Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
filmatoplo - майстор
Важното е че Джеко спести за пиенето и мезето :partyman:
djeko - специалист
ЗА МНОГО ГОДИНИ НА ВСИЧКИ!!!Да така е filmatoplo ,за което благодаря на всички които ми помагаха,кой с каквото може,и кой с каквото знае!!!
emilvelkov73 - специалист
djeko написа:
COMPUTHERM Q7 RF е термостата.Котела работи докато достигне 22,2 гр. аколо 20 мин.После почива около 30 мин. и когато падне на 21,8 го включва отново.Водата в котела пада на около 45-50 гр.,но това ще го коригирам с термостат на помпата.
Здравейте,
да се включа и аз с един въпрос свързан със същият термостат.
Сложих същия да командва горелката,но се чудя дали не е по добре да се върже само към помпата,защото така когато не работи
водата на котела изстива до около27-30 градуса и после трудно загрява до 55 а пък и бойлера няма постоянно вода/та ако го сложа на помпата котела ще си епостоянно загрят между 45 и 55 градуса и бойлера ще си има вода/
Ще се радвам някой да сподели адекватно мнение
Благодаря предварително
LazarGanev написа:
kok, какви са тези 2-3 градуса хистерезис? Това ми се струва много некомфортно постоянно да лавира стайната температура в такъв диапазон. Аз процедирам така - стайният термостат управлява горелката и при достигане на зададената температура горелката спира, помпата продължава циркулацията. Това може и да вдигне стайната температура с половин градус над зададеното, но това само удължава времето на почивка на горелката. Котелът с арматурата и водното съдържание прави маса към 500кг, ако има и бойлер на малкия кръг стават 700-800кг буфер, който варира температурно между 50 и 80*С. Това увеличава инертността на системата и намалява честотата на палене, а в същото време стайната температура варира в много малки граници :wink:
Привет,
да разбирам ли от твойте думи че стайният термостат е по добре да е на горелката а не на помпата,моя в момента е на горелката но нямам вода в бойлера защото се включва рядко и бързо спира,ако го вържа към помпата няма ли да е по добре-хем ще има вода в бойлера хем температурата в котела няма да пада много за да загрява после трудно и бавно
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо нямаш термостат на помпата, който да я изключва под 60*С?
LazarGanev написа:
А защо нямаш термостат на помпата, който да я изключва под 60*С?
Ами да ти кажа честно нямам представа защо нямам,може бе защото не разбирам и никои не ми е сложил от всички майстори които са идвали/имам термостат който я пуска примерно на 50 градуса но после спира като падне на 30 градуса горе долу което според мен е много разлика в градусите за включване и изключване/
трябва ли да слагам още някакъв термостат да спира помпата или мога да вържа термостата към нея вместо към горелката
или пък ако е възможно термостата да командва и горелката и помпата
LazarGanev - "Велик майстор"
Ясно - термостата на помпата ти е с голям хистерезис - ако го смениш всичко ще се оправи. Според мен е по-добре стайния термостат да си управлява горелката, за да не включва тя излишно от време на времеза да поддържа температурата в котела
LazarGanev написа:
Ясно - термостата на помпата ти е с голям хистерезис - ако го смениш всичко ще се оправи. Според мен е по-добре стайния термостат да си управлява горелката, за да не включва тя излишно от време на времеза да поддържа температурата в котела
а как се сменя хистерзиса,аз дали мога да се справя,помпите са ми grundfos
и някакъв съвет ако може за бойлера как да се топли като горелката работи за малко
filmatoplo - майстор
Бойлера е свързан като радиатор -така ли :? .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: