• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
По логично е производителя да дава реалната отоплителна мощност, но такъв е живота.(':?:')
единак - специалист
Точно това си дава производителя. Тия 70% дето такецо ги споменава тук таме са всъщност процентите, които печката ти оползотворява от горенето на дървата. А не 70% от тези 13Кв. Ако беше проста зидана камина щяха да са 20%.
Друг е въпросът как точно различните производители си доказват киловатите.
Takezo Sensey - модератор
единак написа:
Точно това си дава производителя. Тия 70% дето такецо ги споменава тук таме са всъщност процентите, които печката ти оползотворява от горенето на дървата. А не 70% от тези 13Кв. Ако беше проста зидана камина щяха да са 20%.
Друг е въпросът как точно различните производители си доказват киловатите.
Ето малко факти , е на руски език но се разбира- Современные камины трудно представить без чугунных топок, которые позволяют увеличить КПД каминов до 70% и выше. Завод каминов Cheminees Philippe (Франция) ...Такие камины обладают КПД бытовой печи (75-85%). Но и стоят они соответственно. Простейший способ получить камин с высоким КПД - это построить печь-камин, ...Такие камины являются не только красивой деталью интерьера, но и эффективным отопительным прибором: КПД 65-70%, номинальная мощность - от 10,5 до 26 кВт в ... :-D
Здравейте.Ще си прокарвам водно отопление с камина,но преди да започна бих искал да чуя вашите съвети и препоръки. Искам да отоплявам 2 стаи, баня и бойлер със серпентина. Жилището е тухла с отлична (вече) дограма и скоро ще бъде санирано. Двете стаи са с по 43 куб.м. Едната е с две външни стени и затова съм предвидил повече глидери за нея. Смятам до колекторите тръбите да са 25-26 мм а от тях до радиаторите и бойлера да са 16 мм. Тръбите ще са с алуминиева вложка. Съветват ме да използвам медни,но цената им е доста по - висока а ефекта не зная дали ще е по - добър. Ще може ли да ми кажете колко литрова да ми е водната риза на камината и как се определят киловатите ( спрямо литрите или спрямо нещо друго?)Интересувам се, защото смятам да си я направя сам, а не мога да намеря никаде формула за да направя изчисления. Колекторите така ли да си останат, или да ги преместя така, че към всички отоплителни тела да е еднакво разстоянието (имам възможност)? Тръбите ще са вкопани. Глидерите ще бъдат ли достатъчни за тази кубатура?Прилагам ви и схема за по голяма нагледност, на нея разширителния съд е по - ниско отколкото ще е в действителност (той ще е на третия етаж). Очаквам вашите мнения и съвети. Благодаря ви предварително!

Прикачен файл

1.JPG
схема
1.JPG (41.54 KиБ) Видяна 10523 пъти
Takezo Sensey - модератор
Пише го из форумите но пак ще кажа ....65 вата на кубичен метър обем....толкова ти е необходимо.
:? эдравеите,имам нужда от помоща ви. Имам камина 16кв с водна риэа,2радиатора по 3300вта ,1ин 3100вата ,лира 800вата и бойлер.Добре ли ще е да свържа 2а кръга, като в единиа са 2а радиатора;3300 и 3100, а в другиа са бийлер ,лира и радиатор 3300 вата? Мисля да прекарам 2та кръга с ф20 като свържа консуматорите последователно с ф16. Как ви се струва ще се стопля ли эимата? Моля всички энаещи и можешти за съвети и предложения!
Благодаря на всички, предварителни.
илко илиев - специалист
ако можеш вързвай всичко по отделно с ф-16 и няма да съжаляваш.Ако ли нямаш възможност то поне бойлера вържи отделно обезателно иначе няма да се стопля така хубаво. иправи с ф16.няма да збъркаш
abc - напреднал
Сигурно си знаете колко е полезно изписаното по темата. Закачил съм един радиатор, останалите плюс котела стоят в гаража и ме чакат :cry:

Имам един лаишки въпрос: от сайта на Ерато си дръпнах едни pdf-и с указания, схеми и т. н. Там, на няколко от схемите присъства смесителен четирипътен вентил. С претенцията си, че съм чел внимателно темата ми се струва, че това чудо не е споменато. Ще съм ви благодарен за инфо или линк :?

Още един въпрос - ако може ясно да бъде казано коя система - отворена, затворена е за предпочитане.
popovvv - специалист
До АBS,
Колега ясно, че обекта ти е на "превършване" и може би ще превариш зимата.
Извън шегата щом сам си се заел да правиш инсталацията значи котела е на твърдо гориво.Препоръчва се котли и камини на твърдо гориво да работят в отворена система.Горивният процес при твърдото гориво се регулира трудно и са възможни аварии.Ако ще използвате камина Прити, системата задължително трябва да е отворена.Ризите са от тънка ламарина и при повишаване на налягането се раздуват.При газови котли с автоматизиран процес на горене,поради възможността да се спре горенето веднага се използва система под налягане/затворена/.При нея водата се загрява с по- малко количество топлина, както при автоклава.
Тръбната система се изгражда по различни схеми, за които доста е писано във форума.За да Ви отговорим за четирипътния винтил трябва да посочите pdf-te за да се ориентираме защо са поставени.Но при всяко положение може да се изгради система и без него.
abc - напреднал
линка

Обекта върви, остава и да топли :lol:

PS popovvv, с малко думи ми обясни това, дето не ми е ясно въпреки многото изчетено. Имам още един въпрос. Навсякъде ми препоръчват помпата да е на студената вода. В схемите към котлите обаче помпата е на горещата вода. Кое е правилното?
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29

Тема "ще правя локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: