• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
BobyB написа:
Това сумарно ли е? Ако да - много добре, макар че като гледам през лятото явно е около 70 лв а може и по-малко. Моя ток е около 150 лв лятото, по-скоро 170-180. Зимата в по-меките месеци около 300 лв, а предния месец беше 420 лв сумарно.
Да, това е крайната сметка за плащане , извадка от сайта на ЧЕЗ.

аз следя консумацията само на термопомпата и отделно на цялата къща. Основните консуматори са пералня, миялна и печка. Смятам лятото да сложа термосифонна вакуумно тръбна слънчева инсталация (купена е и седи в гаража), да сменя пералнята с модел с отделен вход за топла вода (от солара), да сложа термосмесител към миялната и като сериозен консуматор да остане само печката.
Идеята е да не амортизирам термопомпата лятото за топла вода.
BobyB - специалист
naughty написа:
BobyB написа:
Това сумарно ли е? Ако да - много добре, макар че като гледам през лятото явно е около 70 лв а може и по-малко. Моя ток е около 150 лв лятото, по-скоро 170-180. Зимата в по-меките месеци около 300 лв, а предния месец беше 420 лв сумарно.
Да, това е крайната сметка за плащане , извадка от сайта на ЧЕЗ.

аз следя консумацията само на термопомпата и отделно на цялата къща. Основните консуматори са пералня, миялна и печка. Смятам лятото да сложа термосифонна вакуумно тръбна слънчева инсталация (купена е и седи в гаража), да сменя пералнята с модел с отделен вход за топла вода (от солара), да сложа термосмесител към миялната и като сериозен консуматор да остане само печката.
Идеята е да не амортизирам термопомпата лятото за топла вода.
Абе и аз мислех за солар, ама Коликовски вика че компресора има едни 150 000 часа живот средно, а тогава соларната система излизаше едни 3000 лв примерно, няма изплащане като се сметне че термопомпата топли на около 1/3 от разхода на ток.
naughty - специалист
аз взех китайски термосифон 220л, не под налягане; цената им е съвсем разумна защото са от по-тънка неръждавейка. Излезе малко под 1000лв, сега има промоциийки
BobyB - специалист
naughty написа:
аз взех китайски термосифон 220л, не под налягане; цената им е съвсем разумна защото са от по-тънка неръждавейка. Излезе малко под 1000лв, сега има промоциийки
Как така не под налягане, не го схващам как ще се върже във водопроводната система? Както разбирам идеята е че бойлера е част от системата, не се ползва другия бойлер със серпентина дето е към термопомпата, тогава се прескача някак бойлера на термопомпата, добре, но как се връзва към водопровода?
joro_vn - специалист
Може би като тоалетно казанче с поплавък ?
LazarGanev - "Велик майстор"
На принципа на проточния бойлер - за да потече топла вода от бойлера - отваряш кран преди него и студената вода изтласква топлата
naughty - специалист
Да, контура на термопомпения бойлер се изолира с едни врътки.

Отгоре на слънчевия бойлер има пълначка на принципа на тоалетното казанче. Самият бойлер има преливна тръба отгоре и не е под налягане. Така се избягва опасността от ефекта "бомба".
Изображение

Топлата вода върви надолу на "самотек" ИЛИ при липса на достатъчно денивелация с една такава помпичка 90W

Предназначена е само за Термосифонните Атмосферни Колектори , когато не може да се постигне необходимата височина на монтажа и налягането на топлата вода е ниско. Включва и изключва се при отваряне и затваряне на крана за топла вода.

Изображение

та на тази цена и с включване на пералня+миялна към солара системата ще се изплати за 2 години.
naughty - специалист
BobyB написа:
Коликовски вика че компресора има едни 150 000 часа живот средно
(150 000 / 24 часа на ден) / 30 дни в месеца = 208,3 месеца

не ми се вярва да ти кажа компресор да работи 17 години нон-стоп. сигурно има някоя нула в повече?
kuuuuuul - майстор
naughty Ти май беше на 700м надморска височина,как са тем. зимата сигурен ли си че няма да замръзне с-мата :?
naughty - специалист
kuuuuuul написа:
naughty Ти май беше на 700м надморска височина,как са тем. зимата сигурен ли си че няма да замръзне с-мата :?
бойлера отгоре е с бая изолация, казанчето също. вакуумните тръби ги дават да не мръзнат до-45 градуса, пък ще видиме..

все пак съм предвидил и изтакачка и няма да тествам дали ще самръзне :)

За Ноември-Март ще източвам солара за да не експериментирма излишно, пък и тогава работи отоплението и ми грее другия бойлер.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: