Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе явно си нямате работа, създавате си теоретични постановки/ и после търсите решение по най-сложния начин, а накрая ще се убедите, че всичко това е безсмислено. Аз от моя опит съм достигнал до извода (подобно на шоп), че няма по-добро управление от управление чрез температура на водата, т.е. подовото да работи с минималната достатъчна температура на водата, а не да работи на 40*С и да се спират потоците от задвижки. Как ще прегрее стаята, като в пода се движи хладка вода? Моето жилище има външни стени на 3 посоки - югоизток, югозапад и североизток, така че цял ден се огрява от слънцето, ама прегряване с повече от един градус не съм забелязвал, независимо пече или не пече слънцето. Температурата на подаващата вода я коригирам с 1-2 градуса нагоре или надолу седмично или на 10 дни, ръчно, понеже не съм измислил по-подходящ начин. Само че вентилът за регулиране ми е в коридора, зад вратичка с пуш бутон и става за 10 секунди. Имам пуснати кабели за стайни термостати, но за 6 години експлоатация не съм усетил нужда. Дебитите в отделните ккръгове съм ги регулирал еднократно, както ми харесва и повече не ги пипам
filmatoplo - майстор
Да ,тези неща ги мисля по 1 седмица преди реализиране -подовото е сложна материя ,въпреки ,че изглежда едни навити тръби . :wink:
brum - майстор
Чудесно. Тогава смъквам приоритета на това и остава като чешене на краста. Ще пробвам без термостати и с регулиране на температурата на водата от газовият котел.

Иначе проекта за подовото е правен от човек дето това му е работата. Кръговете са доста близки по площ и дължина на тръбите (като изключим баните), та подозирам, че са помислени нещата.
filmatoplo - майстор
Ако го направиш през главен вентил с задвижка -има регулатори които се съобразяват по стайна и външна температура ,и според студа вън ти правят водато от-до колкото си задал .
burd - специалист
Дай пример за такъв ?
filmatoplo - майстор
:)
Ако следваме баткото на подовото Рехау -полагаме изолоция,полагаме тръбите,монтираме колектори с дебитомери и подготовка за задвижки ,смесителен вентил с задвижка ,и пускаме кабели за термостати ,така инсталацията е подготвена и в един момент могат да се добавят термостати по стаите и задвижки на колектора .
Здравейте на всички, почетох, почетох и се престраших да попитам, извинете ме ако нещо не съм потърсил достатъчно. Та моя случай е следния, Правим си апартамента в момента, ново строителство, дойде ред за замаски но преди това искам да заложа тръбите за водно подово, захранвано от пелетна камина. Става въпрос за 2 спални по 12м2, дневен тракт 32-33 м2 баня 3м2 и една малка тоалетна 1м2 в която ще монтирам колекторната кутия, а коридора, 3м2 ще го отопля от преминаващите тръби към двете спални и банята. Вече съм положил 5см XPS положка с алуминиево фолио и мрежа дюбелирана. Реших само дневния тракт да бъде на 2 кръга, така стават общо 5 кръга, взел съм колектор на Herz 5ца със дебитомери, задвижки(нормално затворени) и 5слойна тръба. Не ми е на 100% ясна технологията с колектора. До колкото разбирам трябва да ги свържа с двата колктора с помпа и един трипътен винтил, в другия край да са автоматичните обезвъздушители, нещо като на снимката по долу.
Възнамерявам стайни термостати да свържа към задвижките. Ако някой може да ми каже какво пропускам или къде бъркам. Да добавя, че камината ще е в мазата а апартамента е през 3 етажа(пада се 2ри жилищен или кота 5.60м) друго не мисля да захранвам за сега с камината.
Поздрави.
Тихомир Тенев.

Прикачен файл

manifold.png
resistbody - майстор
нед окт 11, 2020 10:08 pmTihomirTenev написа:
Да добавя, че камината ще е в мазата а апартамента е през 3 етажа(пада се 2ри жилищен или кота 5.60м) друго не мисля да захранвам за сега с камината.
Тука нещо бъркаш, каква камина в мазето, сложи си котел... Пътя не те бърка, само по-яка помпа ще трябва.. аз съм с помпа 32-80 карам 3 етажна къща на радиатори.. Имам двойна магна1 32-80 на добра цена, ако проектант те насочи към такава мощност.. иначе и 60-ка помпа уж ще върши работа..
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 11, 2020 10:08 pmTihomirTenev написа:
Възнамерявам стайни термостати да свържа към задвижките. Ако някой може да ми каже какво пропускам или къде бъркам. Да добавя, че камината ще е в мазата а апартамента е през 3 етажа(пада се 2ри жилищен или кота 5.60м) друго не мисля да захранвам за сега с камината.
Поздрави.
Тихомир Тенев.
Ами пропускаш буфер, който е задължителен в твоя случай. Камината/котела с отделна помпа работят за буфера, а от буфера към подовото с тази помпена група. И като затворят задвижките, котелът се разтоварва в буфера, тъй като той е инертен, не е като газов котел, а и двете помпи без буфер ще се бият.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: