• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikrum - специалист
Обърнете внимание как са завършени комините.Задължително е да са с противовтрена шапка аз съм с тип френско варелче и съм доволен. Други слагат въртящи или двойно т .Но при тези поривисти ветрове и разлики в налягане липсата на противоветрена защита ви бърка тотално обдухването че може и да върне дим, да кади и т.н.аз се главоболих наскоро с една горивна камера в която вятъра създаваше от обратна тяга и връщаше дим до циклон на пепел в негоряща камера..удължих комина с още 2.5 м с кюнци с обтяжки и сложих въртяща шапка и сега спи тягата е константа и подобра това на блок с 3 етажа над мен
miroalav8 - напреднал
На мен пар10 мие също 19 и пар18 [56]фабрично,което ми е малко странно понеже аз съм с по-малката камина 18kw. А оборотите на вентилатора бяха зададени пар24[130] и пар28[180]. Мисляси че оборотите на вентилатора са ниски понеже пламъка е оранжевеещ, а не бял и от там донякъде се опушва стъклото или се баркам.
ТиАс - специалист
nokoniko написа:
ТиАс написа:
miroalav8 написа:
Здравейте колеги, отскоро съм собственик на камина ЕКОСПАР alba 18kw и имам проблем свързан с зацапването на прозореца, и много силен пламък при запалване и горене(цялата камера се изпалва с пламък). Пробвъх с промяна на пар 8(от 10 на 2) но пак продължава да се зацапва.Та се чудех дали ако намаля и с колко параметри от 3 до 8 (подаването при разпалване) ще има някакъв ефект.Пар 97 трябва ли да е разичен от 0 и ако да каква стойност. Благодаря предварително.
Виж по-напред в темата.Аз от опита на другите настроих параметрите и сега се забелязва зацапването на стъклото чак след 24 часово горене.
Така е много лесно да се отговори. Просто кажи на човека как ти си реши проблема. Поне го ориентирай ..... :partyman:
Без заяждане моля,просто нямах време да пиша подробно и за това така отговорих.Ето това са моите параметри
P10 - 10,p18 - 20,p24 - 130,p28 - 180 по препоръка на други от форума.Ефект има,но аз увеличих след време р18-25,защото водата не ми се топлеше достатъчно.Другото много важно,което много пъти е коментирано са пелетите.В момента ползвам някакви украински,които са доста калорични,но ми пълнят кошницата с пепел за около 10 часа и така се налага да чистя камината по два пъти на ден,а и чернят стъклото.Предните ми пелети не ми създавах такива проблеми,но пък не бяха толкова калорични и налагаше камината да работи на auto и почти не достигаше Т на водата,а обикновено я държа на 3 или 4 степен.Освен настройките и пелетите са от голямо значение.До сега съм ползвал поне 5 вида пелети и при всички има разлика в калоричността,очернянето на стъклото и натрупването на пепел.Дано да бях полезен.
miroalav8 - напреднал
ТиАс като гледам твойте стойности за пар10 и пар18 са доста по ниски спрямо мойте, а оборотите на вентилатора са еднакви. Възможно ли е заради това да горят с оранжев пламък. Според ме зависимоста между пар10-18 и пар24-28 би трябеало да е правопропорционална( колкото увеличиш пар10-18 трябва и пар24-28, като намалиш пар10-18 трябва и пар24-28)
ТиАс - специалист
miroalav8 написа:
ТиАс като гледам твойте стойности за пар10 и пар18 са доста по ниски спрямо мойте, а оборотите на вентилатора са еднакви. Възможно ли е заради това да горят с оранжев пламък. Според ме зависимоста между пар10-18 и пар24-28 би трябеало да е правопропорционална( колкото увеличиш пар10-18 трябва и пар24-28, като намалиш пар10-18 трябва и пар24-28)
Честно казано въобще не бях наясно с тези параметри.Не че сега съм на ти с тях.Просто писах във форума за проблема с черното стъкло,едва успях да вляза във фините настройки,пак с помощ от форума и зададох параметрите на други двама потребители,които бяха споделили,че при тези стойности при тях няма проблеми и аз реших да пробвам.
nikrum - специалист
miroalav8 написа:
На мен пар10 мие също 19 и пар18 [56]фабрично,което ми е малко странно понеже аз съм с по-малката камина 18kw. А оборотите на вентилатора бяха зададени пар24[130] и пар28[180]. Мисляси че оборотите на вентилатора са ниски понеже пламъка е оранжевеещ, а не бял и от там донякъде се опушва стъклото или се баркам.
Аз съм намалил подаването на 56 при мен,твоите са фабр настр.Ако комина ти е зидан а не инокс смело вдигни вентилатора с 15 или 20 на мин и макс да компенсира неравностите отвътре.като разпалва пламъка да е бял и едва едва да има сини езици в средата където е запалката и ниско долу в кошницата.на мен иглолоистните пелети ми опушват черно въпреки че съм с малък прозорец като котел.съвета ми е да намалиш пар6 тъй като е възможно да ти препълва кошницата повече от необходимото за разпалване и да дими докато изгори начално натрупаните пелети
miroalav8 - напреднал
Аз сам намалил пар3 и пар4 но ще пробвам ,тях ще ги варна в начални настроики а ще намаля пар6. Пар8 съм го направил от 10 на 2, да го върна ли и него в начална стойност(10).
miroalav8 - напреднал
Параметри може ли да се променят по време на работа на камината и ако да дали отчита веднага промените.
nokoniko - специалист
Здравейте- да попитам, когато камината работи в модулация прави ли си периодичните почиствания /например през 20 мин./ , защото колегите, който са със шуменските казват, че техните не почистват, когато са в модулация и това е една от причините да се затлачва кошницата ? :?
nikrum - специалист
miroalav8 написа:
Параметри може ли да се променят по време на работа на камината и ако да дали отчита веднага промените.
Може докато гори да се променят и си ги приема със закъснение от около 10 сек.Конкретно в твоя случай промяната на параметри.5,6,8 ще я усетиш след като загасне и при следващо разпалване.Според мен си върни пар 8 на 10 пак.пар 3 и 4 също ги остави фабр те са само за фаза подгряване.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: