• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bigdragon - майстор
dobrev написа:
Има ли някой информация от къде да купя разширителен съд 50-60 литра, правоъгълен с височина не по голяма от 35 см?
Не питаш в правилната тема, но да ти кажа нещо по въпроса.
Доста плосък ще е такъв РС и готов няма да намериш. Щом ще е квадратен, явно е за отворена система.
Предлагам ти да вземеш гърне от 50 литров хоризонтален бойлер, без изолацията е ф320 , слагаш му нивомерно стъкло и си ти...
dobrev - специалист
bigdragon написа:
dobrev написа:
Има ли някой информация от къде да купя разширителен съд 50-60 литра, правоъгълен с височина не по голяма от 35 см?
Не питаш в правилната тема, но да ти кажа нещо по въпроса.
Доста плосък ще е такъв РС и готов няма да намериш. Щом ще е квадратен, явно е за отворена система.
Предлагам ти да вземеш гърне от 50 литров хоризонтален бойлер, без изолацията е ф320 , слагаш му нивомерно стъкло и си ти...
Нещо такова взе да ми се върти в главата и на мене. Утре отивам да търся 50 литров балон /водосъдържател/. Съда при мен е скрит над окачения таван и нивото го регулирам с допълване, от време на време, докато тръгне вода от тръбата на преливника. При първото загряване :hot: излиза още вода и готово!
bigdragon - майстор
Студената вода връзваш към системата, преливника ще ти бъде топлата вода.
Намери начин над водната повърхност да имаш гарантиран и постоянен достъп към атмосферата, или устройство за разкъсване на сифона на преливника.
Например преливната тръба да няма хоризонтални и възхотящи участъци и да е с достатъчен диаметър, за избягване на капилярният ефект в тръбата...
Иначе, като започне преливане, ще вкараш въздух в системата през някой обезвъздушител...
Здравейте, нов съм за форума. Решил съм да сложа буфер (подово отопление на пелети/дърва), но искам да свържа и бойлера с отоплението, но и със солар. Въпросът ми е доколко схемата дадена в началото на тема "Буфер" е ОК, ако преди буфера водата от котела минава първо през бойлера (по серпентина). Не съм специалист, с логистика се занимавам и разчитам на логиката. Отделно разбирам, че замазката над подовото трябва да е с фибри (какви са тези фибри, предполагам в бетонните възли са наясно?). Иначе бях чел за фугите, които се оставят в замазката (заради разширението).
Опитах да "доначертая" схемата с отоплението, бойлера и солара. Ще се опитам тези дни да предложа на дискусия и същата схема, където буфера да играе роля през лятото на резервоар за вода + хидрофорна помпа, която да се включва при падане на налягането на водоподаването (като се съобрази налягането естествено). Но хайде като го начертая схематично, да го коментирате вие като специалисти и хора с опит.
@ до Лазар Ганев - аз съм от Варна и в момента съм на етап завършен груб строеж. От прочетеното във форума, виждам че сте специалист и имате опит. Имам интерес да ме консултирате за детайлите на отоплителната система, а евентуално и при изпълнението (срещу съответно заплащане). Не намирам във форума директни координати за връзка, затова пиша тук.

Прикачен файл

shema-1 VAR.1 Boiler BGV.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Evreina написа:
@ до Лазар Ганев - Не намирам във форума директни координати за връзка, затова пиша тук.
Здрасти,
да наистина не съм оставил директни координати за връзка, понеже не съм намерил начин да ги сложа в профила си. Единствената възможност май е да ги изпиша в подписа си, което не ме кефи. Все пак който търси - намира :wink: . Имаш ЛС.
kkostadinov - напреднал
Здравейте,

Преди години, когато започнах от единия край с изграждането на отоплителната си инсталация дори не си и помилях за това, което ще напиша по - долу, но факта е, че изпълних посочената схема /два поста нагоре, т.е. тази от 1 ва страница/ ако не на 100 то на 99 %, работата на котела се промени коренно!!! Системата стана изключително инертна и плавна, разхода на въглища намля драстично, да не говорим за комфорта в помещенията!

Използваните уреди са:
- Дакон Дор 16 кв
- буфер 500л. - 1 серпентина
- бойлер 200 л. - 2 серпентини
- солари 2 * 2 кв.м
- две помпи Вило
- типътен смесител Calefi - за отоплителната инсталация - ръчно регулране
- трипътен смесител на към котела - постоянно връщаща вода - 61гр., след като ги достигне отваря към буфера
- два разширителни съда /мембранни/ * 25 л.
- трипътен винтил Fugas - за да мога да ползвам слъчнцето и за буфера

Често в преходните сезони паля котела на 2, 3 дни

Остана да сменя въглищата с пелети, че мизерията е голяма!

С две думи - БУФЕРА Е ГОЛЯМА РАБОТА /в прекия и преносния смисъл ;)/!

Поздрви!
kkostadinov, каква марка са панелите и бойлера?
kkostadinov - напреднал
LazarGanev написа:
kkostadinov, каква марка са панелите и бойлера?

Здравей,

буфер, бойлер, солари - TESY

в хубави пролетни/есени дни, със силно слънцегреене и настроена max температура на бойлера 55 гр., липса на консумация на топла вода още в 11 часа слънцето започва да работи за буфера.

В буфера има остатъчна топлина, достатъчно е солара да добави 12 - 20 гр. /на термометър, не следя температурите точно/ в буфера, помпата на отоплителния кръг да превърти, включва конвекторите за да потдържа 20 - 22 гр. /в необходимите помещения/

Прикачен файл

Shema.png
Shema.png (5.8 KиБ) Видяна 2890 пъти
Благодаря, въпросът ли беше почти риторичен! Информацията от предния пост ми беше достатъчна на 90% за да позная човека зад ника, а оттам и марката на оборудването. Радостен съм от срещата тук :wink:
kkostadinov - напреднал
LazarGanev написа:
Благодаря, въпросът ли беше почти риторичен! Информацията от предния пост ми беше достатъчна на 90% за да позная човека зад ника, а оттам и марката на оборудването. Радостен съм от срещата тук :wink:

Здравей и на теб :) Знам, че въпроса бе нарочен :)

И все пак - при положение, че съм ползвател на предмета на темата /буфер/ нямаше как да не дам моето виждане по въпроса!
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: