови :rolleyes: и се оказа, че и те показват същото:-)
k_marinov - специалист
Svezar написа:
шоп написа:
Miro4774 написа:
Как се постига тоя разход ? С какви настройки е горелката.
Постига се с намаляване на топлозагубите и увеличаване на КПД то на системата топлообменник-горелка.
Прочети темата: ламбда контрол на котел:-)
Слагаш поне 10см каменна вата на стените и тавана,качествена дограма и стъклопакет и те боли фара за всякакви ламбда глупости,и с най-куцата комбинация /чугунен котел+горелка/ ще имаш мижав разход :idea: Добър разход се постига когато имаш малки топлозагуби,а не когато се опитваш от един килограм пелети с фабрична калоричност 5 kWh/кг /която едва ли е толкова/ да изкараш 6 kWh/кг като си набучиш разни неща по котела :idea:
Браво Svezar! ..., като си набучиш разни нещапо котела, хихи! Много ми хареса простото ти и напълно точно заключение! Аз съм на същото мнение и не ми харесва живот в абонатна станция, направена по почина "направи си сам"! :lol:
bobi65 - специалист
Miro4774 написа:
Стоян Славев написа:
egomen66 написа:

Относно критерия за разход давам Боби с неговите 400м2 и 30кг.разход на 24часа
Настройките са само част от един по задълбочен поглед относно енергийна ефективност и намаляване до възможен минимум на всякакви загуби...
- загуби от лоша изолация,
- загуби от ниско КПД на Котела като топлообменник
- допълнителни загуби избран лош режим на съшият котел
- загуби от конструктивно недомислени горелки и горивни камери
- загуби в котелното от собствено излъчване на котела
и чак тук са загубите от лоши настройки който водят до :
1. загуби от физическо недогоряло гориво (въгленчета в пепелта)
2. загуби от неизгорял въглерод излязъл през комина като СО емисия или до..
3. загуба от кубици топъл въздух през комина който не са участвали в горивният процес
4 загуби от неизползвана топлинната мощност на горивото заради завишени обороти на вентилатора

Така че колеги.. с осмисляне на всичко това се постига този разход..
с последната добавка към горелката от последните 3 дни ,която се превърна в вихрова камера засичам още 3 кг. по нисък разход .. спрямо последните дни.. ..

download/file.php?id=110125&mode=view

Уточнявам през последните дни когато се движеха температурите межди -4 -7 - 8 имах около 42-43 кг разход за 400 м2 сега го засичам на твърдо 40..
когато температурите бяха между 0 и -2-, 4 бях на 30 кг..

С интерес очаквам прогнозираният голям студ да видя какъв разход ще се получи
Предлагам всеки да си засече разхода за тези критични дни който предстоят и после да го сподели..
LazarGanev - "Велик майстор"
Miro4774 написа:
Стоян Славев написа:
egomen66 написа:

Извинявай.
Въпроса ми е риторичен.
Не съм искал да останеш с впечатлението , че разхода ти е голям.
Не знаех , че Филма е критерий. :-D

:partyman:
Разхода ми е нормален при положение че в къщи е 23гр. 16часа. От вчера е още на долу след последните ъпгреиди с помощта на bobi65.Евала Боби,голем си.:)

Трябва да имаш пасивна къща, така се постига:
30кг х 4кВтч/кг = 120кВтч
120кВтч : 24ч = 5кВт
5000Вт : 400м2 = 12.5Вт/м2
5000Вт : 1000м3 = 5Вт/м3
Някой може ли да се доближи до тези ниски топлозагуби? Ако някой смята, че може - не му трябва ламбда контрол, ако смята че не може - пак не му трябва! :-D
Стоян Славев - специалист
LazarGanev написа:
Miro4774 написа:
Стоян Славев написа:
Разхода ми е нормален при положение че в къщи е 23гр. 16часа. От вчера е още на долу след последните ъпгреиди с помощта на bobi65.Евала Боби,голем си.:)

Някой може ли да се доближи до тези ниски топлозагуби? Ако някой смята, че може - не му трябва ламбда контрол, ако смята че не може - пак не му трябва! :-D
Не съм съгласен с теб ,никак дори,моята къша не е от най-пасивните имам загуби но,откакто съм ламбда сонда,разхода ми е на-долу и котела вече не е черен.Лазаре като майстор знаеш че скъпите котли имат сонди,това си е един вид газ анализатор.На теб ти е лесно имаш газ анализатор и можеш да си регулираш кпд но той струва 2880лв.Тези който нямаме,как да си регилираме горивния процес или при смяна на пелети да давам по 60лв.за анализатор,толкова търсят за услугата.
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:

Това Лазаре е на теория и не го оспорвам.. но за да го постигнеш трябва да си свел до минимум изброените от мен загуби..
ако не си, то и пасивна къща да си имаш с 5 вт/м2 в твоята сметка то ще си на 50 процента загуби от неефективна горивна система и ще си вместо с 30 кг.. с 60 кг
Тогава се явява по изгодно да си купиш газов котел с КПД 97-98-99 процента и ще ти дойде по евтино от пелети с цените на газта към момента..
VelinPetrov - специалист
За момента съм на 30 кг. на 24 часа за 100 кв. метра. Иглолистни пелети.23.5 градуса през деня и 20.5 градуса през ноща.Къща с ал. дограма,двоен стъклопакет, изолация 5 см. EPS-F. Отоплявам първият от 3 етажа. По коледа се наложи ударно да отоплявам и вторият етаж, тогава към 60-70 кг. на ден отиваха, но се наложи затопляне от 9 до 23 градуса на вторият етаж, което си е як дренаж на енергия.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: