• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
vlado320 написа:
шоп написа:
Ще върши работа...всеки безплатен киловат е добре дошъл.

Ако монтираш серпентината в долната част на буфера по подобие на соларните бойлери ще използваш пълния обем.
Сега ми изкочи друга :?:
Дали няма да е по-добре такъв буфер със серпентина да е монтиран на студената вода по твоята схема. Когато соларът сработи и започна да загрява буфера да може ТП веднага да реагира и да изключи.Докато,ако е на топлата,незнам как ще реагира. :?
:idea:
Това е така и е факт. Но има едно друго по-голямо предимство.
Солара е по-ефективен, когато загрява до по-ниска температура.

На база горното ако ТП стартира например при 30 градуса и спира при 35 буфера на връщащата вода ще е винаги с 5 градуса по-хладен отколкото буфер на подаващата вода. ( това при добра циркулация в СО )

Пак на база горното солара ще започва да генерира топлина винаги 5 градуса по-рано и ще работи винаги по-ефективно в целия температурен диапазон.

Като краен резултат ще имаме винаги повече работно време на солара, по-малки топлозагуби, по- ефективен слънцедобив и в крайна сметка по-бърза възвръщаемост и печалба от инвестицията.
Успехи!
vlado320 - помощник
Благодарско ШОП,и аз мисля че ще стане добре.При твоя буфер входа отгоре ли е,или отдолу.Извинявам се ако си писал,и несам видял.
шоп - майстор
vlado320 написа:
Благодарско ШОП,и аз мисля че ще стане добре.При твоя буфер входа отгоре ли е,или отдолу.Извинявам се ако си писал,и несам видял.
Моя буфер е вързан последователно на връщащата ( студена вода )

входа е директно от горе ( чрез тройник 1 1/2 в която най-горна част има ръчен обезвъздушител)
изхода е странично в най-долната част на буфера

Относно обезвъздушаването много хора правят грешки и вързват буфери по подобие на бойлер или заваряват нипела или муфата странично. Това според мен е грешка. Така никога нямаме 100% обезвъздушаване. В горната част на буфера остава 10-15% въздух, който автоматично сваля ефективния обем на акумулиране с почти 10-15%

Успехи!
6osi6 - майстор
шоп написа:
Веднъж трябва да загрееш буфера до 55 та той да може да загрее бойлер със серпентина до 50
И втори път тази 55 градусува вода не можеш да я пуснеш в подовото.
Ако се върви в обратна посока на това, което си написал, няма да е грешно.
Имаш мощност, която не е нужно да дублираш с котел или нагревател, който ще унищожи бойлера с електрокорозия.
И второто не е вярно. Не загряваш буфера до 50°С, термопомпата загрява вода до 45-55°С, запълва се само горната част на буфера, от където топлината се отвежда към серпентината на бойлера. Уравлението спира помпата когато температурата в горната част на буфера е 40° и толкова в долната част на бойлера. Температурите се изравняват, няма разлика 5°С.
Термопомпата загрява водата до 45-55°С при подаване на сигнал от сензора бойлера, не от буфера.
radius - майстор
Hursa написа:
Всичките ми реплики нямат отношение към темата, това което „рисувах” като схеми – също. сорри :)
Т.е. къде да са нипелите - входящи долу? На мен разсъжденията пак ми се виждат по темата, но мислех да обърна внимание, че при 20л/мин циркулация през 80л буфер, едва ли конвекцията има думата. И друго - със сигурност входящите нипели могат да насочват потока в обема на бойлера, а изходящите - не.
Шосиш, посоченото изискване за минимален обем течност е за space heating, не за DHW. В схемите и фабричните решения си свързват машината директно към серпентината на бойлера.
Бойлера е монтиран вече и е абсурд да топля буфер на висока температура, просто и на производителя не е такава идеята. Дойде и трипътния вентил и ще го свържа -по-натам. Само където 50лв за термистор за БГВ не ми се дават. :lol: Но не му знам параметрите и мисля да ги сваля с потециометър.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Не загряваш буфера до 50°С, термопомпата загрява вода до 45-55°С, запълва се само горната част на буфера, от където топлината се отвежда към серпентината на бойлера. Уравлението спира помпата когато температурата в горната част на буфера е 40° и толкова в долната част на бойлера. Температурите се изравняват, няма разлика 5°С.
Тц!
Абсурдно е да грееш буфер с ТП до 50 градуса и той да грее бойлер със серпентина!

Това не е статична система та рано или късно ( разбира се късно и времето клони към безкрай) за да се изравнят двете температури между буфера и бойлера. Щом има топлообмен чрез серпентина винаги има и разлика в температурите. Делта Т е около 4-5 градуса в добрия случай.

Ние имаме динамична система, ТП работи, подовото консумира, има разход на БГВ...Никога няма да се изравнят температурите в буфер и бойлер!

6osi6 написа:
Термопомпата загрява водата до 45-55°С при подаване на сигнал от сензора бойлера, не от буфера.
Тц! Пак абсурд!
ТП е с основно прдназначение отопление. Разбира се може да се даде приоритет за БГВ, но никога сензораа на ТП не се монтира на бойлера.
Да напиша ли защо?
Какво ще се получи ако сензора е на боийлера и той е зареден? Нямаме консумация на БГВ цял ден. А навън е -10.
ТП няма да включи и ще мръзнеш.

Има начини за съгласуване с два датчика, но защо е цялото това усложняване?
Като си купиш или направиш сам ТП ще видиш, че ще се бориш за всеки + градус изпарение и всеки - градус кондензация!
Тогава ще видим дали ще надуваш ТП до 50-55 градуса, като може да се топлиш и с 30-35. :-D
Икономичното загряване на БГВ с ТП е измислено и ти няма да я откриеш.
6osi6 - майстор
Пишеш колкото да не заспиш. Прочети темата, какво е управлението, какви сензори има и къде се поставят.
a_stoev - майстор
Когато се ползва и бойлера към ТП се слага трипътен на изхода и преди буфера и връщяне непосредствено на входа на агрегата. Когато топли БГВ агрегата завърта трипътния и си вдига заданието, като работи по температурата в бойлера. Гони нея, като постигат горе долу до 55*С в бойлера със зор. Водата от агрегата стига 60*С. В този режим циркулацията не минава през буфера и къщата и дефакто климатизацията е спряна.
Този случай е различен от другата тема където коментираме агрегата вода-вода. Коментирам агрегат като на колегата радиус.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Прочети темата, какво е управлението, какви сензори има и къде се поставят.
Абсурдни идеи предлагаш, повтарям се.

То и радиус ти пише :Бойлера е монтиран вече и е абсурд да топля буфер на висока температура, просто и на производителя не е такава идеята.

Абаче ти си знаеш твоето. С буфер ще топлиш бойлер :)

Стовев ти написа как става когато искаме приоритет БГВ
И друг път е коментирано, вече и първолаците знаят как се грее БГВ с ТП и как може да се грее БГВ дори, когато ТП е реверсивна и охлажда лятото.
a_stoev - майстор
Споко, лятото завъртаме вентила и пускаме на отопление... Няма десуперхитър.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: