Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
Средно дневните температури при мен се задържат от-12,5 до -12,9 и горелката хапва по 35 кг.на денонощие.
Стоян Славев - специалист
Оги-пз написа:
Здравейте, пиша ви с един въпрос.
Горелката бисолид 32 отоплявам 2 ет общо 130кв и бойлер 150л.но много гори 4-5 чувала на денонощие.
Със стаен термостат съм нагласен на 22гр.през деня и 18гр.през нощта.
Като чета на повечето хора постовете че с пелети се топлят с 2чувала че и по-малко и направо ви се плаче.
Кажете какво трябва да увелича или да намаля, за до оправя този скъп проблем.
Първо намали мощността на горелката,второ не им вярвай много,малко са хората с нисък разход. :-D
wankata7108 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
lz2skt написа:
Колеги,едно проучване ако може свързано с разхода.Лично на мен ми се струва,че в много студените месеци топленето на бойлера с дървесни пелети,а и със слънчогледови при повишена консумация на т.вода не е много оправдано икономически и може би е по-добре на ток.Какво мислите по въпроса ?
Някой беше правил сметки, че на слънчоглед цената е 6 стотинки за киловат, докато тока е ок. 10 нощна и 20 дневна.
Освен това, трудно ще подкараш бойлера с 20 киловата, когато ти е необходимо, докато една конвенционална камина ще къпе доволно когото трябва.
Определено е по добре да се топли водата с пелети и то слънчогледови.До 1 Април аз го топля моя бойлер с котела на пелети след това започва да се ползва слънцето и ток само ако е облачно и така почти до края на октомври и после пак от котела.Бойлер 150 лт.
andy_forresite - майстор
Оги-пз написа:
...Горелката бисолид 32 отоплявам 2 ет общо 130кв и бойлер 150л.но много гори 4-5 чувала на денонощие.
Със стаен термостат съм нагласен на 22гр.през деня и 18гр.през нощта.
Като чета на повечето хора постовете че с пелети се топлят с 2чувала че и по-малко и направо ви се плаче...
А котелът какъв е? Колко е горило отпреди нова година? Има ли, къде и каква топлоизолация, дограма и врати как уплътняват? Успява ли да стигне градусите, колко време седи на пауза?
Първо, няма как да знаем дали всеки обявен разход е реален. Второ, има къщи и апартаменти, които се отопляват с изключително малко топлина. Една лампа, телевизор и радиаторът току-що се е загрял целия и вътре става топло (то реално и не става студено там), изключва и следва пауза с часове. Така се постигат тези 1-2 опаковки. Ако и у вас имаш паузи по няколко часа може да има какво да промениш по настройките че да гори по-добре. В противен случай няма смисъл да се измъчваш с въпроса дали настройките на горенето са оптимални. И трето, в 70% от случаите се сравнява енергийната ефективност на жилище с друго. С други думи колко квч енергия на кв.м. на годишна база се потребява от това жилище. Отделен въпрос е, че ... сигурно си забелязал ... за разход говорят само хората с нисък такъв и тук-там по някое оплакване, което е продиктувано от какво? От обитателите на нискоенергийни жилища.

Средната цена на тока за ЧЕЗ е 0,20 лв. Дневната е 26 стотинки, а нощната не знам. Голям бойлер - голямо количество енергия да се затопли, значи с пелети, стига да не са от къде казахте там че имало по 430-500 лева. Е с такива точно не знам дали си заслужава. А малкия 80 л бойлер става всякак. След мое къпане гледам кривите на температурите и едва се разбира че е точена вода. След половин час водата пак е колкото си е била, може би по-рано.
1115 - специалист
Мразя ЧЕЗ, ама май си се объркал с цената на тока, по-евтин е от 26ст дневна.
Грубо 21/12ст .
Вичи - специалист
докато тока е ок. 10 нощна и 20 дневна.
andy_forresite написа:
Средната цена на тока за ЧЕЗ е 0,20 лв. Дневната е 26 стотинки, а нощната не знам.
Мили хора, цената на ЧЕЗ за битови абонати е еднаква навсякъде и се проверява за една минута. Толкова ли е трудно да се пишат верни неща?
Вичи, ще ни осветлиш ли? И за Енерго-Про, моля!
1115 - специалист
Вичи, ще ни осветлиш ли? И за Енерго-Про, моля!
За ЧЕЗ ползвам ЦЪК
За ЕнергУ Про - немам идея, но Вичи може и да знае.
Svezar - специалист
Ей сега го смятах по сайта на ЧЕЗ и го докарах между 20 и 21 стотинки /много дребни цифри има след запетайките/ за дневна и 12 стотинки за нощната ! :wink: На EVN са същите ,плюс минус някакви незначителни стотни !
Вичи, ши издребняваме ли в сметките или да приемем средна цена ОСУМНАЙСИ стотинки за киловат върху час електроенергия.
Това прави 3 пъти по висока цена от цената за РАЗХОД НА ПЕЛЕТИ. Слънчогледова люспа.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: