Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
6osi6 написа:
bobi, не можеш да купиш автомобилна сонда от Меркобел. Диаграмата която си дал, не е за автомобилна сонда.
Има начин, по който се смята отопляема кубатура. Взима се Δt с разлика от външна и вътрешна температура - примерно външна 0, вътрешна 21 и 17°C. Умножава се квадратурата на помещенията с различната за тях Δt, събира се и се дели на Δt 21.
В твоя случай, при температури 21 и 17°C , сметката ще е (151 × 17) + (254 × 21) ÷ 21 = 376 м2 :yawinkle:
6osi6, 6osi6, в постовете си във форума отбелязваш правописните и пунктоационни грешки на съфорумците, при положение, че не сме на изпит по български език. "Пишеш" двойка на колеги, които изпускат запетая!!!

Карай го по-спокойно. Иначе ние трябва да ти пишем двойка по математика. Смяташ кубатура, пък използваш мерната единица м2?!?!

Боби, те покани на гости, пък ти започна да му смяташ къщата според сателитни снимки:-) Да не го докладваш на НАП за укриване на данъци?:-)

Имах намерение да те поканя на вино, ракия или бира + съответните мезета и в моето котелно, но не желая някой да ми пресмята квадратурата на двора, постройките и т.н.

П.П. а с Боби съвсем скоро ще се чуем и надявам се да се видим. Имаме си телефоните. За мен той е един от няколкото номер 1 във форума и изобщо сред феновете на оптималното и икономично отопление в Бг.

Наздраве и нищо лично.
6osi6 - майстор
шоп написа:
да ти пишем двойка по математика.
Височината е ясна. 2,6 м.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Боби, те покани на гости, пък ти започна да му смяташ къщата според сателитни снимки:-) .
шопе, bobi сам си сложи снимка на къщата, а квадратурата я даде тук след като му я поисках - публично достъпна е. Давам пример как се смята кубатура на отопляеми площи. Който иска може да си приравни квадратурите, вместо да пише - "Отоплявам 120 м2 с 21°C, но имам и 40 м2, в които температурата е 19 °C понеже не е изолирано".
Вичи - специалист
Мерят се и сравняват несравними неща. Единствения начин да се установи ефективността на един котел е топломер и сравняване на цената на получената енергия. С числата, които всеки вади се сравнява по-скоро енергийната ефективност на различните жилища, при това доста неточно. Ако трябва да посоча 5 фактора за нисък разход на пелети, степенувани по важност, котела и горелката ще са на последно, с незначително влияние. Очевидно е, че повечето потребители са изтървали невъзвратимо възможността за ниски разходи и се надяват да намерят тук някакви вълшебни ламаринки, сонди, регулатори, отвори за въздух и т.н. и даже вярват, че е възможно. Иначе, да възможно е жилище да поддържа нормална за живеене температура, при -12 гр. външна, с 10 - 15 Вт/кв. м., но не си струва инвестицията.

Досега съм на 1927 кг. пелети, 20,5 средно на ден, за 200 отопляеми кв. м.. като:
- не лъжа, които не вярва да заповяда със собствен термометър, кантар и ролетка. От мен домашни ракия, вино и мезета. С единственото условие после да напише тук Вичи лъже/не лъже.
- температурата е нормална за пребиваване по къс ръкав, спане отвит, на първия етаж се пуши и проветрява редовно.
- Котела ( обикновен, средно скъп) няма почти никаква заслуга.
- икономически не мога да обоснова инвестициите за този сравнително нисък разход.
Ще си позволя няколко съвета.
- Тези, които тепърва строят, да мислят навреме - преди първа копка, на груб строеж е безвъзвратно късно.
- Не залитайте по скъпи котли - не се изплащат. Да ме прощават форумците - продавачи на такива.
- Няма вълшебни евтини ъпгрейди и настройки, ако имаше конструкторите да са ги вградили отдавна.
Колегите, които са в заварено положение, при възможност да си сложат буфер - ще реализира икономия от над 10% - невъзможна с нищо от горната точка.

П.П. Миналата година обещах 50 кила ракия на този, който ми направи котела да дава 4 Квч с един килограм избрани от него пелети. Уви никой не се нае, обещаното още е в сила.
Ами най вероятно интересът му е е предизвикан от това,че някой го е направил на будала,а в крайна сметка и ти сигурно не обичаш да те изкарат будала."Ето за днес разхода при средна -15.. но вятъра утихна от вчера 60.2 кг 21 гр. 400 м2 "Може и да си читав човек,обаче виж как представяш нещата и после хората започват да си блъскат главите защо при него разхода е много по различен!Ми ти в тези 400 кв имаш радиатори сигурно в 200 кв .
6osi6 написа:
Трифон П.Трифонов написа:
6osi6 написа:
bobi, не можеш да купиш автомобилна сонда от Меркобел. Диаграмата която си дал, не е за автомобилна сонда.
Има начин, по който се смята отопляема кубатура................= 376 м2 :yawinkle:
Тука нещо са увъртя в цифри.
По лесно ще е да са придържаш към Разход на пелети
Няма увъртане. Зависи какво слагаш като квадратура и температури. Ако имаш два етажа по 182 км2 и таванско 40м2 - които отговарят на височина 2.6 м - общо 222 м2 отопляваш с 21°C, при външна температура нула. При тях сметката не се изменя (222 × 21) ÷ 21 = 222. Искаш да прибавяш към тах стълбище и др. примерно 40 м2, които отопляваш със 17°C. и да приравниш квадратурата към стайната температура. тогава умножаваш по 17 и делиш на 21- (40 × 17) ÷ 21 = 32 м2. Или, при определен разход на пелети, отопляваш общо 254 м2 с t21C° при външна нула. Така може да добавиш и квадратурата на котелното и др. помещения, с приравнена квадратура и температури спрямо основните площи.
Бе шоси ли си моси ли си....и ли боси,
не ти знам името , ма и ти си в матрицата. Чети мноооого внимателно! Иначе видно е, че си интелигент левент, обаче тез цифри ви побъркват. Или жените не са ви подметнали още, та има време за писане.
Излезти малко от тунела уа пичуви! Ей сига й времи за ракия.
Здравейте, пиша ви с един въпрос.
Горелката бисолид 32 отоплявам 2 ет общо 130кв и бойлер 150л.но много гори 4-5 чувала на денонощие.
Със стаен термостат съм нагласен на 22гр.през деня и 18гр.през нощта.
Като чета на повечето хора постовете че с пелети се топлят с 2чувала че и по-малко и направо ви се плаче.
Кажете какво трябва да увелича или да намаля, за до оправя този скъп проблем.
Оги-пз написа:
Здравейте, пиша ви с един въпрос.
Горелката бисолид 32 отоплявам 2 ет общо 130кв и бойлер 150л.но много гори 4-5 чувала на денонощие.
Със стаен термостат съм нагласен на 22гр.през деня и 18гр.през нощта.
Като чета на повечето хора постовете че с пелети се топлят с 2чувала че и по-малко и направо ви се плаче.
Кажете какво трябва да увелича или да намаля, за до оправя този скъп проблем.
След като вече си купил ненужно мощна горелка, увеличи топлоизолацията на жилището на пролет, после чети за буферен съд.
lz2skt - специалист
Колеги,едно проучване ако може свързано с разхода.Лично на мен ми се струва,че в много студените месеци топленето на бойлера с дървесни пелети,а и със слънчогледови при повишена консумация на т.вода не е много оправдано икономически и може би е по-добре на ток.Какво мислите по въпроса ?
lz2skt написа:
Колеги,едно проучване ако може свързано с разхода.Лично на мен ми се струва,че в много студените месеци топленето на бойлера с дървесни пелети,а и със слънчогледови при повишена консумация на т.вода не е много оправдано икономически и може би е по-добре на ток.Какво мислите по въпроса ?
Някой беше правил сметки, че на слънчоглед цената е 6 стотинки за киловат, докато тока е ок. 10 нощна и 20 дневна.
Освен това, трудно ще подкараш бойлера с 20 киловата, когато ти е необходимо, докато една конвенционална камина ще къпе доволно когото трябва.
Грешка. Пелетна камина с водна риза.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 10, 2017 6:41 pm, променено общо 1 път.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: