Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Ето ти интрукции как да се свърже, има и схеми. Не само според мен този клапан е задължителен....а на тези от фирмата им кажи да се ....
http://na.heating.danfoss.com/PCMPDF/ES ... ctions.pdf
vs - напреднал
Калин, благодаря за бързия отговор.

А необходима ли е втора помпа (първата е в камината, на судената) за по-добрата работа на системата, например на топлата на бойлера? Питам зашото тази, която е в камината е с 5м воден стълб, а като смятам нивата при мен идват около 5,5м. (смятам ги от бойлера в мазето, до най-високо разположеният радиатор)
syncho - майстор
vs първо поздравления за прекрасния избор. После този смесител се слага за да не влиза директно ледена вода в камината при запалване, а да я смесва и да подава благоприятна за камината температура, докато не загрее инсталацията.

Относно буфера няма да ти е необходим, ако каминката ти е сметната правилно за апартамента/къщата, която ще топлиш. Има доста добра модулация и стига да не сложена на 80м2 жилище няма да имаш проблем.
Christo - майстор
Напорът на помпата показва какво съпротивление е в състояние да преодолее. Всяка тръба, тетка, коляно, вентил, радиатор и т.н. има местно съпротивление и това се пресмята. Сумата от тях трябва да е по-малка от напора на помпата. Колкото вода ти качва помпата нагоре до втория етаж, толкова слиза по студената тръба надолу и това няма нищо общо с напора на помпата.
syncho - майстор
Christo написа:
Напорът на помпата показва какво съпротивление е в състояние да преодолее. Всяка тръба, тетка, коляно, вентил, радиатор и т.н. има местно съпротивление и това се пресмята. Сумата от тях трябва да е по-малка от напора на помпата. Колкото вода ти качва помпата нагоре до втория етаж, толкова слиза по студената тръба надолу и това няма нищо общо с напора на помпата.
+1
vs - напреднал
Благодаря. Донякъде избора ми беше повлиян и от твойте постове cyncho. Надявам се да не ми дойде прекалено мощтна. Площта, която ще отоплявам е 113 м2 или около 305 м3 + 200л бойлер, но имам още две стаи, които ще включа в бъдещ период и затова се спрях на нея.

А по отношение на помпата не мисля, че вградената няма да се справи, но от старата инсталация остана едно wilo... но за всеки случай ще сметна съпротивлението или поне ще опитам :) Мислех си, ако я сложа на бойлера или на големия колектор с термостат например на 50 градуса, тя може върти докато тази на камината е спряла и ще поддържа температурата в радиаторите, защото помпата на камината тръгва да речем на 58 и върти, докато температурата не падне под 60 градуса.
syncho - майстор
Запази си Вило-то и не си занимавай главата с глупости от рода на това да смяташ тия съпротивления ;) По-добре вместо за това да мислиш от къде да си снабдиш червено винце за зимата 8)
vs - напреднал
Ще набавя достатъчно, за да има за черпене :drinkers:
plastkomfort - специалист
Някой ползвал ли е това?
http://www.youtube.com/watch?v=1vx-mTlE5Fg
Има ли ефект от него?
Christo - майстор
Коментарите под клипчето са на шведски. Пускате си гугъл преводача и го настройвате от шведски на български. Много поучителен коментар за Виадрусите......

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: