• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
Абе не ми пречи моторчето, ама искам да го вкарам в употреба на друго място и да си направя една подредена кутия само с платката на дайкина и платката с емулатора и още едни платки които сега правим и да стане нещо красиво, а не кабели, кутийки и моторчета разпиляни.
Аз лично имам няколко питанки около термопомпата на Стенли... ъъъъ Станислав,(знаем се от друго място).
Там мисля, че има какво да се пипне за да астане по-правилно. Не че има някакви проблеми разбира се, просто дреболии.
Никъде не намерих каква е площа на ТО му. Има много пряка връзка с големината му и големината на оригиналното вътрешно тяло, и ако е преоразмерен с малко започват едни проблемчета при по-студено време. Та така и не разбрах с каква площ е този ТО. Видях го в сайта, но не дават такава информация. Само за протокола, климатик който дава 5,5кW мощност номинал със топлообменник 7kW, отказва да загрее както трябва, наложи се да се източва фреона, па после да се налива повече... това са едни пари на вятъра(че смятахме колко събира вътрешното тяло и колко ТО за да знаем какво да налеем, а не да правим неща на око)... Така че ключа за добрата работа е правилния подбор на ТО!
Прикачвам една снимка от ТП при баща ми и една от другата термопомпа която направих, като всичко е събрано в една кутия над хладилника:)
Изображение
Изображение
stan_slav - специалист
Топлообменика го избирахме по мощност - все пак това е основната му характеристика. не е трудно да се сметне и площа ще го измеря външния размер по броя на пластините. Емо беше ме питал защо са толкова дълги тръбите във фейса - минималната дължина при монтаж е 1.5 метра. Количеството на фреона си е толкова колкото е зареден климатика. Единствено имах приключения с положението на температурния дачик който е на тръбата на вътрешното тяло - в момента е на изхода на фреона на топлообменника и климатика постигна пълната си мощност при първоначалното включване. Циркулационната помпа работи непрекъснато.
phoenix - специалист
Станиславски, нали датчиците вътре са два, единия е този който е със сонда, той се слага близо или една идея под тръбата на входящия фреон, там няма промени в съпротивлението. Другия е този който е запоен на платката, един мъничък и лъскав, елемент за запояване на платка, най-добре работи машината като към него се добавят 14кОма резисторче. и датчика се прихваща към метална част на елемент от връщащата вода, точно около или на самата помпа, като диапазона на дистанционното е сложен на 18-20 в зависимост от градусите които искаш да поддържаш. Ти си го изпълнил като си добавил повече съпротивление и си го сложил на изходящата вода, доколкото разборам... или греша. Не че няма да работи както трябва, но правилното е да се мери връщащата вода. И не че дължината кой знае колко пречи, просто щеше да е по подредено ако си влизат директно към ТО, вместо тази кривка като гега, и да влизат от горе. Абе нали работи и сте доволни, това е най-важното.
п.с.
В сесия съм в момента и нямам много време изобщо за интернет, а в събота съм на изпит [-o<
SithLurker - специалист
naughty написа:
.
.
.

Дефроста ми поне е супер кратък, максимум 3 минути, но ме е яд че изобщо го прави и защото бута температурата на флуида до към 17-18 градуса.. после следва подгряване до поне 24 преди да се включат управленията на конвекторите и ето ти поне 7-8 та и повече минути без отопление на всеки 44 минути
.
.
.
Продължаваш ли да ползваш подовото? Интересно ми е след като имаш 1-2 отоплителни сезона опит, как е положението с подовото отопление. До какви външни температури ви е комфортно само с него и кога пускате и конвекторите. Променил ли си нещо в начина по които ползваш отоплението? (например в началото да си бил с постоянно включено подово, но по-късно да си започнал да го включваш и изключваш)
Засичал ли си колко е инертно?
naughty - специалист
SithLurker написа:
Продължаваш ли да ползваш подовото? Интересно ми е след като имаш 1-2 отоплителни сезона опит, как е положението с подовото отопление. До какви външни температури ви е комфортно само с него и кога пускате и конвекторите. Променил ли си нещо в начина по които ползваш отоплението? (например в началото да си бил с постоянно включено подово, но по-късно да си започнал да го включваш и изключваш)
Засичал ли си колко е инертно?
Подово ползвам в една баня и в кухня. В банята имам лира преди подовото. Никога не е било студено вътре, дори при минус 12 миналата година. имам бебе и трябва да е топло..

Не пипам настройките на подовото изобщо цял отоплителен сезон. В кухнята го държа само за да е топло на краката на децата, не за отопление (намалено е на 1л/мин дебит. За отоплението на кухнята ползвам конвекторче. за интертност е доста; в банята след всяко къпане оставям прозорчето отворено за поне час и след като затворя си е топло след 5 мин отново. Много е гот, на старата къща влизането в банята беше процедура сложна..
Gandalf - специалист
Възможно ли е цялата къща да се топли само с подовото и на каква температура трябва да
е водата в системата?
naughty - специалист
Gandalf написа:
Възможно ли е цялата къща да се топли само с подовото и на каква температура трябва да
е водата в системата?
абсолютно възможно е. при мен водата в системата е ~34 изходяща и контрол по връщащата се изключва когато достигне 28 градуса.

проблема на подовото е голямият обем вода,който трябва да се подгрее, но пък има и предимства като инертност и комфорт, липса на шума от конвекторите и др.
BobyB - специалист
Gandalf написа:
е водата в системата?
Аз имам само подово и последната една седмица без проблем поддържам топло навсякъде при -10 - -12 нощни температури, при температура на топлата вода само 30-35 градуса, а термопомпата може да вдига до 55. Иначе обикновено се възползвам от инертността и термопомпата работи само нощем до към 40-42 градуса го нагласям и после не работи през деня, държи си топло вътре, до вечерта пада с един градус обикновено.
2v6 - майстор
Gandalf написа:
е водата в системата?
Възможно е.
Проблема е в прегряването - през деня стаите в които влиза слънце стават доста по-топли от необходимото (примерно 27-28 градуса). Това означава и увеличение на топлинните загуби :idea:
Gandalf - специалист
Това звучи супер. Как се регулира температурата на помещенията като има такава голяма инертност на системата? Колко градуса поддържате у вас (Боби при теб как е?).
Питам ви, защото имам една китайска термопомпа на балкона вкъщи, като вътре имам радиатори, но скоро ще ми се налага и на друго място да слагам и се чудя дали да не правя там подово.
Сега топля и бойлера, като загрявам водата до 43 градуса. Как ще може да се топли бойлера при система само с подово и съответно температура на водата около 35 градуса.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: