• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
koveslav - майстор
Абе той и дядо ми топли двустаен с един климатик и все му е топло.Ама щерка му отдавна избягва да остава да нощува зимно време у тях.
Парното го направих при сметка за ток от два климатика,осветление и бойлер 280лв за един месец.Това ми беше старото отпление.Самостоятелната сграда като моята няма нищо общо като отопление(топлозагуби) с вътрешните апартаменти в блоковете и кооперацийте,така че като си ги мерите сравнявайте равностойни жилища въпреки санирания и т.н.
preslav - майстор
maistora1965 написа:
А ако трябва да топлиш 100 квадрата 24 часа в денонощието.
Това въпрос ли е или бомбичка? Ако е въпрос да ти отговоря, че не ми трябва да топля 100 квадрата 24 часа - правил съм го и се оказа нездравословно (в прекия смисъл).
Ако просто търсиш повод да се изкажеш погледни Калин (писалия под теб), човекът си е казал какво, как и по какви съображения е направил т.е. опитал се е да е коректен и полезен. Е аз не знам колко струват 2.5 тона пелети и колко място заемат, но който се интересува ще разбере.
С 2 леви - специалист
Да, готви се на газ, апартамента е вътрешен и се ползва парното от всички във входа. Топлата вода е около 8лв за кубик. Топлоенергията за момента струва 53,232 лв./МВтч.
Това само за съпоставка го пиша. Няка как да ми излезе по-евтино на дърва, при тези условия.
kalin72 - майстор
Е аз не знам колко струват 2.5 тона пелети и колко място заемат, но който се интересува ще разбере.
Струват 875 лева, и заемат много малко място, две европалета пространство.
idealist - специалист
preslav написа:
......
Тъй - тъй ! Нека твоето магаре да е мъжкото !
preslav - майстор
idealist написа:
preslav написа:
......
Тъй - тъй ! Нека твоето магаре да е мъжкото !
Не споря за магарета, изобщо за нищо не споря, говоря в циВри, а всеки е в правото си сам да си прави изводите.
Личните ми наблюдения сочат, че ние българите имаме една отвратителна черта - набутваме се с нещо, но вместо да си признаем, че сме стъпили в ако се опитваме да набутаме и още, и още други, сякаш от това нашата набутка ще стане по-малка. Лакомия, алчност, завист са нещата, които ни изяждат ежедневно - скъпи сме на триците и евтини на брашното, ама аз избягвам да гледам в чуждия курник, хортувам си тук без злоба, а на който му вдене иглата си е за него! Набутвал съм се не веднъж, но никога не ме е било срам да си призная и доколкото ми е било възможно съм предпазил околните си от подобни набутки!
Весели празници и по-мъдра година!
k_marinov - специалист
С 2 леви написа:
За ноември 22 лв за парно и 17лв за ток, Бургас, Славейков, до зала Младост, 92 кв.м. апартамент, 24 градуса по стаите. За декември очаквам двойно - към 40 лв. да е парното... :wink:
Браво! Това е най-доброто, но топлопреносната мрежа не е навсякъде добре проектирана и изрядна. И не навсякъде се получава така...според разположение на сградите и фасадите им. И не на всякъде хората предпочитат да се топлят с парно, защото си мислят, че сами ще измислят нещо по-добро. Ако са на село - да, но ако са в градски условия?! Даже ако отоплителните инсталации в града да са локални /за всяка кооперация или многофамилна постройка/, пак ще е по-добре, по ефтино и по-интелигентно организирано, от колкото всяко домакинство да се спасява някак си с отоплението си!
preslav - майстор
k_marinov написа:
Даже ако отоплителните инсталации в града да са локални /за всяка кооперация или многофамилна постройка/, пак ще е по-добре, по ефтино и по-интелигентно организирано, от колкото всяко домакинство да се спасява някак си с отоплението си!
Много ли си сигурен в това което казваш? Те при сегашните инсталации едни са се отказали, други крадат, а будалите плащат. Топлофикациите с голям зор събират парите си, с още по-голям съдят онези които не си плащат - как по-точно си представяш една локална сградна инсталация с интелигентна организация? Да не говорим, че дори в рамките на едно семейство един е по-топлолюбив, друг не обича да му се навива чаршафа около врата, а когато са няколко десетки семейства?
С такива орташки неща се занимавах когато бях по-млад, сега на такова хоро не се хващам.
Последна промяна от preslav на ср яну 11, 2017 8:03 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
preslav написа:
как по-точно си представяш една локална сградна инсталация с интелигентна организация?
Е, то това не е новост, но не е масово. Във Варна има изградени такива нови инсталации от хоризонтален тип - вертикалният щранг е един и върви изолиран през стълбищната площадка, оттам отклонения към всяко жилище с топломери (ама истински топломери) - кой колкото ползва, толкова плаща.
infomar
LazarGanev написа:
preslav написа:
как по-точно си представяш една локална сградна инсталация с интелигентна организация?
Е, то това не е новост, но не е масово. Във Варна има изградени такива нови инсталации от хоризонтален тип - вертикалният щранг е един и върви изолиран през стълбищната площадка, оттам отклонения към всяко жилище с топломери (ама истински топломери) - кой колкото ползва, толкова плаща.
Така си я представям и мисля, че така е правилно - плащаш за услуга, инак остава топлофикация да накара жителите на целият град да плащат за това, че тръбите минават през града и топлят въздуха....
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: