Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте от тази зима имам два проблема които се появяват периодично с камина commo 21 !!!!
Така проблемите се проявяват по следния начин,като да вметна че камината се управлява от стаен термостат !!!!
Понякога когато падне температурата и на стайния термостат на дисплея се показва знака с пламъка че е подал сигнал да пали камината(правил съм си опити)чува се от приемника УЖ че щтрака нещо като реле обаче все едно към камината не пуска сигнал,и трябва да си играя по няколко пъти да намалявам градусите и да ги вдигам и тръгне!Не го прави постоянно но от време на време и е дразнещо особено през нощта!
Така втория проблем се изразява в това че тръгва камината разпали се и след една минута сама гасне все едно е достигнала температура а всъщност не е! След няколко паления и гасенета зацепва и гори и сума ти време няма проблем два пъти вече този сезон ми ги прави! от тази зима започнаха тези аномалий,и си мисля да не би стайния термостат нещо да бъзика нещата!
Имам и един въпрос към вас по скоро от любопитство вие по колко запалки сменяте на сезон защото аз вече се отоплявам около 6 или 7 години с нея и всеки сезон ми гори по една и сменям!??? Благодаря предварително и бъдете здрави! :)
нед яну 19, 2025 7:57 pmdarinborisov написа:
Здравейте от тази зима имам два проблема които се появяват периодично с камина commo 21 !!!!
Така проблемите се проявяват по следния начин,като да вметна че камината се управлява от стаен термостат !!!!
Понякога когато падне температурата и на стайния термостат на дисплея се показва знака с пламъка че е подал сигнал да пали камината(правил съм си опити)чува се от приемника УЖ че щтрака нещо като реле обаче все едно към камината не пуска сигнал,и трябва да си играя по няколко пъти да намалявам градусите и да ги вдигам и тръгне!Не го прави постоянно но от време на време и е дразнещо особено през нощта!
Така втория проблем се изразява в това че тръгва камината разпали се и след една минута сама гасне все едно е достигнала температура а всъщност не е! След няколко паления и гасенета зацепва и гори и сума ти време няма проблем два пъти вече този сезон ми ги прави! от тази зима започнаха тези аномалий,и си мисля да не би стайния термостат нещо да бъзика нещата!
Имам и един въпрос към вас по скоро от любопитство вие по колко запалки сменяте на сезон защото аз вече се отоплявам около 6 или 7 години с нея и всеки сезон ми гори по една и сменям!??? Благодаря предварително и бъдете здрави! :)
От 8 години съм с ALFA PLAM COMMO21,
за 8 години съм сменил една запалка.
bmahob - майстор
за стайния имасхема как да говържеш и трябва в менюто да избереш да следва първо него писано е по назад в темата. С тия стайни , пали и гаси като щурава, ма чак пък на година заплака, аз да не се фаля 8 години не съм още сменял........ :-D пну да не чуе дявола :snakeman:
вт яну 21, 2025 3:57 pmbmahob написа:
за стайния имасхема как да говържеш и трябва в менюто да избереш да следва първо него писано е по назад в темата. С тия стайни , пали и гаси като щурава, ма чак пък на година заплака, аз да не се фаля 8 години не съм още сменял........ :-D пну да не чуе дявола :snakeman:
Стайния термостат е настроен още както е инсталирана камината и досега не е имало такива проблеми!
Що се отнася до запалката,според мене е нормално на сезон да заминава една,като се има в предвид че тя на ден се пали и гасне по сто пъти,колко да и е живота на тази запалка!?
Ако се пали днес веднъж и не гасне съм съгласен да изкара дълго време!
Zaki - помощник
Здравейте, от известно време ми дава грешка Alarm 5 no light Como 21. Горивната кошничка се чисти всеки ден, пелетите се ползват на още 2 алфи които нямат този проблем а се чистят по-рядко от моята.Камината я ползвам от 7 8 години преди 3 сменявах запалката. Когато даде грешка пелетите са топли и парят, изсипвам кошничката връщам я и от втория път запалва. Увеличих параметър 8-6-1 беше на 18 направих го на 20. 8-6-2 беше на 2 пробвал съм го на 3 и 4, 8-6-4 подаваше 1.1 настроих го на 1.3, запалката е на около 2 милиметра от кошничката,Кумина е чист дърпа силно печката се чисти 2 пъти седмично и проблеми с горенето няма и въпреки това на 2 3 паления 4 тото е провал. Някой с някакви идеи, дали запалката си заминава или аз бъркам нещо в настройките? :?
ivanovbg - майстор
Огледай дали са хлабави винчетата на клемите и там дали няма нагоряло. Запалката грее, но явно недостатъчно. Или около запалката се е позадръстило с пепел и намалява потока на горещия въздух. Върни си нормалните настройки. Не е от тях.
Zaki - помощник
вт яну 28, 2025 2:45 pmivanovbg написа:
Огледай дали са хлабави винчетата на клемите и там дали няма нагоряло. Запалката грее, но явно недостатъчно. Или около запалката се е позадръстило с пепел и намалява потока на горещия въздух. Върни си нормалните настройки. Не е от тях.
Днес разглобих камината и проверих в платката няма нагоряло, винтовете не са разхлабени. На запалката крепежа който я държи към металния кожух го развих но запалката беше плътно напред, кожуха също го проверих но и той беше до край.Почистих входния отвор за свеж въздух от външната страна и имаше пепел в него, вътре под кошницата отворите не бяха запушени защото ги чистя всеки път когато чистя камината. Върнах фанричните параметри които бях променил преди това и камината се запали, ще я наблюдавам и ще пиша какво е развитието. Благодаря и лека вечер!
RRT - напреднал
По скоро колега, намали подаването на пелети при стартиране. Според горния ти пост си го увеличил, а трябва да го намалиш. В такъв случай ще има по-малко пелети и съответно ще се запалят по-лесно. Моето е на 0.7
Здравейте,

Искам да попитам относно Комо 15, какъв е сервизния код? Видях че за Комо 21 е A9, но за Комо 15 не успях да намеря. Същият ли е или е друг, някой има ли го?

Благодаря предварително!

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: