• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
2v6 написа:
...Къде е разликата между пиролизата и газификацията на горивото?
Колега разликата между пиролизата и газификацията е в точно един химичен процес. А именно при газификацията се впръсква водна пара(може и др. вещество, но в практиката се е наложила водната пара) която при високи температури реагира с газовите компоненти получени при пиролизата(това е същността на газификацията), и от тук имаме по-голям добив на топлинна енергия при изгарянета на получената газова смес(в сравнение с енергия получавана при обикновенното пиролизно горене).
Zurlata - специалист
Малко отклонение от темата, ама сътворих нещо полезно.
Възоснова на техническите документации дето ми беше пратил Харалампи взех формулите и направих една програмка да изчислява топлинните загуби от многослойни прегради , тавани , стени, прозорци...
(Стъкло-Въздух-Стъкло, Картон-Вата-Тухла-Мазилка, и т.н.)

Гледам има и такава тема "Кое как се смята...." ще я пусна и там, някой може да му полезно, да си сметне котела :-D

Прикачен файл

HeatLost Calculator2.rar
(24.36 KиБ) Свален 294 пъти

Прикачен файл

HeatLost Calculator.rar
(22.31 KиБ) Свален 212 пъти
Последна промяна от Zurlata на нед фев 22, 2009 1:56 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
Iliev Labs написа:
...
GOOGLE не дава добри за нашия случай резултати за Специфичната топлоемност. Кажи и за другите достъпни материали.
В ръководството на зурлата, на стр. 11.

Прикачен файл

Cp.GIF
Специфичен топлинен капацитет на някои вещества и материали
Cp.GIF (12.13 KиБ) Видяна 4749 пъти
Iliev Labs - специалист
2v6 написа:

В ръководството на зурлата, на стр. 11.
И уикипедията прерових, нищо за огнеупорните тухли, шамота. До тук водата май е най добре?

П.П. Зурла, мерси за готината програмка!
Zurlata - специалист
Тая твоята идея за камерата цял ден умувам върху нея и ми изглжда много добра, и ако се оставят ревизионни отвори и на двете камери си мисля ако се появят сажди по-малко, дали няма да падат на дъното на втората камера преди изхода, и така към топлообменика да са по малко. А после от там си ги чистим от време на време.

Илиев, коефицента на топлопроводимост(различно е от спцифичен топлинен капацитет) на Желязобетон е около 1.6 а на плътните тухли е към 0.8 , което е около половината, по което съдя че , това което на теб ти трябва за бетона - спцифичен топлинен капацитет ще е близък до този на плътните тухли посочен в таблицата по горе...
ама само така си мисля по логиката, ако някой знае да сподели!
Ще поровя и из нета да потарса.

Прикачен файл

Котела на Илиев.jpg
Котела на Илиев.jpg (61.22 KиБ) Видяна 4970 пъти
ronik - специалист
n_a написа:
2v6 написа:
Топлите газове си се движат нагоре, но когато се охладят от топлообменника няма да са топли.
:)
Хитреци :) ! Имам два варианта за вас, изберете си. Първият - газовете ще се охладят, но все още ще са по-топли от външния въздух. И вторият - идващите от горивната камера горещи газове избутват охладените. :razz: :-D
Zurlata написа:
Малко отклонение от темата, ама сътворих нещо полезно.
Възоснова на техническите документации дето ми беше пратил Харалампи взех формулите и направих една програмка да изчислява топлинните загуби от многослойни прегради , тавани , стени, прозорци...
(Стъкло-Въздух-Стъкло, Картон-Вата-Тухла-Мазилка, и т.н.)

Гледам има и такава тема "Кое как се смята...." ще я пусна и там, някой може да му полезно, да си сметне котела :-D
Ма ти програмист ли си бил ве? :shock: :lol: Колко време ти отне да я напраиш? :roll:
Zurlata - специалист
1 час . Е кво не мога ли да си правя котли, кво като съм жичкаджия :-D

кат гледам и при двата варианта газовете излитат нагоре :?
2v6 - майстор
ronik написа:
... Имам два варианта за вас, изберете си. Първият - газовете ще се охладят, но все още ще са по-топли от външния въздух. И вторият - идващите от горивната камера горещи газове избутват охладените. :razz: :-D
...
Що не го направиш ти? Аз вече достатъчно съм пробвал.
2v6 - майстор
Antonii написа:
2v6 написа:
...Къде е разликата между пиролизата и газификацията на горивото?
Колега разликата между пиролизата и газификацията е в точно един химичен процес. А именно при газификацията се впръсква водна пара(може и др. вещество, но в практиката се е наложила водната пара) която при високи температури реагира с газовите компоненти получени при пиролизата(това е същността на газификацията), и от тук имаме по-голям добив на топлинна енергия при изгарянета на получената газова смес(в сравнение с енергия получавана при обикновенното пиролизно горене).
Благодаря за обяснението и на hygro за линковете!
То какво излиза:
1. Пиролизата е част от газифицирането на дървата.
2. От пиролизата се получават газове и кокс:

Изображение2.

3. В пиролизните котли на дърва се генерира и изгаря газ и кокс.

Интересно щеше да е да се пробва с тоя газ да се пусне едно ДВГ и да се прави ток :idea:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: