• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
2 пъти съм подменял на клиенти камини с котли :wink: по същата причина -много гориво гори пък не топли .100% съм сигурен че махна ли мойта и сложа котел ще се родя.Друго си е зареждане 2-3 пътив денонощие -др през 15-20 минути.Аз на втория етаж ми се потресе да мъкна баки от боя със дъва -плюс това се внася боклук и пушек има.
Виждам, че надделяват климатиците в тази дискусия. Незнам кой откъде е, но мисля, че има голямо значение за кой район се говори. Аз живея във Варна и както повечето хора имам мнение, че във Варна зимата е мека и в повчето случаи е най-оптимално да се отопляват хората с климатици. Обаче както всяко правило и тази зима беше изключение. Отоплявам две спални по 10м2 и хол 40м2, изцяло с климатици. За да съм по точен, климатиците ми са инверторни. Когато температурите спаднаха под -5 градуса, картинката коренно се промени. Зачестиха размразяванията, комфорта в стаите стана дискомфорт. Много трудно се достигаха 20 градуса в стаите. И както всички си спомнят студовете станаха по сериозни и по продължиелни (говоря за януари и февуари) климатиците при температура -15 градуса вече тотално спряха да вършат това за което са предназначени. Принудих се да ги изключа и да си включа радиатори. Съответно сметките за ток бяха: Януари 400лв., февруари 350лв. и март 300лв. Смятам, че това е доста показателно. Разбира се е редно да отбележа, че апартамента ми е северен (въпреки, че е добре изолиран) и под хола ми има подземен гараж, който е една бездънна яма за топлината която се опитвам да задържа в стаята.
Като извод ще отбележа. Климатиците като цяло дават добър резултат при температура +7 градуса и нагоре. Препоръчвам да се използват за охлаждане и за отопление само през междинните сезони. Ако става въпрос за отопление през цялата зима, по добро от водното отпление няма, независимо от горивото. Топлата вода си е топла вода :)
Извинявам се за дългия коментар, надявам се да съм бил полезен. :| :|
filmatoplo - майстор
Това с климатика го испитах на гърба си 2-3 години :wink: сега 7-8 години него ползвам -дори и през лятото не мога да го трая. :evil:
EDI - майстор
Зависи какви машини използвате, дали помещението има големи или малки топлозагуби и дали са правилно оразмерени за помещението.Моите и при -20 си работят като часовници - 09LDC и 10 SAVP-E.Все едно ги няма в помещенията.
phoenix - специалист
10 г. се отоплявам с една каминка. След първата година (тогава топлех само една стая) каминката стана на камина с водна риза с изцяло проектирана от мен водна риза. Така с новата камина вече топля целия етаж. Оказа се твърде мощна, и водата все беше на косъм от завиране та само се поддържаше да тлее. Следващата зима вече се окомплектовах и с бойлер със серпентина и каминката се поукроти. Така още 5г. си карахме с каминката. Етажа който топля е 50 квадрата всички стени външни, еднокатна провиснала дограма от някъде. Въпреки това навсякъде при нас 25-28 градуса, не се диша. Миналата година сменихме дограмата на етажа и нещата заспаха. Да вметна, че винаги отиват около 6 кубика дърва. От миналата година проблемите с комина се засилиха, очакваме бебе.... та по случая всички хамалогии по дърва, цепене, мъкнене, чистене, пушеци и каквото друго мръсно се сетите го елиминирах с разкарването на камината. На всичкото отгоре и баба ми на горния етаж се разболя на легло та вече трябва и 2-ри етаж да топля което са си + 50 квадрата. МИналата есен минаваме на изработена от мен термопомпа Въздух-вода. :
Извод 1:
ММММММММММ голям кеф, копчето на дистанционното цък и двата етажа топло + топлата вода. Като стане много горещо цък едно надолу и готово. Няма пушеци и нищо от горе изброените неща.
Извод 2:
За варна градусите станаха -18... климатика беше на скюзми брат, ама аз съм до тук..... е тъй то, ама с една много бърза реформа каминката я закачих в едната стая която не се ползва на 2-рия етаж последователно на термопомпата и айде 2 чувала с дърва от топливо и пак жега. Явно си требе бекъп.
Сметките от последната зима за ток:
12м - 280лв
01м.- 212лв
02м.- 215лв
03м.- 160лв
04м.- 113лв
05м.- 45лв
и сметката на термопомпата, щото съм и сложил контролен електромер:
от 01.12.2009 - 02.05.2010 - 3124 киловата * ~ 15ст. = 468лв. ток
харесва ми.
pavkatay - майстор
masteradmin написа:
Ако трябва да обобщим истината е в инверторните климатици.
Истината е в ТЕЦ-а :) .
Но ,при определени условия. Ако си случил на съседи, ТЕЦ и т.н.
Допреди 2 години сметките ми за парно(с 3-5 м2 топла вода) бяха 230-240 лв месечно при температура в стаите 19-21 градуса. Жилището е 65 м2 и се обитава целодневно.
След като преди 2 години смених прозорците( най обикновен 'Профилинк' с двоен пакет- бяло стъкло) и направих външна изолация-5 см стиропор сметките с топлата вода не надхвърлят 170 лв( за топла вода 40-50 лв) а температурата вкъщи пада под 23 градуса само,когато навън е под -15. Вече две зими не помня да съм ходил вкъщи с чорапи,дълъг ръкав и дълги гащи :-D . Само чехли нося за да подчертават,че е зима.
Често се случва,когато се прибера премръзнал от лов(понакога и от работа :sad: ) да си включа климатика за половин час да ми направи 30 градуса в стаята да се 'разтопя'.
Обичам топлото и температури от 19 градуса за мен са си студуване.
П.П. извинявам се за дименсията на топлата вода- имал съм предвид 'м3'. ( в квадратни метри си измервам парите и просто е грешка на езика :) )
valto4377 - напреднал
От всичко прочетено се убеждавам че;
На Ванко системата въздух вода е най приемлива.
1.Приемлив разход/като инвестиция и като сметки/
2.Няма хамалогия
3.Няма пушилки
4.Не е много шумна /в сравнение с климатик във всяка стая/
Аз се замислях по едно време за термопомпа вода вода но почти съм се отказал от тая идея въпреки че имам сонда до къщата почти неизчерпаема на 17 метра дълбочина.Зимата две три седмици температурите са под -10 - 15 градуса има и дни +15 +18.ФИЛМЕ аз така мисля а за тебе до морето това още повече важи.Догодина мисля да изхвърлям котела и да търся Ванко/за тая зима взех въглищата вече/
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбрах само защо ще изхвърляш котела - той е най-доброто допълнение на една термопомпена система въздух-вода, без него тя е недовършена. Не знам какви пари разчиташ да вземеш от него, ама веднъж на 5 години да те спаси от студ в някоя люта зима, пак си струва да стои. Виждаш какво стана това лято по южното черноморие и тези случаи ще зачестяват заради остарялата електропреносна и електроразпределителна мрежа. Лете лесно се изкарва без ток, ами зимъска без отопление? Ами ако машината излезе от строя и Ванко не може да дойде с дни заради преспите? Остави си котела в паралел и можеш да го палиш когато се наложи.
valto4377 - напреднал
Лазаре един ШОП като намисли нещо трудно можеш да го разубедиш даже и да не е прав. :lol:
Трябва ми помещението дето стои котела/а и много пушеци от него/
А за резервни варианти може да сложа разширителен съд с нагревател /при много студено време може да помага/а имам и една камина на дърва ако спре тока.
filmatoplo - майстор
Аз съм казал -която отоплителна система ми осигури топло на цена 600 лева за сезона ще я избера да замести сегашното ми отопление -Водна риза , 600 лв са дървата. :wink: Отоплението тук е 7-8 месеца-ако ми гарантирате сметки поне 100 лв на месец без хамалогия ще се навия , само че в тия сметки няма как да вкарам инвестицията за новото отопление. :wink:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: