Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maistora1965 - специалист
andro440 написа:
ТОВАЕ ТЕМАТА ЗА РАЗХОД НА ПЕЛЕТИ,НАЛИ? Е искам да споделя и моя разход но в цена 2,50 максимално в лева за 24 часа -горивото ,каквото намеря! Около 40 кг на денонощие. Температурата на комина с 10 градуса по ниска от тази на водата -в момента съм настроил горелката на 70 ,което означава ,че ще модулира м/у 67 и 70 в стаите е 24 ,5 градуса . #-o
Обясни го поне с един физичен закон и ще те призная.А това че горивото ти е евтино не означава че разхода ти е малък.
andy_forresite - майстор
Адаш, тя темата може и да е разход в кг с каквото и да е гориво. Важното е да е в горелка, която е направена за пелети от дърво.
Та я кажи сега какво да опитам да горя в моята? Сещам се за орехови черупки, костилки от череши ... друго? Ама шнекът ми не може да прекара по-дебели от 8 мм предмети. Ограничение за дължина не знам, но предполагам до 30 мм. Дай идеи за гориво :rock:
В нас мога да намирам само камъни, цимент и пръст, ама нещо ме кара да мисля че няма да стане с тях.
andy_forresite - майстор
Miro4774 написа:
Как да затвори катото му намалява дебита. Ако включа печка ще затвори но едно е да му се намали дебита друго е да затвори вентила изведнъж.
Е да де - как да затвори докрай, след като не е направена да затваря, освен ако температурата в стаята не се повиши по някаква причина. Понеже знам че си с като моите ще ти кажа за тях. С други нямам представа как е. Термостатичните глави хъниуел тера нещо си ... май 5 ... са направени да поддържат някаква температура с определен клас на точност. С доближаване на зададената t° те започват да притварят, да намаляват сечението на преминаващата през радиатора вода, докато не започне работа по топлозагубите на съответното помещение.
С други думи - по излъчваната топлина от радиатора можеш да разбереш колко топлина губи тази стая при съответната стайна температура.
При по-ниска температура в стаята, тя (стаята) има по-малки топлозагуби отколкото при по-висока температура. Затова радиаторът в едни случаи е 38,9 градуса на 17 в стаята и 52,1 градуса при 21 в стаята. Цифрите са примерни. Но никога не може да затвори докрай, освен ако не е електронна на херц. Ако искаш такива, Staio продава затварящи от раз и докрай.
doobref - специалист
[vbox][/vbox]
В момента външна температура "-3". Изключих стайния термостат и след направените настройки вече 3 часа потдържам 33,5 градуса в помещение от 60 кв.м. само по електронни термоглави на 33 градуса. Р3 съм настроил така,че да вдига бързо температурата и после минава на Р2 при 69 градуса и на Р1 при 71 градуса. Тк е 75 градуса , а модулацията 8/5/0. Работи на Р2 до 71 гр. около 15 минути и после на Р1 до 73 гр. за още 30 мин. след което започва да пада и минава на Р2 и така нататък. Намалих Тк на 73 гр. и след Р1 премина в съспенд около 20 мин. и след падане на температуата премина на Р1 за около 15мин. след което на Р2 и отново към Р1.
Ще видим утре какъв ще е разхода. Котела ми е Солитекс 34 кв., а горелката РВ 20.
До сега бях със стаен термостат и разхода за 100кв.м. беше при минус 10 гр. 5 чувалчета, а при -5 гр. 4 и вчера при -2 три чувалчета. Настроил съм съспенд на 15% при 7 минути.До утре.
andro440 - майстор
az в моята пробвах да горя надробени дънки -за един лев от ЛЕВЧЕТо ,купух 30 кила чувал ,пък и нека водещите фигури у форима ,вместо да пишат ,че темата не била за тук или там ,,да не гонят комерсиалното а и те нещо от себе си да дадат
andy_forresite написа:
Адаш, тя темата може и да е разход в кг с каквото и да е гориво. Важното е да е в горелка, която е направена за пелети от дърво.
Та я кажи сега какво да опитам да горя в моята? Сещам се за орехови черупки, костилки от череши ... друго? Ама шнекът ми не може да прекара по-дебели от 8 мм предмети. Ограничение за дължина не знам, но предполагам до 30 мм. Дай идеи за гориво :rock:
В нас мога да намирам само камъни, цимент и пръст, ама нещо ме кара да мисля че няма да стане с тях.
andro440 - майстор
ТОПЛОБМЕНА Е ГОЛЯМ ! колкото по дълъг ти е пътя в живота ,толкова по ти става студено ,за да ми е евтино горивото и да няма топло в комина ,съм слущал само главата си и никого друг ,на всичките казвам едно и също ,да дойдат да мерят и да спрат да лаят ,котела ми е виадрус -нито кондензационен ,,най обикновен -с една преграда оот рифелова ламарина -клиповете са ми истина ,не карам никой насила да ми вярва и да ги гледа ,но няма друг, такъв котел с вода на 65 градуса и някой да си държи ръката на комина ,Аз като задавах въпроси ,никой не ми отговори ,трябва ли сега аз ?
maistora1965 написа:
andro440 написа:
ТОВАЕ ТЕМАТА ЗА РАЗХОД НА ПЕЛЕТИ,НАЛИ? Е искам да споделя и моя разход но в цена 2,50 максимално в лева за 24 часа -горивото ,каквото намеря! Около 40 кг на денонощие. Температурата на комина с 10 градуса по ниска от тази на водата -в момента съм настроил горелката на 70 ,което означава ,че ще модулира м/у 67 и 70 в стаите е 24 ,5 градуса . #-o
Обясни го поне с един физичен закон и ще те призная.А това че горивото ти е евтино не означава че разхода ти е малък.
шоп - майстор
andro440

Един съвет от мен, прочети какво е число на Рейнолдс и ще ти се изясни какво е ламинарно и какво е турболентно движение.

Сложи си термометър със сонда в средата на димохода след фукса и ще се убедиш, че температурата на димогазовете не е с 10 гр по-ниска от температурата на водата в котела, а например с 10 градуса над нея- което също не е никак лошо.

Не подценявам труда и мерака ти, но моля те направи горните две неща. Иначе ще промениш физиката.
civ.gab - напреднал
Здравей те,моят разход за последните 24 часа е 35кг пелети от слънчогледова люспа.Отоплявам 130кв. етаж от къща с 8см външна ТИ ,10 см вата на таваните и лоша ал.дограма.Котел SIME 25кв с горелка RB20.Преди да минем на пелети се отоплявах ме с климатици(само 2 стаи от общо 5) и почивните дни палех парното.Сметнато в пари ми излиза почти едно и също само,че тогава се "сцепвахме от студ " и жената спеше с "кофража" а сега навсякъде в къщи е 24гр през деня и 21гр през ноща и жената спи по голи кълки :-D :-D .Много съм благодарен на форума за идеите по подобряване на котела и настройките по горелката. Радвам се че ви има. :partyman:
Miro4774 - специалист
Здравейте някой дали е ползвал тези термо глави и дали затварят радиатора напълно или му намаляват само дебита преди достигане на стайната температура?

Прикачен файл

IMG_4510.PNG

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: