Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Мда не бях го забелязал това, преди filmatoplo да го отбележи. Принципно за такава мощност пелетни камини коминът е 80мм. Така, че явно съм на прав път с разсъжденията си, че ще има по-големи загуби от обявените.

Има и още нещо - винаги производителите дават поне три вида мощности - обща мощност, обща полезна мощност и мощност към водната риза. Като се има предвид, че общата мощност е тази, която е съвкупност от общата полезна мощност и мощността, която излита през комина. Общата полезна мощност следва да е мощността на водната риза заедно с излъчващата мощност в помещението, където се намира. И последно мощността на водната риза, което е реалната мощност отдавана на водата.

Тук виждам само два вида и от техните данни излиза, че тази камина не праща нищо в комина. Ти си прави изводите.
iva6ki - специалист
Това намерих като схема, а за димоотвода
да не би като е на 12в да е с по слаб вентилатор
и това да изисква по голям диаметър.
"Разход на ел.енергия при работа 12W"

Прикачен файл

14038.jpg
14038.jpg (69.06 KиБ) Видяна 3694 пъти
adi_muc - напреднал
filmatoplo написа:
За Ади , аз бих заложил на пелетна горелка 4-то поколение на Ерато работеща със стандартни по параметри пелети, ако ще се заиграваш с качеството на пелетите може да погледнеш и към Грейко -съвета ми е поне да си ги видял и двете в действие :wink: .
Благодаря за съвета,ератовската има начин да я видя в действие но тази на Грейко ........!!! Така че ако им някой такава да сподели или ако има възможност бих дошъл да я видя аз съм от София.Котлето на Бош добър избор ли е или да се насоча и кам друго,питам защото от време на време ще го ползвам и на твърдо гориво(предимно изрезки от мебелни плоскости)
syncho - майстор
С тази схема ми се потвърдиха някои от предположенията и изникнаха нови притеснения.

12V DC това е сигурно за електрониката. За да има "калориферна част" както те я наричат тази камина трябва да има два вентилатора поне - единия за калорифернта част и единия за изгорелите газове. Тези вентилатори работят на 220V AC за да могат да се упраляват честотно. От там и другото ми притеснение - прекалено малка електрическа мощност е дадена при работа. С тези 12W, които са дали ми е интересно кое първо захранват - някой от вентилаторите или електрониката или шнека за пелетите. То един компютърен вентилатор ти е 5-6W. Да не говорим, че тази камина трябва да може да управлява и помпа, от където ще дойдат около 60W само за помпата. Просто всичко в тези технически данни малко мирише.

Другото голяма притеснение, което ми идва на ум е, че шнека за пелетите им е поставен хоризонтално и директно изсипва пелетите в потата за горене. Това си е една голяма възможност при едно добро горене на камината за възпламеняване на пелетите покрай шнека и от там в бункера!!! Това е много вероятно даже особено при ниска тяга в комина - все от някъде трябва да излязат горещите газове. Никъде не виждам да е прекъсната връзката м/у високата температура и подаваните пелети, както е при повечето камини.

Според мен има прекалено много въпросителни, че даже и удивителни (!!!) около този продукт.
iva6ki - специалист
Значи отпада като вариант мерси на отзовалите се.
Пуснах им запитване ако решат да отговорят ще споделя
за инфо :wink: .Ще се търси друга.
adi_muc - напреднал
Ако някой е виждал и има какво да подели за тази горелка в комплект с котел,то много ще съм благодарен :supz:
http://www.nekoterm.com/index.php?MhObg ... Kzgti-gRaL
Strahil - специалист
:drinkers:
- на Ерато са горелките - модулиращи , а котлите са чешки и аз ги мернах на една тв.реклама .Сега се загледах и на доста добри цени ,че в официалния сайт им сайт http://bisolid.eu/?lang=bg&mod=9 нема такова инфо
adi_muc - напреднал
Здравейте,имам следното питане-тъй като съм се спрял на котел бош на който ще монтираме и пел.горелка но дали да си взема 32KW или 45KW понеже в момента отоплявам около 180-190кв а има и още 70 които все някога и тях ще се наложи да затопля та въпросът ми е дали ако сложа котел 45KW ще работи добре със горелка до 35KW или да е по мощна,защото системата ми е гравитачна със дебели тръби и най различни радиатори (тръбни,алумин,панел)и бойлер.В магазините като отида един вика котел 32 друг 45 ...... иди ги разбери :sad: Благодаря за всеки съвет
syncho - майстор
adi_muc според мен за толкова голяма площ по-добре малко по-мощната горелка. Все пак 440м2 са си доста. Зависи разбира се дали имаш добра изолация, както и добра дограма и т.н.
filmatoplo - майстор
Как 45 клв -много е :x нали става дума за бъдещи 260 кв .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: