пет авг 09, 2019 5:49 pmшоп написа:Ами в % си се смятат и загубите и печалбите, още повече ако с удвояване на инвестицията т.е. със 100% повече разходи получаваш под 50% увеличаване на печалбата.
Не го знам Антон и не му знам сметките. Загуби на топлина не се измерват в % а в Kw/h
Изолацията в момента е на смешни пари, а енергоносителите всяка година поспъпват. така, че да се сметне за: колко години ше се избие е въпрос без отговор.
Но в случая важното е: избие
Ми ще се избие и ще започне да носи печалба. Къща и подово се правят за срок на ползване мин 50 години.
Дори и за 13 години да се избие, следващите 37 носи печалба.... ами ако не са 13 год ами 7,5 год, защото енергоносителите поскъпват?!![]()
Като цяло не познавам човек инвестирал в топлоизолация, който след години да не съжалява, че не е добавил сантиметри.
Не съм му адвокат на radius, просто и аз си мисля, че има предел на удебеляване на изолацията, като за различните места в къщата този предел е различен.
Има и друг момент, по-точно моменти - първо-физически не може да се удебелява до безкрай, второ-все още няма данни или поне аз не знам за такива относно живота на изолаторите, като говоря за практически резултати, а не какво производителят е декларирал в резултат на лабораторни изследвания. В един момент може да се окаже, че тъкмо си избил парите на инвестицията и ще трябва да къртиш, вадиш и сменяш пластмасите.
Съвсем друго е когато се гони комфорт - имахме офис над гаражи, на всичкото отгоре половината под беше теракот - няма такъв ужас, в стаята може да е 26 градуса, а краката ти са лед. Подобна е ситуацията с последен етаж, а къщата има и двете. Съвсем скромен ми е опитът с къща, която лежи на земята т.е. няма мазета, гаражи и т.н. под стаите - къщата е над 20 годишна, тогава е нямало кой знае какви опции за изолиране на пода, пясък, а върху него талашитови плоскости - ами не е чак толкова леден подът, килимче, чехлички и вълнени чорапи се справят прекрасно.
Прикачен файл
313-poterya-tepla-doma.jpg (15.31 KиБ) Видяна 2633 пъти