Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stilian20 - специалист
alex_serviz написа:
filmatoplo написа:
И многото ходове с риза също са с мярка -от там нататък газовете ще се охладят много -ще текне конденз...
При мен комина "текна" след поставяне на ламарина в бункера. Имах идея да си правя още "турболатори" освен стандартния, но след появата на теча се спрях...
ако комина ти е голям пусни му една неръждавейка с кондензно казанче
шоп - майстор
Братушките са го измислили. След котела слагат така нареченият економайзер направен от неръждавейка следва неръждаем димоотвод с извод за източване на конденза. Тогава конденза не е проблем, даже има самоделки, които вкарват конденза за повторно изгаряне.

Подаването на вода е на принципа "противоток" и има доста системи с темп. на димните газове под 40-50 градуса
alex_serviz - специалист
След котела има около 4 м. вертикални кюнци ( вътре в помещението ), след това, вече навън още около 3 м. хоризонтална тръба 5 мм, облицована с вата и ламарина и тя влиза в същинския комин ( от циментови коминни тела, висок 20-тина м и с изолация в долната си част ). Та течове имаше останали именно по външния комин ( от циментовите блокчета ), в резултат от предишно използване на въглища. Първата година с пелети ( без ламарина в бункера ) тези течове се бяха изчистили ( в резултат на доста висока t димни газове ). Следващата година след като сложих ламарина в бункера съответно драстично се намали t димни газове, но и отново се появи теч по комина.
Не се оплаквам, само констатирам, че преработките и тунингите е разумно да се правят до някаква степен.
6osi6 - майстор
шоп написа:
След котела слагат така нареченият економайзер направен от неръждавейка следва неръждаем димоотвод с извод за източване на конденза.
Шопе, чакам обещаните снимки от този проект.
6osi6 - майстор
alex_serviz написа:
като сложих ламарина в бункера съответно драстично се намали t димни газове, но и отново се появи теч по комина.
Не се оплаквам, само констатирам, че преработките и тунингите е разумно да се правят до някаква степен.
"Палете" ги тия комини от време на време. Половин кофа дърва, вестници и картони в горивната камера и температура на димните газове около 200 градуса за 4-5 минути са достатъчни за добро обгаряне и почистване.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз ще помоля колегите да се придържат към темата. Цялата последна страница е за триене или за преместване в Говорилнята. Това с призива за палене на комините е върхът на безхаберието и няма място не само в тази тема, но и в целия раздел "Отопление". В руските форуми могат да се намерят много интересни хрумвания, но и много глупости, родени от безпаричието. Вярно, че езиковата бариера е голяма пречка, но е много по-добре вместо руски форуми да се четат немски учебници и помагала, хубавото е, че все повече се появят в превод на български. Защо ли в немски форуми няма призиви за палене на комините? Ами защото всеки котел и комин минава ежегоден технически преглед от тяхната организация на коминочистачите и не могат да се правят никакви измишльотини и свободни съчинения. Никой комин не може да бъде озаконен, никой котел не може да бъде пуснат без печат от тази организация, а нашата слободия рано или късно ще секне. Щом сме решили да зарежем едната култура и живеем в общ дом с хора от друга култура, трябва да спазваме и съответните норми и закони. Ако се спазват тези норми няма как да се запали комин, освен ако не е дървен. Няма нагари, кондензи, катрани, има изолирани комини, има трипътни вентили и тем подобни. Следвайте правия път, а не грешния!
шоп - майстор
6osi6, ще има снимки от проекта. Лошото е че крипто вирус криптира всички снимки на единият ми лаптоп и сега нямам нито една снимка от процеса на изработка. ( дано се намери декриптор ) Ще има снимки при монтирано положение и ще отворя нова тема.

Това за паленето на комините е абсурд. 90% от комините в Бг не са изградени по правилата и е равносилно да си запалите покрива. Като човек прако свързан с пожарната безопасност знам каква е опасността.

Лазаре, не съм съгласен с теб. Един котел не е совалка или ракета за да е толкова високотехнологичен-разбирай скъп. Процеса на горене е елементарен и само трябва да се спазват физичните закони.
Дали немските и австрииски фирми можат да направят котли с по-високо КПД и по-дълговечни? Могат, но допълните елементи и неръждаеми материали ще минимизират печалбата им. Габаритите на самите установки вече не са така универсални както при направи си сам, където всичко е индивидуално. Огнеупорните елементи, допълнителните топлообменници и кондензационни гърнета ще затруднят дойчовските монтажници.
Всичко това при един технически грамотен човек и фен на НАПРАВИ СИ САМ го няма:-) Чехи, поляци, руснаци са луднали по тези проекти. Дойчовците са ограничени от закони и това си е техен проблем и минус.
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
Това с призива за палене на комините е върхът на безхаберието и няма място не само в тази тема, но и в целия раздел "Отопление"
шоп написа:
Това за паленето на комините е абсурд. 90% от комините в Бг не са изградени по правилата и е равносилно да си запалите покрива.
200 градуса не е висока температура. Всеки котел на въглища достига повече при ежедневното си разпалване и така са работели много от котлите на които сега са монтирани горелки. Кostrzewa имат програма за почистване със 180 градуса на димните газове.
"Паленето" на комина е контролирано палене с малко гориво - трески, вестници, картони и температура до 200 градуса за не повече от пет минути, при добре уплътнен котел и димоотводи. Неконтролирано запалване на катрана в комина може да се случи винаги при работа на висока мощност в студено време и при натрупвания от постоянна работа на минимална мощност преди това.
шоп - майстор
6osi6, аз съм пожарникар. В дългогодишната ми практика съм гасил стотици запалили се комини комини и сигурно почти 50 тежки пожара с изгорели цели покриви и къщи вследствие на запалил се комин.

Така, че идеите за палене на комин и "контролирано горене" са меко казано опасни. Как се контролира запалил се комин, който е като горелка и най-отгоре изкарва 1 метър пламък и летящи горящи частици, всичко е сухо и са застрашени и съседните покриви, плевни и т.н.

Всеки знае какво става при игра с огъня.

Това, че Кostrzewa има програма за почистване, не значи че чисти комина, а само елементите в котела.
димитар кисиов - специалист
Днес видях меню на бг а познаите къде че май нищо несе пише по темата много се накефих на превода

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: