• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
нед яну 27, 2019 3:37 pmшоп написа:
Аз съм на обратното мнение. При цена 1/2 по ниска, пелети от сл. люспа спрямо пелет от сл. люспа + сл щрот.
Е цената на вторите ако е с 1/2 по-ниска са за предпочитане. Вторите са и по-по калорични, защото в сл. щрот или кюспе има голямо количество остатъчно масло.
Забравих да спомена че евтините бяха наливни а черните в чували по 15 кила на палет. Не знам защо ама не горяха добре и не топлеха.
Предпочетох да купя 3 тона от скъпите в чували и да се топля с минимално усилие вместо 5 тона от евтините и да се чудя къде да ги съхранявам и как да ги нося до горелката. :partyman:
В по светлите има пити и стъбла. Това означава, че не са толкова калорични. Горя от двата вида и не забелязвам разлика в горенето, обаче.
Интересно е, че миналогодишен пелет, горял безпроблемно, тази години ми прави буци във форма на ченета. Два вида такива имам. Буците се появяват като мине половината на палето.
Предполагам, че са овлажнели, понеже са в помещение на пръстен под.

https://photos.app.goo.gl/D2YE8k6t8Pf6ntf47
gnt69 - майстор
нед яну 27, 2019 4:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Сложи им повече въздух, според мен не могат да изгорят и ги избутва навън.
Я разкажи за барбекюто.
нед яну 27, 2019 4:24 pmgnt69 написа:
Сложи им повече въздух, според мен не могат да изгорят и ги избутва навън.
Я разкажи за барбекюто.
Ами пече. Нямах търпение да ходя до магазин или да размразявам нещо по сочно, та метнах наличния зеленчук. Шепа съчки и клечки от дръвника и готоо. Не му трябват дървени въглища, а клечки по дивите плажове колкото щеш.
Благодарско на колегата brassSob, че отговори на питането ми! Той пръв го показа във форума.
Мислех, че е лепнал надписа от любов към марката, но се оказа, че си е истинско.
Малко е тежко за кратки излети, но за голяма група и за седмица поне, в гората, ши го разнасям не ами.....
За по леки набези ще си направя Валандър.
andy_forresite - майстор
По-сивите, в случая 6 мм, са около 20-25% по-калорични от 8 мм от снимката. Или ако 8-ците са 4 kw то 6-ците са 5 kw. Дори малко повече. Когато съм 24/7 постоянен пламък и постигам 36-37 кг със шестиците, за същото нещо отиват 50 и повече от осмиците.
Купувам и от двата чишита, като наблягам на по-евтините. Аз съм на принципа "цената е от значение", а не "кеф цена няма".
Virtex - майстор
Случайно отворих темата да видя какво развитие има в слънчогледовите пелети, а то какво се оказа - плажове :-D

Може да си продължите дискусията тук:
viewtopic.php?f=45&t=61454
jolobg - специалист
В по светлите има пити и стъбла. Това означава, че не са толкова калорични. Горя от двата вида и не забелязвам разлика в горенето, обаче.
...
При мен черни-сиви (и двата вида са 6 mm) са през едно пале и също не забелязах разлика нито в горенето, нито в разхода. Продадоха ми ги на една и съща цена.
feikot - специалист
А при технологията на производството им,някой запознат ли е кой продукт по-точно се прилага ? Само от обелката след като са премахнали семката или от смляното кюспе за олио,после него на пелети ?
maistora1965 - специалист
Само люспа но повечето производители слагат и стеблата и питите и затова белетите почват да зеленеят а не са черни. Ех ако ги правеха от кюспе.
andy_forresite - майстор
Само да ви кажа че има различни сортове слънч. семена. Някои не са с изцяло черна обвивка. Едни са с много висока масленост, други са добри за ядене от хора, трети за папагали и пернати и така. Важното е в обелката да са останали повече мазнини.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 36

Тема "слънчогледови пелети предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: