• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 12:08 pmJacomo написа:

Компенсация се слага, когато сензорите нямат физическа възможност да се монтират на място, което да дава реалната темп. Примерно при допир до ППР, вместо до метал или повърхностен монтаж на сензора, вместо в гилза в съда и т.н. Но се прави, след като се премери реалната темп. по друг способ и се знае разликата с отчетената със сензора.
И аз се чудя защо ми дава разлика,между темп на буфера и темп на влизащата в ТП....
Сега остава да следиш работата и да видиш видиш кога започва да модулира компресора (време и стойности на сензори) и при смяна на кой сензор (вероятно Tinlet), си сменя честотата. После може да пуснеш и помпата на Auto и да проследиш кога започва тя да модулира и да споделиш резултите.
Да ама първо трябва да намеря кой е параметъра за да го увелича,защото до сега никога не е модулирала.
Дефакто и моя е както с примера-2° защото винаги 2 повече от зададената изключва,ама явно не са и достатъчни,че да почне да променя мощността.
brum - майстор
А, има напредък. Сега знаеш кое контролира мощността и ще разбереш защо не я контролира. После ще си наместиш настройките и нещата ще си дойдат на мястото.

Аз някак си приех, че контролира по подавана температура. Доста интересно ще е ако не е по нея. Има ли вариант за контрол по външен сензор? Примерно по температурата на водата в буфера?

Jacomo написа:
Спирам я поради други 2 причини.Първата е че харчи 2киловата на ден само тя,и втората, е заради втория буфер.
Или по друг начин казано - ако автора се бори да я докара постоянна работа без on/off цикли - ще се докара. Ако се бори да смъкне разхода - и да смъкне ще е пренебрежимо. Ама и до това ще стигнем в един момент.
Jacomo - специалист
пон яну 20, 2025 12:23 pmjamezon написа:

Компенсация се слага, когато сензорите нямат физическа възможност да се монтират на място, което да дава реалната темп. Примерно при допир до ППР, вместо до метал или повърхностен монтаж на сензора, вместо в гилза в съда и т.н. Но се прави, след като се премери реалната темп. по друг способ и се знае разликата с отчетената със сензора.
И аз се чудя защо ми дава разлика,между темп на буфера и темп на влизащата в ТП....
Сега остава да следиш работата и да видиш видиш кога започва да модулира компресора (време и стойности на сензори) и при смяна на кой сензор (вероятно Tinlet), си сменя честотата. После може да пуснеш и помпата на Auto и да проследиш кога започва тя да модулира и да споделиш резултите.
Да ама първо трябва да намеря кой е параметъра за да го увелича,защото до сега никога не е модулирала.
Дефакто и моя е както с примера-2° защото винаги 2 повече от зададената изключва,ама явно не са и достатъчни,че да почне да променя мощността.
Имам предвид първо да наблюдаваш стойностите. Може да не трябва да променяш нищо. Може този параметър да е фабрично зададен. Затова снимай стойностите като се пусне, гледай кога точно от 80Hz ще падне надолу и пак направи снимка на стойностите. Също снимай като изключи.

Имай предвид, че ако помпата не работи постоянно, буфера ще го ползваш по-скоро като бойлер, съответно долу ще е студен, горе топъл. Това значи, че много рязко ТП ще засмуче по-топла вода, докато е работила продължително време на макс и изобщо няма да има време за модулация. Затова по-добре помпата да работи и при спряла ТП, за да е по-равномерно разпределена темп. на водата в буфера, така ще модулира по-дълго време, докато ТП работи и няма да имаш голяма разлика в буфера горе-долу.
Последна промяна от Jacomo на пон яну 20, 2025 12:43 pm, променено общо 2 пъти.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 12:27 pmbrum написа:
А, има напредък. Сега знаеш кое контролира мощността и ще разбереш защо не я контролира. После ще си наместиш настройките и нещата ще си дойдат на мястото.

Аз някак си приех, че контролира по подавана температура. Доста интересно ще е ако не е по нея. Има ли вариант за контрол по външен сензор? Примерно по температурата на водата в буфера?

Има такъв вариант,датчика е вътре в машината,не е прекаран,ама аз не мога да го настроя да отчита по него,а както казах инсталатора не еб@ва,ами направо се еб@ва...
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 12:38 pmJacomo написа:
пон яну 20, 2025 12:23 pmjamezon написа:

Имай предвид, че ако помпата не работи постоянно, буфера ще го ползваш по-скоро като бойлер, съответно долу ще е студен, горе топъл. Това значи, че много рязко ТП ще засмуче по-топла вода, докато е работила продължително време на макс и изобщо няма да има време за модулация. Затова по-добре помпата да работи постоянно, за да е по-равномерно разпределена темп. на водата в буфера, така ще модулира по-дълго време, докато ТП работи и няма да имаш голяма разлика в буфера горе-долу.
Сега ще ти обясня защо я направих да спира.
Основния буфер е с 4 тръби(класическо свързване)
Аз обаче го промених,понеже добавих още един последователен.
Подовото връща във втория,който пък е с 2 изхода,долу е вход от подовото,горе е изход към ТП(най топлата вода)
Когато ЦП на ТП не работи(явява се някакъв вид тапа),подовото върти водата през двата буфера.Взема от основния,връща я долу във втория и през горния му край я вкарва пак горе в основния.
Когато презз 10 Мин се ключва ЦП на ТП,тя вкарва топлата вода от горния край на втория буфер,в горния край на основния буфер.
С други думи ако работи постоянно я източва за норматив(тествано)
Добавях доста кранове по система и спирах пусках,докато постигнах,добър ефект.
Ще ти драсна една схема,че с обяснения е малко трудно.
jamezon - специалист

Имам предвид първо да наблюдаваш стойностите. Може да не трябва да променяш нищо. Може този параметър да е фабрично зададен. Затова снимай стойностите като се пусне, гледай кога точно от 80Hz ще падне надолу и пак направи снимка на стойностите. Също снимай като изключи.
Това обяснявам,няма такъв случай да я намали,направо изключва.(Плавно и постоянно надолу до 0Hz)
jamezon - специалист

Прикачен файл

IMG_20250120_140301883_HDR.jpg
Последна промяна от jamezon на пон яну 20, 2025 2:06 pm, променено общо 1 път.
Jacomo - специалист
А този буфер отдолу няма ли си изводи? Как ще се звърти през него вода?
Също има ли възвратен клапан на вертикалата да не позволява ТП да си върти през малкия кръг?
БГВ също няма връщаща тръба. Нещо схемата не е довършена.
Последна промяна от Jacomo на пон яну 20, 2025 2:33 pm, променено общо 3 пъти.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 1:11 pmJacomo написа:
А този буфер отдолу няма ли си изводи? Как ще се звърти през него вода?
Също има ли възвратен клапан на вертикалата да не позволява ТП да си върти през малкия кръг?
БГВ също няма връщаща тръба. Нещо схемата не е довършена.
Не я доначертах,защото БГВ-то в случая няма проблем.
То не е точно така,дето питаш за възвратния.
Отдолу има извод,който пак минава през втория буфер.

Ще начертая по хубава по късно.

Сега пак на въпроса.Намалихбтемпературята на 30° за да не я чакам и да проследя какво прави. Ефект няма!

29°-75Hz
30°-75Hz
31° - 75Hz
32° - 75-0Hz-off
шоп - майстор
пон яну 20, 2025 11:58 amjamezon написа:

Опааа,аз съм в грешка!
Този параметър не е това за което го мислех!
Screenshot_20250120-064914~2.png

Това е някаква простотия да лъже за градусите,когато реално е 30° и тоя е на 2° показва 32° а реално е 30....
На бойлера ми показваше 39° този параметър като беше на 8°,като го направих на 0 и бойлера падна на 31...... Същото се случи и с буфера...
Каква е тази глупост не знам
Не е еглупост. Много полезезна възможност е. Например ако удължаваш кабелите на сензорите може после да ги калибрираш.
Или както каза колегата ако инсталираш сензора контактно, а не в потопена гилза.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: