Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djeko - специалист
Избщо ей така на майтап тръгнах да си сменям котела ,и каква стана тЯ!!!!!Викам си абе майната му 8-9 хиледарки ще ги прежаля.ДА амаНЕ!!!!После си викам ами този котел работи с ток ,аре едно агрегатче (4.8kw-мицубиши) та едновременно ако стане нещо с тока да си захранвам цялата къща поне.Сега малко ми трябва Лазар да ме навие и за буфер-1000л-и изобщо голям майтап ти казвам!!!!!!!!! :-D
filmatoplo - майстор
Айде тури и един термовентил , айде и един смесителен вентил , айде и помпа Алфа2 , и евтини пелети догодина -Дядо коледа чуй молбите на човека :santa: .
djeko - специалист
Е знае ли човек,може за догодина нещо друго да ми дойде на акълеца. :lol:
Christo - майстор
Хистерезисът на стайния термостат е добре че е малък. От както се подаде команда за спиране, горелката трябва да доизгори това, което е останало в паничката, да продуха и т.н. През това време температурата ще продължи да се качва по инерция. При спадане на температурата в стаята ще става обратното. Термостатът казва "студено", докато продухаме, запалим, стоплим водата, пратим я в радиаторите, в стаята съвсем ще стане студено.... Ако се мери температурата в стаята със стаен живачен термометър, съм сигурен, че амплитудата ще е доста по-голяма от хистерезиса на термостата. Филма е прав...Сега съвсем случайно са се комбинирали температура отвън, температура стаен термостат и нужди на къщата от топлина и системата работи добре. Като се достигне зададената температура в стаята, помпата спира и след малко горелката спира, защото няма консумация на топла вода, но няма и буфер, който да поеме излишната за момента топлина и системата прегрява. Каква е външната температура не следим. Стайният термостат не ни казва каква е вътрешната температура. Той с контакта си ни казва: студено студено..... и хоп горещо, горещо. Ако системата има контролер, ще мери вътрешната температура като стойност, не като контакт и ще преценява колко да се напъва горелката. Няма смисъл да работи на пълна мощност, ако температурата в стаята се покачва и приближава зададената. Същевременно контролерът следи и водата на изхода(и входа) и това пак се отразява на мощността на горелката. Ако системата имаше буфер, горелката щеше да спира ако системата прегрее, но щеше да тръгва чак когато се разреди буфера. За това обаче трябва да се следи температурата на буфера горе и долу. Мисля си, че ако се хвърляме на пелети, което определено не е евтино гориво, трябва да предвидим, че ще трябват пари за автоматика. Иначе излиза, че сме си купили чисто нов Мерцедес и го караме с всесезонни гуми регенерат. С парите за един тон пелети, който ще излети през комина излишно, бихме купили помпа и трипътен вентил за малкия кръг. С още един тон от следващата година-контролер и т.н.
djeko - специалист
Добре Christo,логически е така,но аз сложих термостата на помпата на изхода на горещата вода на котела.И сега става така:когато стайния термостат е настроен на22гр той изключва на 22.2 на 21.8 казва студено и пали котела.Но в момента засичам времето на престоя на котела и то вече е38 минути и продължава да почива котела,на вън е около2гр.По време на почивката помпата си върти и си топли в стаите.На термостата на помпата съм задал 52гр,и въпреки че стайния още не е подал команда студено,термостата на помпата я изключва на 52гр и водата в котела си стои топла до момента на вкл.(или команда студ),а когато запали котела вече му е по лесно да достигне зададената температура на стайния,и така няма големи загуби. :-D
filmatoplo - майстор
Он-оф режима ( това е включено -изключено , някой да не помисли че Шом си офка :wink: ) не знам как ще се отрази на работата на котела от към нагар :? ще си проличи след 1 седмица :) .
djeko - специалист
Не знам колега,знам само че с около 40 процента разхода ми е на долу.А иначе работника ми на месеца веднъж ще го почиства ако се наложи! :lol:
filmatoplo - майстор
Прегрявал си стаите излишно преди , дет се вика може и с 2 градуса да е било , но това ти е коствало по шепа пелети на час отгоре . :)
djeko - специалист
Не знам, може и така да е.Също и не казвам ,че съм намерил и оптималния вариант,но се надявам поне долу горе да го налучкам поне .Също така никога не съм се и надявал на това ,да ми излиза отоплението по-евтино от дърва и въглища-на каквито бях преди.Но просто малко от малко да му мяза.Та нали за това бачкаме -да ни е по удобно и лесно,че то и джипа ми гори 13-14л дизел ама го карам - щот ми е кеф.Ако искам да ми е евтино си вземам малолитражка и това е. :lol:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: